Trump volt ügyvédje rögzítette, ahogy a Playboy-modellnek fizetendő pénzről beszélnek

Publikálás dátuma
2018.07.20. 21:45
Donald Trump
Fotó: Saul Loeb / AFP
A hírt az elnök jelenlegi ügyvédje is megerősítette.
Donald Trump amerikai elnök korábbi ügyvédje, Michael Cohen rögzítette azt a telefonbeszélgetést, amelyben Trump egy Karen McDougal nevű volt Playboy-modellnek fizetendő összegről egyeztetett vele – írja az MTI. Az információt a The New York Times című lap közölte az internetes oldalán péntek délután, a hírt Rudy Giuliani, az elnök jelenlegi ügyvédje is megerősítette, hangsúlyozva, hogy Trump „nem követett el törvényellenes cselekedetet”. A rögzített rövid telefonbeszélgetésben, amely 2016 nyarán, két hónappal az elnökválasztás előtt zajlott le, Donald Trump azt mondta Michael Cohennek: írjon csekket Karen McDougal nevére, hogy legyen dokumentum a kifizetésről. A felvétel a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) birtokában van, az FBI ugyanis az ügyvéd üzleti ügyeinek vizsgálata keretében még áprilisban házkutatást tartott Michael Cohen irodájában és lakásában. A vizsgálat arra irányul, hogy vajon Donald Trump fizetett-e korábbi futó hölgyismerőseinek pénzt a hallgatásukért cserébe, és ha igen, akkor ezt a törvényt megsértve a kampányfinanszírozásra rendelkezésre álló összegekből fedezte-e. A kifizetés egyébként soha nem történt meg. Karen McDougal azt állította, hogy 2006-ban tíz hónapig tartó viszonya volt Donald Trumppal, aki azonban ezt mindig cáfolta. A volt Playboy-modell többször is leszögezte: soha nem fogadott el pénzt Donald Trumptól, sem viszonyuk idején, sem a választási kampány hónapjaiban. 2016-ban, napokkal az elnökválasztás előtt a The Wall Street Journal című lap írta meg, hogy a National Enquirer című tabloid 150 ezer dollárért vásárolta meg a McDougal-sztori közlési jogait, csak azért, hogy aztán fiókba süllyessze. 
Szerző

Tűz ütött ki egy londoni toronyházban

Publikálás dátuma
2018.07.20. 21:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A lángok egy hatodik emeleti lakásban csaptak fel, nagyjából 50 tűzoltó van a helyszínen.
Kigyulladt egy toronyház London északi részén, a lángok egy hatodik emeleti lakásban csaptak fel – írja a BBC. Körülbelül 50 tűzoltó van a helyszínen, a tűzoltóság közlése szerint a helyzet már az ellenőrzésük alatt van. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. Az eddigi információk szerint az eset során senki nem sérült meg.
Szerző
Témák
London tűz

Pompeo: ígéretet tett az atomfegyver-mentesítésre Észak-Korea

Publikálás dátuma
2018.07.20. 20:37
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter
Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Az amerikai külügyminiszter közölte, hogy Phenjannak konkrét cselekedetekkel kell bizonyítania elkötelezettségét.
Észak-Korea ígéretet tett az atomfegyver-mentesítésre – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) nagykövetei előtt mondott beszédében. A miniszter beszédéről az ENSZ BT holland nagykövete, Karel Van Oosterom számolt be tudósítóknak New Yorkban – írja az MTI. A nagyköveteknek tartott informális és zárt ajtók mögötti tájékoztatón – amelyre a dél-koreai ENSZ-misszió épületében került sor – az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: Észak-Koreának konkrét cselekedetekkel kell bizonyítania elkötelezettségét ahhoz, hogy egyáltalán szóba kerülhessen az érvényben lévő szankciók enyhítése.  Mike Pompeo leszögezte: a BT tagjai egyetértenek Észak-Korea teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésében, és ennek megvalósításához kulcsfontosságú, hogy mindenki teljes mértékben tiszteletben tartsa a Phenjan elleni gazdasági büntető intézkedéseket. Utalt arra, hogy Phenjan a szankciókat megsértve olajtermékeket és szenet importál – Pompeo megfogalmazásában: csempészik –, és ennek okvetlenül véget kell vetni. A tárcavezető sürgette egyúttal azt is, hogy a különböző országokban dolgozó észak-koreai vendégmunkások foglalkoztatásának is véget kell vetni.  A Pompeo által elmondottakhoz csatlakozva Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete elmondta: a nyersolajszállításokat tiltó büntető intézkedéseket eddig 89 alkalommal sértették meg, fotók bizonyítják az olajszállító tankerek rakodásait. Hozzátette, hogy Washington nyomást gyakorolt Kínára és Oroszországra a szankciók szigorú betartása érdekében.  Mike Pompeo üdvözölte Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök tervezett újbóli találkozóját, ahogyan fogalmazott, őt ez „örömmel tölti el”. 
Szerző