Előfizetés

Putyin motorosai és hivatásosok is segítettek kiképezni egy szlovák félkatonai szervezetet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.24. 21:35
Putyin és az Éjszakai Farkasok. A kép illusztráció, 2011-ben készült.
Fotó: ALEXEY DRUZHININ / RIA NOVOSTI / AFP
Országosan közel 200 tagja van a "Szlovák Honvédek" nevű szélsőjobboldali szervezetnek. A kiképzésükben résztvevő motorosoknak pedig a volt belügyminiszter barátja kölcsönzött tankokat. Ügyükben a védelmi miniszter beadvánnyal fordult a főügyészséghez.
Beadvánnyal fordult a Főügyészséghez Peter Gajdoš védelmi miniszter az országban tevékenykedő Szlovák Honvédek (Slovenskí branci) félkatonai szervezet miatt - írja az Új Szó. A tárcavezető szerint a szervezet veszélyezteti az ország biztonságát. A Főügyészség a következő napokban azt vizsgálja, sérti-e az országban évek óta zavartalanul működő félkatonai csoport a szlovák jogszabályokat.
A csoport a lőfegyverek használatán túl taktikai harci kiképzést is ad tagjainak, és a hivatásos katonákkal megegyező egyenruhát használnak.

Szlovákia több régiójában tevékenykednek, jelenleg körülbelül 200 fővel. Mint a védelmi miniszter hétfőn azokat a korábban megjelent információkat is elismerte, hogy hivatásos katonák is együttműködnek velük, az ő feladatuk a hadseregben szerzett tapasztalatok átadása.
A paramilitáris szervezet tiltakozik az ellen, hogy veszélyt jelentene. "Segíteni akarunk hazánknak, a polgároknak" – nyilatkozta vezetőjük, Peter Švrček, aki a "Szlovák Honvédek főparancsnoka" megszólítást használja. Állítása szerint szervezete minden tevékenységéről és gyakorlatáról tájékoztatja a rendőrséget és a Szlovák Információs Szolgálatot.
A szélsőjobboldali szervezet az elmúlt hetekben a Putyin-barát Éjszakai Farkasok motorosklubbal is együttműködésbe kezdett: azok fallal és szögesdróttal körülvett bázisán kaptak harci kiképzést.

A motorosok szlovákiai jelenlétéről így számol be a parameter.sk egy cikke: az orosz titkosszolgálatok által mozgatott, a Kreml által pénzelt, a hibrid háborúban az orosz propagandát terjesztő, Putyinnak és pártjának a kampányokban besegítő, de korábban a Krím félszigeten és a kelet-ukrajnai Dombasz régióban az orosz csapatok és az oroszbarát szeparatisták oldalán katonai akciókban is részt vevő Éjszakai Farkasok Szlovákiában hozták létre „európai parancsnokságukat”. Vezetőjüket, Alexander Zaldosztanovot az EU kitiltotta területéről, Oroszország pedig kitüntette az ukrajnai harcokban vállalt szerepe miatt.
A motoros klub - mellyel olykor Vlagyimir Putyin is együtt motorozik - nemrég tankokat és páncélozott csapatszállítókat kapott kölcsön a Szlovák Történelmi Intézettől (VHÚ).

A védelmi tárca közölte, azonnali hatállyal törölték a farkasokkal aláírt bérleti szerződést, a VHÚ igazgatójának tisztségét pedig felfüggesztették.
A konkrét szerződést a VHÚ a Történelmi Gépjárművek Múzeuma elnevezésű polgári társulással írta alá, melynek élén Jozef Hambalák, Robert Kaliňák volt belügyminiszter barátja áll - írja az Új Szó. Kaliňák a Putyin-barát motorosklub szlovákiai tevékenységét illetően nem lát kivetnivalót.

Már legalább 74 halálos áldozatot követelt a görögországi tűzvész

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.24. 18:58
Egy nő keresi a kutyáját a kiégett autók közt az Athénhez közeli Mati faluban
Fotó: ANGELOS TZORTZINIS / AFP
Tovább emelkedik az áldozatok száma, míg a tűzoltók versenyt futva az idővel próbálják megállítani a lángok terjedését. A túlélők pokoli állapotokról mesélnek, a hatóságok szerint szándékos gyújtogatással kezdődhetett a katasztrófa.
"Egészen a vízig kergettek minket a lángok"

- mesélte egy Mati-i túlélő a BBC-nek, aki a tenger közelségének köszönheti életét. Lángszóróhoz hasonlította a tűzvészt, ami futás közben végig égette a hátát.
A parttól nem messze 26 holttestre találtak: a gyerekekből és felnőttekből álló csoport tagjai egymást átölelve vesztették életüket.
A feketén hömpölygő, mérgező füst mindenfelé halottakat rejt a szemtanúk szerint.

Az égei-tengeri Mati települését teljesen körülvette, egyes források szerint egyenesen lerombolta a tűzvihar. Az áldozatok többsége nyaralóként érkezett a Kelet-Attikai térségbe.
A lángokkal - melyek terjedését az óránkénti közel 100 kilométeres szélsebesség segíti - tűzoltók százai vették fel a küzdelmet. Az oltást segítő földi- és légi járműveket küldtek Olaszországból, Németországból, Lengyelországból és Franciaországból, illetve spanyol és ciprusi tűzoltók is részt vesznek a munkálatokban.
Nem kizárt, hogy a tüzet gyújtogatók lobbantották lángra, annak reményében, hogy az elhagyott házakat aztán kifoszthatják.
"15 tűz indult egyszerre, Athén három pontján"

- nyilatkozta Dimitris Tzanakopoulos kormányzati szóvivő. A hatóságok katonai drónok bevetésével igyekszenek tisztázni a kérdést.
A görög országos mentőszolgálat igazgatója, Dimitri Piros szörnyű sérülésekről számolt be a sajtónak. Eddig 150-nél több sérültről és legalább 74 halottról tudni. Alexisz Ciprasz miniszterelnök három napos gyászt rendelt el az áldozatok emlékére.
Utoljára 2007-ben volt ehhez fogható tűzvész az országban, akkor szintén több tucatnyian vesztették életüket.

Önkéntes alapon osztanák szét a tengerből kimentett menedékkérőket

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.07.24. 17:40

Fotó: Laurin Schmid / SOS MEDITERRANEE
Arról már megegyezés született, hogy „ellenőrzött központokba” kerülnek a migránsok, de eddig még egy ország sem jelentkezett, hogy üzemeltetne ilyet. Az Európai Bizottság pénzügyi támogatással csinálna kedvet a befogadáshoz.
Személyenként 6 ezer euró összegű pénzügyi támogatást ígér az Európai Bizottság azoknak a tagállamoknak, amelyek elhelyezik az EU területén partra szállt menedékkérőket. Emellett a közösség fedezné a migránsok ideiglenes tartózkodására kijelölt úgynevezett „ellenőrzött központok” felállítását és működési költségeit. Többek között ezt tartalmazza a testület kedden közzétett javaslata az Európai Unióban partra szállt migránsok fogadására vonatkozó intézkedésekről. Mint lapunk is beszámolt róla, az uniós vezetők júniusi brüsszeli találkozójukon úgy döntöttek, hogy a tengerből kimentett migránsokat partmenti tagállamokban létrehozott “ellenőrzött központokba”, illetve észak-afrikai országokban felállított “partraszállási platformokra” kell szállítani. Az állam- és kormányfők felszólították az Európai Bizottságot, hogy álljon elő konkrét javaslatokkal az ötletek megvalósíthatóságára. Az uniós testület előterjesztéseiről szerdán tartják első vitájukat a tagállamok EU-nagykövetei.
„Készek vagyunk arra, hogy támogassuk a tagállamokat és harmadik országokat a tengeren megmentett személyek partraszállásával kapcsolatos jobb együttműködés érdekében”

– nyilatkozta Dmitrisz Avramopulosz migrációs biztos a javaslatcsomag elfogadását követően. A bizottsági javaslat szerint azok a migránsok, akik partra szállnak az EU valamely tagállamában, “ellenőrzött központokba” kerülnének. Az ideiglenes vagy ad hoc fogadó táborokat azokban az országokban állítanák fel, amelyek erre önként vállalkoznak. A központokat a fogadó állam irányítaná, de a közösség állná az állomások létrehozásának és működésének a költségeit. Emellett személyenként 6 ezer euró összegű pénzügyi támogatás járna a partra szállt személyek fogadásáért. A létesítményekben gyorsított eljárásban – legföljebb 8 hét alatt – vizsgálnák meg az érkezettek menedékkérelmeit. Ebben segítséget nyújtanának az érintett tagállam hatóságainak az európai határőrök, menekültügyi szakértők, biztonsági átvizsgálást végző szakemberek és visszatérési tisztviselők egyaránt. Egy magasrangú bizottsági tisztségviselő azt mondta: a fogadó tagállamra bíznák, hogy zárt vagy nyitott tábort működtetne. Uniós források azt is megerősítették, hogy a közösségi költségvetésben rendelkezésre áll a központok támogatására szolgáló pénzügyi keret. Az Európai Bizottság szerint nyolc héten belül minden készen áll arra, hogy elinduljon az első kísérleti projekt. Eddig azonban egyetlen tagállam sem jelentkezett, hogy otthont adna az első „ellenőrzött központnak”. Az EU-n belül létrehozandó táborokkal párhuzamosan, a huszonnyolcak harmadik országokkal is szeretnének partneri együttműködést kialakítani úgynevezett „regionális partraszállási platformok” létrehozásáról. Ide azok a migránsok kerülnének, akiket nemzetközi vizeken mentenek ki a tengerből európai uniós vagy harmadik országokból származó hajók. Ezeket a táborokat az Európai Unió pénzügyileg is támogatná az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel összhangban. Egyelőre egyetlen észak-afrikai ország sem vállalkozott efféle platform felállítására.