Már legalább 74 halálos áldozatot követelt a görögországi tűzvész

Publikálás dátuma
2018.07.24. 18:58
Egy nő keresi a kutyáját a kiégett autók közt az Athénhez közeli Mati faluban
Fotó: ANGELOS TZORTZINIS / AFP
Tovább emelkedik az áldozatok száma, míg a tűzoltók versenyt futva az idővel próbálják megállítani a lángok terjedését. A túlélők pokoli állapotokról mesélnek, a hatóságok szerint szándékos gyújtogatással kezdődhetett a katasztrófa.
"Egészen a vízig kergettek minket a lángok"

- mesélte egy Mati-i túlélő a BBC-nek, aki a tenger közelségének köszönheti életét. Lángszóróhoz hasonlította a tűzvészt, ami futás közben végig égette a hátát.
A parttól nem messze 26 holttestre találtak: a gyerekekből és felnőttekből álló csoport tagjai egymást átölelve vesztették életüket.
A feketén hömpölygő, mérgező füst mindenfelé halottakat rejt a szemtanúk szerint.

Az égei-tengeri Mati települését teljesen körülvette, egyes források szerint egyenesen lerombolta a tűzvihar. Az áldozatok többsége nyaralóként érkezett a Kelet-Attikai térségbe.
A lángokkal - melyek terjedését az óránkénti közel 100 kilométeres szélsebesség segíti - tűzoltók százai vették fel a küzdelmet. Az oltást segítő földi- és légi járműveket küldtek Olaszországból, Németországból, Lengyelországból és Franciaországból, illetve spanyol és ciprusi tűzoltók is részt vesznek a munkálatokban.
Nem kizárt, hogy a tüzet gyújtogatók lobbantották lángra, annak reményében, hogy az elhagyott házakat aztán kifoszthatják.
"15 tűz indult egyszerre, Athén három pontján"

- nyilatkozta Dimitris Tzanakopoulos kormányzati szóvivő. A hatóságok katonai drónok bevetésével igyekszenek tisztázni a kérdést.
A görög országos mentőszolgálat igazgatója, Dimitri Piros szörnyű sérülésekről számolt be a sajtónak. Eddig 150-nél több sérültről és legalább 74 halottról tudni. Alexisz Ciprasz miniszterelnök három napos gyászt rendelt el az áldozatok emlékére.
Utoljára 2007-ben volt ehhez fogható tűzvész az országban, akkor szintén több tucatnyian vesztették életüket.
Szerző

Önkéntes alapon osztanák szét a tengerből kimentett menedékkérőket

Publikálás dátuma
2018.07.24. 17:40

Fotó: Laurin Schmid / SOS MEDITERRANEE
Arról már megegyezés született, hogy „ellenőrzött központokba” kerülnek a migránsok, de eddig még egy ország sem jelentkezett, hogy üzemeltetne ilyet. Az Európai Bizottság pénzügyi támogatással csinálna kedvet a befogadáshoz.
Személyenként 6 ezer euró összegű pénzügyi támogatást ígér az Európai Bizottság azoknak a tagállamoknak, amelyek elhelyezik az EU területén partra szállt menedékkérőket. Emellett a közösség fedezné a migránsok ideiglenes tartózkodására kijelölt úgynevezett „ellenőrzött központok” felállítását és működési költségeit. Többek között ezt tartalmazza a testület kedden közzétett javaslata az Európai Unióban partra szállt migránsok fogadására vonatkozó intézkedésekről. Mint lapunk is beszámolt róla, az uniós vezetők júniusi brüsszeli találkozójukon úgy döntöttek, hogy a tengerből kimentett migránsokat partmenti tagállamokban létrehozott “ellenőrzött központokba”, illetve észak-afrikai országokban felállított “partraszállási platformokra” kell szállítani. Az állam- és kormányfők felszólították az Európai Bizottságot, hogy álljon elő konkrét javaslatokkal az ötletek megvalósíthatóságára. Az uniós testület előterjesztéseiről szerdán tartják első vitájukat a tagállamok EU-nagykövetei.
„Készek vagyunk arra, hogy támogassuk a tagállamokat és harmadik országokat a tengeren megmentett személyek partraszállásával kapcsolatos jobb együttműködés érdekében”

– nyilatkozta Dmitrisz Avramopulosz migrációs biztos a javaslatcsomag elfogadását követően. A bizottsági javaslat szerint azok a migránsok, akik partra szállnak az EU valamely tagállamában, “ellenőrzött központokba” kerülnének. Az ideiglenes vagy ad hoc fogadó táborokat azokban az országokban állítanák fel, amelyek erre önként vállalkoznak. A központokat a fogadó állam irányítaná, de a közösség állná az állomások létrehozásának és működésének a költségeit. Emellett személyenként 6 ezer euró összegű pénzügyi támogatás járna a partra szállt személyek fogadásáért. A létesítményekben gyorsított eljárásban – legföljebb 8 hét alatt – vizsgálnák meg az érkezettek menedékkérelmeit. Ebben segítséget nyújtanának az érintett tagállam hatóságainak az európai határőrök, menekültügyi szakértők, biztonsági átvizsgálást végző szakemberek és visszatérési tisztviselők egyaránt. Egy magasrangú bizottsági tisztségviselő azt mondta: a fogadó tagállamra bíznák, hogy zárt vagy nyitott tábort működtetne. Uniós források azt is megerősítették, hogy a közösségi költségvetésben rendelkezésre áll a központok támogatására szolgáló pénzügyi keret. Az Európai Bizottság szerint nyolc héten belül minden készen áll arra, hogy elinduljon az első kísérleti projekt. Eddig azonban egyetlen tagállam sem jelentkezett, hogy otthont adna az első „ellenőrzött központnak”. Az EU-n belül létrehozandó táborokkal párhuzamosan, a huszonnyolcak harmadik országokkal is szeretnének partneri együttműködést kialakítani úgynevezett „regionális partraszállási platformok” létrehozásáról. Ide azok a migránsok kerülnének, akiket nemzetközi vizeken mentenek ki a tengerből európai uniós vagy harmadik országokból származó hajók. Ezeket a táborokat az Európai Unió pénzügyileg is támogatná az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel összhangban. Egyelőre egyetlen észak-afrikai ország sem vállalkozott efféle platform felállítására.
Frissítve: 2018.07.26. 09:35

Brit részről May vezeti majd a Brexit-tárgyalásokat

Publikálás dátuma
2018.07.24. 16:54
Theresa May brit kormányfő
Fotó: RUSSELL CHEYNE / AFP
A brit kormányfő helyetteseként Dominic Raab fog eljárni az ügyben.
Theresa May kormányfő fogja vezetni a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a jövőben. Ezt maga a miniszterelnök jelentette be kedden a törvényhozásnak küldött nyilatkozatában – írja az MTI. A kormányfői hivatalban működő különleges kabinet az elmúlt hónapokban már egyre jelentősebb szerepet játszott a Brexit-tárgyalásokon, a mostani bejelentés pedig hivatalossá tette ezt. A miniszterelnök közölte, hogy az európai uniós tagság megszűnésének folyamatát felügyelő minisztérium (DExEU) élén álló miniszter, a nemrég kinevezett Dominic Raab a helyetteseként fog eljárni a Brexit ügyében, és elsődleges feladata a kilépés hazai előkészítése lesz, felkészülve arra az eshetőségre is, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg 2019 márciusában.    
Szerző