párbeszéd;fizetésemelés;Kocsis-Cake Olivio;

2018-07-18 17:14:29

Jótékony célra költik béremelésüket a Párbeszéd képviselői

A vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatása – Kovács-Cake Olivio szerint ezekre fordítanák béremelésüket a Párbeszéd parlamenti képviselői, akik állításuk szerint Burány Sándor kivételével nemmel szavaztak a plusz pénzre.

Jótékonykodna a Párbeszéd parlamenti frakciója azzal a plusz pénzzel, amit nem kértek és állításuk szerint meg sem szavaztak, de a parlamenti többség döntés nekik is megítélte a mintegy 200 ezer forintos béremelést. 

Kocsis-Cake Olivio frakciótag erről a Zoom-nak adott interjúban beszélt: „Mi azt gondoljuk, hogy Magyarország száz legfontosabb kérdése között jelenleg nincs ott a képviselők fizetése, ehelyett például az otthonápolók díját kellett volna emelni, ezért nem tudtuk támogatni (az otthonápolási díj emelését minden ellenzéki párt támogatta, az ellenzékben még szintén támogatóként fellépő Fidesz viszont lesöpörte az asztalról a tervet – a szerk). Tisztában vagyunk vele, hogy Fidesz hogyan zsarolta ki az ellenzéki szavazatokat, ezért mi nem törünk pálcát senki felett” - mondta a Párbeszéd politikusa.

A felajánlás azt jelenti, hogy a frakció 4 tagja biztosítana havonta 800 ezer forintot valamilyen jótékony célra – Kocsis-Cake az autonóm vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatását jelölte ki lehetséges területként. Úgy tudni, a Párbeszéd parlamenti csoportjából csak Burány Sándor szavazta meg a béremelést, aki egyben az MSZP tagja is. 

A béremelésről az ellenzéken belül megosztott volt az álláspont. Bár elvileg nem tartottak igényt fizetésük növelésére,  hogy mégis megszavazták, az a kormánypárt nyomásának tudható be. A Fidesz ugyanis egy olyan javaslatot nyújtott be a béremelés mellett, ami drasztikusan megnyirbálta volna a frakciótámogatásokat.

Tervük megduplázta az „egyéni honatyák” szakértői keretét, ez – tekintve, hogy a képviselői tiszteletdíj kétszerese – majdnem két millió forintra kerekedett volna. A listás honatyák viszont ugyanúgy csak az alapfizetésükkel egyező summát költhettek volna, mint most.

Az RTL Klub megkeresésére a Fidesz elismerte, a frakciótámogatások csökkentéséből finanszírozták volna a képviselők fizetésemelését – ám ehelyett végül „kompromisszumos megoldás” született.

A béremelést a Fidesz és a Jobbik teljes frakciója megszavazta, az MSZP-ből pedig igennel voksolt Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás, Hiszékeny Dezső, Molnár Zsolt és Varga László. Az LMP, a DK és a Párbeszéd (Burányt leszámítva) nemmel voksolt; ettől függetlenül a parlament 163 igen szavazattal, 23 nem szavazattal, és a független Bősz Anett tartózkodásával végül elfogadta az indítványt.