Mészáros Lőrinc viheti a négycsillagos kaposvári kempinget

Publikálás dátuma
2018.07.20. 10:07

Fotó: Google Street view
Tíz évre a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Balatontourist Camping Kft. üzemeltetheti a kaposvári Deseda-kempinget – döntött rendkívüli közgyűlésén a somogyi megyeszékhely képviselő-testülete. De előtte még a 2,4 milliárd forintnyi közpénzből felújítják, négycsillagossá fejlesztik a létesítményt.
Orbán Viktor miniszterelnök 2015 októberében, a Modern Városok Program kaposvári állomásán tett ígértet, hogy a kormány 4 milliárd forinttal támogatja a 245 hektáros víztározó mellett fekvő Deseda-kemping fejlesztését.  A 3,8 hektáros kempinget a nyolcvanas években alakították ki, és a kilencvenes évek elején a holland és a német turisták kedvelt üdülőhelyévé vált, a főszezonban egy-egy váltásnál több kilométeres lakóautó- és lakókocsisor torlódott fel a bejárat előtt. A fejlesztések elmaradása miatt aztán a kétezres években rohamos hanyatlásnak indult a hajdani Siotour-érdekeltség, és 2004-ben még az is felmerült, 250 lakásos lakópark épül a területen, ám a helyiek ellenállása miatt megbukott a terv, és a kemping tulajdonjoga a városhoz került. Az önkormányzat az elmúlt években 700 millió forintot költött a Deseda és környéke fejlesztésére, jelenleg pedig egy 600 milliós projekt keretében teljesen felújítják a kemping melletti strandot, a játszótereket, a sportpályákat, új kikötő és kilátó is épül, és a vízminőség javítása érdekében a medret is kikotorják. A kempingre végül a kormány az ígért 4 milliárd helyett csak 2,4 milliárd forintot ad. 
A tavaly óta a Mészáros-féle Konzum Nyrt. érdekeltségébe tartozó, a Balatonnál tíz kempinggel és üdülőfaluval rendelkező Balatontourist cége 2020-tól kapta meg a kemping üzemeltetését, melyről a csütörtök esti rendkívüli közgyűlésen döntöttek a képviselők. A határozat szerint a kft. – mely egyedüliként pályázott az tenderen – az első három naptári évben az üzemeltetéséből származó nettó árbevétel minimum 6 százalékát, de legalább 4 millió forint plusz áfát, onnantól a nettó bevétel minimum 8 százalékát, de legalább 6 millió forint plusz áfa bérleti díjat fizet. A közgyűlés egyhangúan szavazta meg az indítványt – a jobbikos és demokratikus koalíciós városatyák nem voltak jelen –, melyhez az LMP-s Felder Frigyes módosító indítványt akart benyújtani a bizottsági ülésen, hogy a cég által fizetendő minimumösszegeket emeljék a duplájára, ám mivel a pályázatot ezekkel a feltételekkel írták ki, így nem lehetett változtatni a paramétereken. Mészáros Lőrinc és Kaposvár kapcsolata amúgy nem újkeletű, a felcsúti oligarcha érdekeltségei közé sorolt ZÁÉV Zrt. hosszú évek óta nyeri el a különböző tendereket a városban, többek között a cég újította fel a vasútállomást, végezheti a színházépület kilencmilliárdos rekonstrukcióját és építheti az új sportcsarnokot is.
Szerző
Frissítve: 2018.07.20. 10:32

Garancsiékhoz kerül a Dürer Kert is

Publikálás dátuma
2018.07.20. 10:02

Fotó: Népszava
Szép csendben egy Garancsi-érdekeltség birtokába került az Ajtósi Dürer soron álló egykori ELTE épület, ahol jelenleg az egyik legfelkapottabb fővárosi szórakozóhely üzemel.
Szinte teljesen észrevétlenül, egy hosszadalmas felszámolási folyamatba csomagolva Orbán Viktorbarátainak érdekeltségébe került az Ajtósi Dürer soron található egykori ELTE-ingatlan. A hatalmas, 36,8 ezer négyzetméteres, Városliget melletti területre egy NER-közeli tőkealap és Garancsi István ingatlanbefektető cége tette rá a kezét - tudta meg a 24.hu.
A volt egyetemi részleg épületeiben, ahol a rendszerváltás előtt az MSZMP pártfőiskolája működött, jelenleg a főváros egyik legpörgősebb szórakozóhelye, a Dürer Kert üzemel is, de van még itt több zenei próbaterem, kisebb vendéglátóhely és irodapark is.
Az ingatlant birtokló Ajtósi University Kft.-ben májusban lett résztulajdonos a Dürer Befektetési Kft., amelyet alig pár hónappal korábban alapított egy magánszemély, hogy aztán hamarosan beszálljanak mellé a NER meghatározó milliárdosai. A székesfehérvári futballklubot is birtokló Garancsi István - Orbán Viktor „kötélbarátja"  – azzal a  Garhartt Invest Zrt.-vel lépett be a Dürer Befektetési Kft.-be, amin keresztül többségi tulajdonosi jogait gyakorolja  a tavaly 100 milliárdos forgalmat bonyolító, és a többi között az úszó-vb helyszínét, a Duna Arénát megépítő Market Zrt.-ben. 
Garancsi mellett a Közép-európai I. Magántőkealap jelent meg a fejlesztőcégben, amiről a HVG nemrégiben annyit derített ki, hogy létrehozásához Mészáros Lőrinc egyik intézője, Csík Zoltán is jelentősen hozzájárult - írja a portál. Az új tulajdonosok megjelenése a lap szerint drasztikusan rontott az Ajtósi Dürer sori épületek bérlőinek helyzetén: az új szerződések alapján 30 napos felmondási idővel bármikor utcára tehetik őket. A „bármikor” vélhetően a Liget-projekt előrehaladtától függ, hiszen a milliárdokat érő ingatlan kiváló lehetőséget kínál egy, a múzeumi negyed közvetlen szomszédságában lévő luxusszálloda felhúzásához.   
Szerző
Frissítve: 2018.07.20. 10:45

Ütőképes ellenzékről beszélt Sallai Róbert Benedek

Publikálás dátuma
2018.07.20. 09:49
A dulakodás miatt kizárt, majd visszatérő LMP-s politikus ütőképes ellenzéket szeretne
Fotó: Kovács Attila / MTI
A visszatérő politikus arról írt, hogy egyelőre nincs ütőképes ellenzéki erő a a közéletben, így nem lát jobb esélyt az LMP erősítésénél. Áprilisban ő lökte fel székestől Hadházy Ákost, a párt korábbi társelnökét.
Nem a legszerencsésebb megfogalmazást választotta Sallai Róbert Benedek, amikor csütörtöki Facebook-bejegyzésében az LMP-be való visszatéréséről írt:  „Addig, ameddig egy ütőképes ellenzéki politikai erő nem jelenik meg a közéleti palettán, továbbra sem látok jobb esélyt az LMP megerősítésénél, ezért úgy érzem, hogy az LMP-t kellene erősíteni azoknak, akik érdemi változást akarnak” - fogalmazott az ellenzéki politikus.
Sallait azért zárták ki fegyelmi eljárás során a pártból, mert április 14-én, a párt belső fórumán egy vita hevében székestől falnak lökte Hadházy Ákost, az LMP akkori társelnökét (ma független képviselőt), Hadházy pedig úgy beütötte fejét, hogy saját bevallása szerint egy pillanatra eszméletét is elvesztette. A párt etikai bizottsága azonban enyhítette a büntetést az ügy másodfokú tárgyalása során –  Sallai R. Benedek újra a párt tagja lehet, csak a pártpozíciók viselésétől tiltották el egy időre.
Mint korábban lapunk is beszámolt róla, a bizottság drasztikus lépésekről döntött a politikus visszafogadása mellett: három évre eltiltották társelnök Szél Bernadettet mindenféle párttisztség viselésétől, illetve kizárta a választások véghajrájában visszalépő Kassai Dánielt.  Mindez azt jelenti, hogy Szél nem tud részt venni a párt másfél évente sorra kerülő tisztújításán sem, bár mandátumát megtarthatja. Jelen helyzetben az sem egyértelmű, hogy Szél továbbra is a párt társelnöke lehet, vagy a jobbra nyitási terveiről ismert Keresztes László marad az egyedüli vezető. 
A kizárást és lefokozást Sallai Róbert Benedek is kommentálta: „Az utóbbi azért jelentős hír szerintem, mert az LMP azt bizonyítja vele: lehet úgy működni, hogy azt ne a következmények nélküliség jellemezze. Ennek ellenére a történtek után, szerintem ez egy enyhe szankció Dettivel szemben.”
Szerző
Frissítve: 2018.07.20. 11:24