Rekorderek: Mbappé Pelé nyomdokain

Publikálás dátuma
2018.07.16. 17:54
Mbappé góljával végképp eldőlt a meccs
Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Kylian Mbappé a labdarúgó-világbajnokságok történetének harmadik legfiatalabb játékosa, aki a fináléban pályára lépett. A Paris Saint-Germain futballistája 19 évesen és 270 naposan nemcsak világbajnok lett, hanem be is talált a horvát kapuba vasárnap. Nála csak a brazil Pelé (1958 Svédország ellen 17 éves 249 naposan) és az olasz Giuseppe Bergomi (1982 az NSZK ellen 18 évesen és 201 naposan) szerepelt vb-döntőben. Mivel Pelé is bevette a kaput, így Mbappé a vb-finálék történetének második legifjabb gólszerzője.
Ivan Perisic gólt szerzett, illetve kezezése miatt tizenegyest kaptak a franciák. Rajta kívül egyetlen játékossal történt meg ugyanez a múltban: a 2006-os fináléban az olasz Marco Materazzi is betalált a francia kapuba, illetve összehozott saját tizenhatosán belül egy büntetőt. Utolérte a monacói átok a horvát kapust, Danijel Subasicot is: 2006 óta mindig az a kapus állt a fináléban a vesztes oldalon, aki pályafutása során megfordult az AS Monacónál is. Tizenkét évvel ezelőtt a francia Fabien Barthez, 2010-ben a holland Marten Stekelenburg, 2014-ben az argentin Sergio Romero lett ezüstérmes, mindannyian voltak a Monaco kapusai. Subasic jelenleg véd a francia együttesben.
Pelé az (b3) az 1958-as döntő után
Fotó: ESTADAO CONTEUDO / AFP
Mario Mandzukic az első játékos, aki vb-fináléban öngólt szerzett, a horvát támadó Griezmann becsavart labdáját csúsztatta fejjel a saját kapujába, igaz, később bevette a franciák kapuját, de ez nem volt elég a győzelemhez. Ahhoz viszont igen, hogy előkelő társaságba kerüljön, rajta kívül ugyanis korábban csak Puskás Ferenc, Czibor Zoltán, Gerd Müller és Zinedine Zidane szereztek gólt a vb-döntő mellett a Bajnokok Ligája (korábban BEK) fináléjában is.
A legbalszerencsésebb sorozatot Dejan Lovren mondhatja magáénak, négy egymásután elbukott döntővel: a liverpooli védő 2016-ban az angol Ligakupa (ellenfél Manchester City) és az Európa-liga (Sevilla), idén a Bajnokok Ligája (Real Madrid), majd a vb-finálé után volt kénytelen vesztesként elhagyni a pályát.
Szerző