Országgyűlés;

2018-07-23 20:40:15

„Meglepő a szolgai ostobaság” – ellenzéki lét a harmadik kétharmadban

Megérte-e beülni a parlamentbe? Milyen szerepet szán a kétharmados többség az Országgyűlésnek? Mi lehet a megoldás az ellenzék számára? Képviselőket kérdeztünk a harmadik kétharmad első ülésszakának tapasztalatairól.

Mennyivel lennénk előrébb, ha azt mondtuk volna, hogy köszönjünk, ezt a platformot is feladjuk? – így reagált egy ellenzéki országgyűlési képviselő, amikor körkérdésünkkel őt is megkerestük: a múlt héten lezárult első ülésszak után hogy látja, megérte-e beülni a parlamentbe a harmadik Fidesz-KDNP kétharmad után?

Azt Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője, Harangozó Tamás az MSZP, Keresztes László Lóránt az LMP, Tordai Bence a Párbeszéd, valamint Vadai Ágnes a DK frakcióvezető-helyettese is elismerte, számítottak arra, hogy amit a hatalom kétharmaddal meg akar szavazni, azt meg is szavazzák.

– fogalmazott Harangozó Tamás. Az MSZP nem várná meg a T. Ház szeptemberi kezdését a nyári szünet után, rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznének a devizahitelek ügye miatt. Ehhez kell együttműködés más ellenzéki pártokkal is, de Harangozó biztos abban, hogy ebben a témában nem lesz vita. – Legutóbb Horvátországban, de most már Szlovéniában és Romániában is úgy döntöttek a bíróságok, hogy a svájci frank alapú hitelezés szabálytalanul történt, a kormányok pedig léptek is. - Óriási terhet vettek le a lakosság válláról azzal, hogy semmisé nyilvánították a hiteleket, annak minden következménnyel együtt – hangsúlyozta a szocialista frakcióvezető-helyettes.

– Mégiscsak tesz lépéseket a kormány az otthonápolás ügyében, ha másért nem, ezért már megérte beülnünk a parlamentbe – érvelt Vadai Ágnes. A DK frakcióvezető-helyettese szerint a mostani országgyűlésben a fideszesek stílusa rosszabb, mint eddig volt, mindenkit mérhetetlenül lenéznek, egyedül a saját maguk igazát ismerik el, még ha az egész világgal is mennek szembe:

Keresztes László Lóránt úgy vélte, látszik, hogy a Fidesz milyen szerepet szán a parlamentnek. – Egyrészt nem nagyon vannak vitaképes kormánypárti képviselők az országgyűlésben. Akik pedig vitaképesek, azokat nem engedik vitatkozni – legalábbis Keresztes szerint.

– vélekedett a Jobbik újonc országgyűlési képviselője. Jakab Péter úgy kezdte parlamenti karrierjét, hogy első felszólalásában bűnözőknek nevezte a képviselőket.

– A rosszalló tekinteteket felfedezi az ember, és hallom, hogy lényegében bunkónak tartanak a kormánypártiak. Én azt a stílust próbálom bevinni a parlamentbe, hogy a nép egyszerű fia szembesíti a tisztelt nagyurakat az elkövetett bűnökkel. Ha ez bunkóság, akkor a népet tartják bunkónak, nem engem – vélekedett a politikus.

Abban az ellenzéki képviselők egyetértettek, hogy a parlament stílusa rosszabb, mint volt, de abban már eltértek a vélemények, mi lehet számukra a megoldás.

– Azt szeretnénk, hogy végre sikeres legyen ebben a ciklusban az érdemi szövetségépítés az ellenzéki oldalon – szögezte le Harangozó Tamás, aki szerint új irányt kezdtek a Párbeszéddel a közös frakciószövetségük miatt.

 Az LMP is megújulna. – Az új frakciónk megalakulásakor vállaltuk, hogy más filozófiával fogjuk végezni a parlamenti munkát és konkrét, helyben értelmezhető ügyeket viszünk az országház falai közé. Nyilván elmondtuk a véleményünket a Fidesz által diktált tempó mellett a törvényjavaslatokról, de emellett rengeteg helyi ügyet jelenítettünk meg – fogalmazott Keresztes az LMP eddigi parlamenti munkájáról.

Vadai Ágnes emlékeztetett: a DK arra tett javaslatot az ellenzéki pártoknak, hogy csináljanak alternatív parlamentet. – Olyan valós kérdésekkel foglalkoznánk, amelyek valóban érintik a magyar társadalmat. Azt láttuk, hogy az ellenzéki pártok egy része magával volt elfoglalva, reméljük, ősszel megfontolják az ötletünket – reménykedett a DK politikus.

Abban is megoszlottak a vélemények, hogy miként lehetne „láthatóvá” tenni az ellenzéki pártokat.

– utalt Keresztes, Tordai Bence párbeszédes képviselő felszólásaira, amelyekben letegezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Ugyanakkor az LMP társelnöke Varga-Damm Andrea minapi akciójával szimpatizált. Mint megírtuk, a jobbikos képviselő a hétvége egy részét a miniszterelnök dolgozószobája előtt töltötte, hogy emeljék az ápolási díjat, valamint függesszék fel a devizahitel-károsult családok kilakoltatását.