Előfizetés

Sertéspestis Kiskerekiben - A megfigyelési körzet Magyarországra is kiterjed

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.23. 14:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
ASP-vírus jelenlétét mutatták ki a romániai Bihar megye egy településén, 10 kilométeres körben rendelték el a megfigyelést.
A Román Állategészségügyi Hatóság még július 13-án erősítette meg az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a Bihar (Bihor) megyei Kiskereki (Cherechiu) település egyik kis létszámú házisertés-állományában - adta hírül honlapján hétfőn a Nébih.
A kitörés körül felállított 10 km-es sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik, Álmosd és Bagamér érintett.

Az érintett területen azonban sertést nem tartanak, ott csak szántóföldi és erdészeti művelés alatt álló külterületek találhatóak. Az eset kapcsán mind a román, mind a magyar Állategészségügyi Szolgálat szakemberei megtették a szükséges intézkedéseket.
Az ASP miatt jelenleg korlátozás alatt álló magyar települések listája itt található.

Nyomoznak a józsefvárosi szavazatvásárlási gyanú miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.23. 14:37
A kép illusztráció
Fotó: Népszava
Ezúttal is a fel- és bejelentéseiről ismert Tényi István fordult az ügyészséghez.
Választás rendje elleni bűntett miatt rendelt el nyomozást az ügyészség a józsefvárosi időközi választással kapcsolatban, ezt a rendőrség folytatja le – derül ki a dokumentumból, amelyet Tényi István osztott meg a Facebook-oldalán. Tényi a Zoom.hu cikke szerint az ügyészségen feljelentésként értékelt beadványában az alapján vetette fel a gyanút, hogy még a voksolást megelőző nap az ellenzéki pártok által támogatott független polgfármesterjelölt, Győri Péter úgy nyilatkozott: információi szerint roma szavazatok megvásárlásával akarják őt legyőzni, mivel többen is arról számoltak be neki, hogy a kerületben élő romáknak 5, illetve 20 ezer forintot ajánlottak fel a voksukért.
Végül Sára Botond, a józsefvárosi időközi polgármester-választás kormánypárti nyertese a leadott szavazatok 62,85 százalékát kapta. Míg Sára Botondra 8269-en szavaztak, az ellenzéki jelölt, Győri Péter 4787 voksot kapott (36,39 százalék). A józsefvárosi időközi választáson 57,5 ezer polgár adhatta le voksát, a részvételi arány 23,05 százalékos volt.

Már nem viszket sokáig: kezdődik a nagy szúnyogirtás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.23. 13:33
Légi szúnyogirtás, a pilóta szemszögéből
Fotó: Kállai Márton / Népszava
A héten 144 településen és öt budapesti kerületben irtják a szúnyogokat – jelentette be hétfőn a katasztrófavédelem.
Országos szúnyogirtási akció kezdődik, pótolva a múlt heti, viharos időjárás miatt elmaradt gyérítést is: több mint 62 ezer hektáron pusztítják a földről vagy a levegőből a rovarokat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Az OKF helyettes szóvivője, Mukics Dániel szerint Budapesten a III., a IV., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületben, vidéken Dunaújváros és Szekszárd környékén, valamint Székesfehérváron pótolják az elmaradt szúnyogirtást. Sopron térségében légi, Gyöngyösön földi védekezést terveznek, a Balaton parti településeken pedig várhatóan a hét első felében lesz földi irtás. Békés és Csongrád megyében teljes körű, légi és földi védekezésre készülnek. 
A szúnyoggyérítést a megyei kormányhivatalok engedélyezik, a méhészeket pedig értesítik a pontos időpontokról a jegyzőkön keresztül. A földi kémiai beavatkozásokat napnyugta után végzik, amikor a méhek már nem aktívak A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés három hónapja zajlik. Eddig 956 településen, 480 ezer hektáron permeteztek a szakemberek;az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére, önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, idézi a közleményt az MTI.