Előfizetés

Másfél év, és véget érhet az életfogytig besorozott eritreai katonák szolgálata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.23. 21:00
Az Eritrea és Etiópia közti háborúban megsemmisült munkagépekből és katonai járművekből emelt emlékmű Aszmarában.
Fotó: Maheder HAILESELASSIE TADESE / AFP
A hatóságok ugyan még nem erősítették meg a hírt, de - mint hogy Etiópia, és az attól elszakadt Erirtea 20 év után békét kötött - van ok a bizakodásra.
Az utoljára besorozott férfiakat már úgy tájékoztatták, szolgálatuk nem fog 18 hónapnál tovább tartani - tudta meg hozzátartozóiktól a Reuters.
A minden 18 és 50 év között férfi "határozatlan időre" szóló sorkötelezettségét 1998-ban vezette be az eritreai kormány, miután - függetlenségük kiharcolását követően alig három évvel - háború tört ki a kelet-afrikai ország és szomszédja, Etiópia között. Ugyan a háború első két éve óta tűzszünet volt érvényben, de újabb két évtizedet kellett várni a múltheti békekötésre.
A végtelen sorkötelezettség lehetséges végének hírét nem cáfolta Yemane Ghebremeskel eritreai információs miniszter, ám hangsúlyozta: hivatalos bejelentés még nem történt.
"20 éve szolgálok, és büszke vagyok a szerepemre, de remélhetően most már barátok leszünk etióp testvéreinkkel, nem ellenségek, és továbbléphetek az életemben"

- nyilatkozta egy eritreai férfi. A meghatározatlan ideig tartó katonai szolgálat miatt minden évben fiatal férfiak tömegei hagyták el menekültként az országot.

Moszkvában tudhatnak valamit: aranyat halmoz fel Oroszország

Barabás Péter
Publikálás dátuma
2018.07.23. 18:46

Fotó: Alexsey Druginyn / AFP/RIA NOVOSTI
Bár az arany ára hullámzó, a dollárra épülő rendszer csődje esetén megőrzi értékét, ráadásul a tartalék belföldi kitermelésből származik, vagyis nem megy ki valuta az országból.
Rekordmennyiséget ért el az orosz állam aranykészlete, miután az év elején majdnem 19 tonnával növelték azt. Most 1857 tonna arannyal rendelkezik az orosz központi bank, 80 milliárd dollár értékben. Az elmúlt tíz év alatt négyszeresére nőtt a tartalék. Ezzel Oroszország, megelőzve Kínát, a legnagyobb aranytartalékkal bíró öt állam közé került. Az Egyesült Államok 8 ezer tonnával, Németország háromezer, Olaszország és Franciaország egyenként 2,5-2,5 ezer tonnával áll az élen. Oroszország a harmadik helyen áll az aranykitermelésben, csak Ausztrália és Kína előzi meg. Tavaly 8,8 millió uncia aranyat hoztak a felszínre, és ezzel a világtermelés több mint 8 százalékát adta az ország.  

Nő a kitermelés, és még jól jöhet

A távolabbi tervekről a Vedomosztyi hírportál számolt be: hála az új lelőhelyeknek, 2025-re az arany kitermelése másfélszeresére növekszik, 2030-ra pedig majdnem megduplázódik. Ezzel a világon Oroszország a második helyre kerül az aranykitermelésben.  A kérdés csak az, mi Moszkva célja az arannyal? A RIA Novosztyi hírügynökség által megszólaltatott elemzők szerint az arany felhalmozása védelmet nyújt a valutakockázatokkal és a szankciókkal szemben. Bár az arany ára hullámzó, a dollárra épülő rendszer csődje esetén megőrzi értékét. Az 1920-as években például a fiatal szovjet állam kizárólag aranyért volt képes kereskedni a külvilággal. Ha Oroszország hasonló helyzetbe kerül, az arany kitűnő alternatívát jelenthet.  Az arany ára most emelkedőben van. Az orosz bankok mellett a kínai piac és az ékszeripar a fő felvevő. Az orosz állam kizárólag a hazai piacon szerzi be az aranyat, támogatva ezzel az aranykitermelő iparágat. Ez a piac fejlődik, új hatalmas lelőhelyeket aknáznak ki, amelyek iránt a szankciók ellenére is mutatkozik külföldi érdeklődés. Legutóbb a szibériai Baskíriában fedeztek fel geológusok olyan lelőhelyet, ahol több más ásványkincs mellett 350-500 méter mélységben 87 tonna arany van. A Bajkálon túli területen egy kínai társaság szerzett jogot egy aranylelőhely kiaknázására, igaz, nem közvetlenül: az oroszok előbb eladták a kiaknázás jogát az indiai SUN Gold Ltd. társaságnak, amely gyorsan tovább adta azt a China National Gold Group Hong Kong bányaipari óriásnak. A lelőhely rendkívül kemény, sziklás talajban rejtőzik. A térségben nincs megfelelő infrastruktúra, a technikai feltételek is hiányoznak, a kínaiaknak nulláról kell mindent felépíteniük. Moszkva ráadásul kikötötte, hogy a berendezések 40 százalékát az oroszok szállítják, és a dolgozók fele is orosz legyen. És ami a legfontosabb: a kínaiak nem vihetik ki az országból az aranyat, azt el kell adniuk Oroszországnak.

Új hidegháború: ipari kémkedés miatt tartóztatták le a Roszkozmosz kutatóját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.23. 17:49

Fotó: AFP
Hazaárulás vádjával indult eljárás az orosz állami űrkutatási vállalat vezető kutatóintézetének munkatársa ellen, aki állítólag hiperszonikus repülőgépekről adott ki adatokat.
Viktor Kudrjavcev a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) munkatársa, akit péntekre virradóra, a Moszkva melletti Koroljovban lévő lakásán vettek őrizetbe. A vádak szerint a hiperszonikus (a hangsebesség ötszörösénél gyorsabban haladó) repülőgépek technológiájáról szolgáltatott ki titkos információkat egy NATO-országnak - közölte hétfőn a Kommerszant című lap alapján az MTI. 
A Roszkoszmosz sajtószolgálata nem kívánta kommentálni a lap értesülését, de megerősítette a letartóztatás tényét, és kijelentette, hogy az űrkutatási vállalatnál vizsgálóbizottságot állítottak fel a vezérigazgató-helyettes vezetésével. A testület a héten lát munkához. A sajtószolgálat később azt is közölte, hogy az államtitok-védelmi vizsgálat középpontjában 2013-ban történt események állnak.
Egy moszkvai bíróság szombaton rendelte el a 74 éves Kudrjavcev letartóztatását a Moszkva Társadalmi Megfigyelő Bizottsága elnevezésű jogvédő csoport elmondása szerint.
A Kommerszant úgy értesült, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) átkutatta a CNIImas több munkatársa, valamint Dmitrij Pajszon, a Roszkoszmosz kutatási és elemző központja igazgatójának irodáját. A hazaárulás ügyében folytatott nyomozás által tanúként kezelt Pajszon a múlt héten benyújtotta lemondását és augusztus elejéig szabadságon van.
Az FSZB megállapította, hogy a nyugati hírszerzés szigorúan titkos hiperszonikus kutatások eredményeinek birtokába jutott - a lap szerint tucatnyi ember ellen folyik vizsgálat.

A Kommerszant szerint Viktor Kudrjavcev, aki eddig a hazaárulás-ügy egyetlen vádlottja, nem ismerte el bűnösségét. A szakember a műszaki tudományok kandidátusa, szakterülete egyebek között a folyadékok és gázok mechanikája, valamint a hiperszonikus áramlás. 23 tudományos publikáció társzerzője, munkáját elismerendően kormányzati díjat is kapott. Tavaly más tudósokkal együtt aláírt egy Vlagyimir Putyin elnökhöz intézett nyílt levelet, amelynek szerzői államfői kegyelmet kértek a CNIImas egy hazaárulásért elítélt munkatársa, Vlagyimir Lapigin számára.
Arról az idézett orosz hivatalos és sajtóforrások hétfőn nem tettek említést, hogy a mostani ügy konkrét összefüggésben áll-e a Vlagyimir Putyin által röviddel újraválasztása előtt, március 1-én ismertetett új hiperszonikus fegyverekkel.