Előfizetés

Orosz hackerek lopták el amerikai áramszolgáltatók adatait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.24. 07:55
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az orosz állami támogatással dolgozó hackercsapat könnyedén hozzájutott stratégiai fontosságú rendszer-üzemeltetési adatokhoz, a betörés egy kibertámadás előkészülete is lehetett.
Több lépcsős módszerrel, magukat ügyféladatokkal álcázva törtek be orosz hackerek tavaly amerikai áramszolgáltatók számítógépes rendszereibe. A támadók akár áramszüneteket is okozhattak volna – írta a The Wall Street Journal napilap az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) tisztviselőinek tájékoztatására hivatkozva.  A tájékoztatás szerint az orosz állami támogatású, homályos hátterű Dragonfly vagy Energetic Bear hackercsoport kiterjedt és hosszú távú kampánya során viszonylag egyszerűen tört be az áramszolgáltatók rendszereibe. A DHS szerint a hackerek az áramszolgáltatók értékesítő partnereit célozták meg először, jelszavakat és tanúsítványokat loptak el hagyományos adathalászati módszerekkel. Ezt követően hatoltak be az áramszolgáltatók rendszereibe, méghozzá úgy, hogy a belépésre jogosult feleknek álcázták magukat.  
A DHS valószínűsíti, hogy a szabályszerűnek tűnő protokoll miatt egyes cégek észre sem vették, hogy valaki betört a rendszerükbe. A hackerek célja adatgyűjtés volt, például az üzemi hálózatok kialakításáról, illetve arról, hogy milyen eszközökkel vannak felszerelve, és miként irányítják őket. A hackertámadások vizsgálói szerint egyelőre nem világos, hogy a behatolók egy nagyszabású támadást készítettek volna elő. Szakértők attól tartanak, hogy ilyen hozzáféréssel akár meg lehet változtatni egy kulcsfontosságú eszköz beállításait, aminek következtében a cég mérnökei tudtukon kívül olyan károkat okoznának saját rendszerükben, ami hosszas áramkimaradásokhoz is vezethet, írj az MTI. A minisztérium egyébként már 2014 óta folyamatosan figyelmeztette a nagy energiaszolgáltató cégek biztonsági átvilágítással rendelkező - tehát titkosnak minősített információkhoz is hozzájutó - vezetőit, hogy orosz kibertámadásoknak lehetnek kitéve létfontosságú amerikai infrastruktúrák.  A DHS tisztviselői figyelmeztettek: az orosz hackerkampány vélhetően nem ért véget, továbbra is folyamatban van.

Futótüzek végeztek 50 emberrel Athén közelében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.24. 07:34
Túlélő nő Mati üdülőtelepülés egyik kiégett utcáján
Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP
A pusztító tűzhullámok autópályákon, tengerpartokon is végigsöpörtek; az áldozatok száma tovább nőhet – figyelmeztetett a görög tűzoltóság.
Legalább 50 ember életét vesztette az Athén környékén hétfő délután óta tomboló futótüzekben – írja a BBC. A Reuters korábbi jelentése szerint a legfiatalabb áldozat egy hat hónapos csecsemő, halálát füstmérgezés okozhatta. Legalább 104 ember – köztük 16 gyerek – megsérült, 11 ember súlyos állapotban van.     A lángok megfékezésén tűzoltók százai dolgoznak, a hatóságok nemzetközi segítséget kértek. A főváros környékén szükségállapotot hirdettek.
Egy szemtanú legalább négy megégett holttestet látott az úton: egy embert egy kocsiban, egy másikat egy jármű alatt, két áldozatot pedig egy motorbiciklin ért utol a vég. A Reuters tudósítása alapján a szerencsétlenül jártak Mati tengerpartjára igyekeztek a gyorsan terjedő tűzvész elől. Médiaértesülések szerint számos ember Mati környékén a tengerparti Rafinába menekült, hogy a tenger mellett leljen menedéket. A görög parti őrség közlése szerint Rafina tengerparti városban is vannak halálos áldozatok, és legalább tíz, a lángok elől a tengerre kihajózott külföldi turistának nyoma veszett. A Reuters legalább négy olyan áldozatról tud, akik vízbe fulladtak menekülés közben; a görög Skai televízió megszólaltatott egy túlélőt is: „Mati nem létezik többé; holttesteket, kiégett autókat láttam; szerencsés vagyok, hogy még élek” - mondta az asszony.
A dpa német hírügynökség úgy tudja, hogy a tüzek elérték a város központját, ami több száz embert kényszerített menekülésre a tengerpart irányába. A netre feltöltött képeken hatalmas, gomolygó füstfelhők, egy autópályán készült felvételen pedig az út mindkét oldalán tomboló lángok láthatóak. A tűzvészről készült galériánkat itt találja.

Nincs magyar érintett

A magyar konzuli szolgálat folyamatos kapcsolatban áll a görög hatóságokkal, legutóbbi tájékoztatásuk szerint a tűzvésznek nincs magyar érintettje – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel. A közleményben azt írták, hogy a tárca megrendüléssel értesült a Görögországban, Athén környékén tomboló erdőtüzekről.  A KKM őszinte együttérzését fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván.

Kapcsolódó
Folyamatosan nő az áldozatok száma a görögországi tűzvészben - galéria

Harmadával nőtt a muszlimellenes támadások száma Nagy-Britanniában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.23. 22:01
Illusztráció
Fotó: AFP
Az áldozatok 60 százaléka nő, az elkövetők 80 százaléka férfi, így mindez zaklatási ügy is. Jogvédők a kirekesztő politikai retorika számlájára írják az erőszakot.
A muszlimok elleni támadásokat számon tartó Measuring Anti-Muslim Attacks tájékoztatása szerint 1201 ilyen - megerősített - atrocitásról érkezett bejelentés hozzájuk 2017-ben - számol be az MTI. Ezek 70 százaléka utcai incidens volt, a többi jellemzően a közösségi hálón, a Facebook és a Twitter közösségi portálokon történt.
Az áldozatok csaknem 60 százaléka nő, az elkövetők 80 százaléka férfi, ami a szervezet szerint megerősíti az elmúlt évek azt tükröző tapasztalatait, hogy a muzulmánellenesség nemcsak az iszlám vallás követői elleni gyűlölet és fanatizmus, hanem zaklatási ügy is.

Mindez ráadásul érdekesen rímel arra az elterjedt szélsőjobboldali közhelyre, mi szerint pont az európai férfiak lennének azok, akik megvédik a nőket: a tények rácáfolnak az iszlamofób retorikára.
A Tell MAMA UK néven is ismert szervezet szerint a muzulmánellenes retorika beszivárgott a politikai életbe, ami bátorítólag hat egyesekre.
Nagy-Britannia "mélyen aggasztó időket él meg, az emberek kiszámíthatóságra vágynak, de csak bizonytalanságot kapnak politikai és társadalmi szinten is", ez pedig néhányakat arra ösztönöz, hogy kisebbségi csoportokat vegyen célba

- nyilatkozta minderről a civil szervezet igazgatója. Iman Atta hozzátette, egyre erőszakosabb utcai incidenseket tapasztalnak, az elkövetők pedig egyre fiatalabbak, 13 és 18 év közöttiek. Növekszik a vandalizmus, a csoportok pedig egyre jobban szervezettek. Mindezek ellen határozott fellépésre lenne szükség a politikai pártok részéről.
A YouGov közvélemény-kutató friss felmérése szerint Nagy-Britanniában egyre többen fordulnak el a hagyományos két nagy párttól, a kormányzó Konzervatív Párt mellett a Munkáspárttól, és a szavazók csaknem negyede kész lenne akár egy határozottan szélsőjobboldali, bevándorlás- és iszlámellenes párt támogatni. Az Egyesült Királyság hozzávetőleg 66,6 millió lakosából becslések szerint mintegy négymillióan az iszlám vallás követői.