Harmadával nőtt a muszlimellenes támadások száma Nagy-Britanniában

Publikálás dátuma
2018.07.23. 22:01
Illusztráció
Fotó: AFP
Az áldozatok 60 százaléka nő, az elkövetők 80 százaléka férfi, így mindez zaklatási ügy is. Jogvédők a kirekesztő politikai retorika számlájára írják az erőszakot.
A muszlimok elleni támadásokat számon tartó Measuring Anti-Muslim Attacks tájékoztatása szerint 1201 ilyen - megerősített - atrocitásról érkezett bejelentés hozzájuk 2017-ben - számol be az MTI. Ezek 70 százaléka utcai incidens volt, a többi jellemzően a közösségi hálón, a Facebook és a Twitter közösségi portálokon történt.
Az áldozatok csaknem 60 százaléka nő, az elkövetők 80 százaléka férfi, ami a szervezet szerint megerősíti az elmúlt évek azt tükröző tapasztalatait, hogy a muzulmánellenesség nemcsak az iszlám vallás követői elleni gyűlölet és fanatizmus, hanem zaklatási ügy is.

Mindez ráadásul érdekesen rímel arra az elterjedt szélsőjobboldali közhelyre, mi szerint pont az európai férfiak lennének azok, akik megvédik a nőket: a tények rácáfolnak az iszlamofób retorikára.
A Tell MAMA UK néven is ismert szervezet szerint a muzulmánellenes retorika beszivárgott a politikai életbe, ami bátorítólag hat egyesekre.
Nagy-Britannia "mélyen aggasztó időket él meg, az emberek kiszámíthatóságra vágynak, de csak bizonytalanságot kapnak politikai és társadalmi szinten is", ez pedig néhányakat arra ösztönöz, hogy kisebbségi csoportokat vegyen célba

- nyilatkozta minderről a civil szervezet igazgatója. Iman Atta hozzátette, egyre erőszakosabb utcai incidenseket tapasztalnak, az elkövetők pedig egyre fiatalabbak, 13 és 18 év közöttiek. Növekszik a vandalizmus, a csoportok pedig egyre jobban szervezettek. Mindezek ellen határozott fellépésre lenne szükség a politikai pártok részéről.
A YouGov közvélemény-kutató friss felmérése szerint Nagy-Britanniában egyre többen fordulnak el a hagyományos két nagy párttól, a kormányzó Konzervatív Párt mellett a Munkáspárttól, és a szavazók csaknem negyede kész lenne akár egy határozottan szélsőjobboldali, bevándorlás- és iszlámellenes párt támogatni. Az Egyesült Királyság hozzávetőleg 66,6 millió lakosából becslések szerint mintegy négymillióan az iszlám vallás követői.
Szerző

Másfél év, és véget érhet az életfogytig besorozott eritreai katonák szolgálata

Publikálás dátuma
2018.07.23. 21:00
Az Eritrea és Etiópia közti háborúban megsemmisült munkagépekből és katonai járművekből emelt emlékmű Aszmarában.
Fotó: Maheder HAILESELASSIE TADESE / AFP
A hatóságok ugyan még nem erősítették meg a hírt, de - mint hogy Etiópia, és az attól elszakadt Erirtea 20 év után békét kötött - van ok a bizakodásra.
Az utoljára besorozott férfiakat már úgy tájékoztatták, szolgálatuk nem fog 18 hónapnál tovább tartani - tudta meg hozzátartozóiktól a Reuters.
A minden 18 és 50 év között férfi "határozatlan időre" szóló sorkötelezettségét 1998-ban vezette be az eritreai kormány, miután - függetlenségük kiharcolását követően alig három évvel - háború tört ki a kelet-afrikai ország és szomszédja, Etiópia között. Ugyan a háború első két éve óta tűzszünet volt érvényben, de újabb két évtizedet kellett várni a múltheti békekötésre.
A végtelen sorkötelezettség lehetséges végének hírét nem cáfolta Yemane Ghebremeskel eritreai információs miniszter, ám hangsúlyozta: hivatalos bejelentés még nem történt.
"20 éve szolgálok, és büszke vagyok a szerepemre, de remélhetően most már barátok leszünk etióp testvéreinkkel, nem ellenségek, és továbbléphetek az életemben"

- nyilatkozta egy eritreai férfi. A meghatározatlan ideig tartó katonai szolgálat miatt minden évben fiatal férfiak tömegei hagyták el menekültként az országot.
Szerző

Moszkvában tudhatnak valamit: aranyat halmoz fel Oroszország

Publikálás dátuma
2018.07.23. 18:46

Fotó: Alexsey Druginyn / AFP/RIA NOVOSTI
Bár az arany ára hullámzó, a dollárra épülő rendszer csődje esetén megőrzi értékét, ráadásul a tartalék belföldi kitermelésből származik, vagyis nem megy ki valuta az országból.
Rekordmennyiséget ért el az orosz állam aranykészlete, miután az év elején majdnem 19 tonnával növelték azt. Most 1857 tonna arannyal rendelkezik az orosz központi bank, 80 milliárd dollár értékben. Az elmúlt tíz év alatt négyszeresére nőtt a tartalék. Ezzel Oroszország, megelőzve Kínát, a legnagyobb aranytartalékkal bíró öt állam közé került. Az Egyesült Államok 8 ezer tonnával, Németország háromezer, Olaszország és Franciaország egyenként 2,5-2,5 ezer tonnával áll az élen. Oroszország a harmadik helyen áll az aranykitermelésben, csak Ausztrália és Kína előzi meg. Tavaly 8,8 millió uncia aranyat hoztak a felszínre, és ezzel a világtermelés több mint 8 százalékát adta az ország.  

Nő a kitermelés, és még jól jöhet

A távolabbi tervekről a Vedomosztyi hírportál számolt be: hála az új lelőhelyeknek, 2025-re az arany kitermelése másfélszeresére növekszik, 2030-ra pedig majdnem megduplázódik. Ezzel a világon Oroszország a második helyre kerül az aranykitermelésben.  A kérdés csak az, mi Moszkva célja az arannyal? A RIA Novosztyi hírügynökség által megszólaltatott elemzők szerint az arany felhalmozása védelmet nyújt a valutakockázatokkal és a szankciókkal szemben. Bár az arany ára hullámzó, a dollárra épülő rendszer csődje esetén megőrzi értékét. Az 1920-as években például a fiatal szovjet állam kizárólag aranyért volt képes kereskedni a külvilággal. Ha Oroszország hasonló helyzetbe kerül, az arany kitűnő alternatívát jelenthet.  Az arany ára most emelkedőben van. Az orosz bankok mellett a kínai piac és az ékszeripar a fő felvevő. Az orosz állam kizárólag a hazai piacon szerzi be az aranyat, támogatva ezzel az aranykitermelő iparágat. Ez a piac fejlődik, új hatalmas lelőhelyeket aknáznak ki, amelyek iránt a szankciók ellenére is mutatkozik külföldi érdeklődés. Legutóbb a szibériai Baskíriában fedeztek fel geológusok olyan lelőhelyet, ahol több más ásványkincs mellett 350-500 méter mélységben 87 tonna arany van. A Bajkálon túli területen egy kínai társaság szerzett jogot egy aranylelőhely kiaknázására, igaz, nem közvetlenül: az oroszok előbb eladták a kiaknázás jogát az indiai SUN Gold Ltd. társaságnak, amely gyorsan tovább adta azt a China National Gold Group Hong Kong bányaipari óriásnak. A lelőhely rendkívül kemény, sziklás talajban rejtőzik. A térségben nincs megfelelő infrastruktúra, a technikai feltételek is hiányoznak, a kínaiaknak nulláról kell mindent felépíteniük. Moszkva ráadásul kikötötte, hogy a berendezések 40 százalékát az oroszok szállítják, és a dolgozók fele is orosz legyen. És ami a legfontosabb: a kínaiak nem vihetik ki az országból az aranyat, azt el kell adniuk Oroszországnak.
Szerző
Frissítve: 2018.07.23. 19:22