Jazz;blues;

A magyar blues megújítói

The Pontiac, Jumping Matt & His Combo, Little G. Weevil. A magyar blues fiatal és középnemzedékének kiválóságai lépnek színpadra csütörtök este az óbudai Kobuci kertben, egy nemzetközi fesztivál keretében.

A The Pontiac a legfiatalabb generációt képviseli; a kvartett 2017 tavaszán alakult, a Kőbányai Zenei Stúdióban tanult muzsikusokból. Példaképeik között John Mayer, Bruce Springsteen, a Dave Matthews Band és a Pearl Jam is felbukkan, de saját dalokat írnak – szabadjára engedve zenei fantáziájukat. „Ez már a hatodik Óbudai Blues Fesztivál, és – a közönséget vonzó, jól ismert hazai és külföldi előadók mellett – minden évben szeretnék bemutatni ifjú tehetségeket is, akik új színekkel, új nyelvezettel gazdagítják ezt az alapvetően tradicionális műfajt” – mondja Podlovics Péter, a fesztivál főszervezője. „A The Pontiac frontemberét, énekes-gitárosát, Nagy Barnit már ismertem korábbról, és a demófelvételek alapján tetszett a zenéjük. Aztán a Kuplungban rendeztünk egy koncertet, ahol Ripoff Raskolnikovval együtt muzsikáltak, s ez igazán meggyőző volt. Bluesos gyökerű, de egyáltalán nem hagyományos zenét, hanem eredeti, izgalmas kortárs blues-rockot játszanak.”

A Jumping Matt and his Combo csak elnevezésében új: vezetője, a 44 éves szájharmonikás-zeneszerző, Pribojszki Mátyás több mint két évtizede – az 1997-es németországi szájharmonika világbajnokságon elért sikere óta – koncertezik itthon és külföldön. „Egyike azon kevés magyar muzsikusoknak, akik igazán jól és egyéni módon szájharmonikáznak. Nemcsak új színt és megszólalást hozott a hazai blueséletbe, de zenéjével azokat is képes megszólaltatni, akiket amúgy ez a műfaj elvétve kavar fel” – vélekedik róla Jávorszky Béla Szilárd szakíró. 2003-tól vezeti a Pribojszki Mátyás Bandet, eddig öt stúdiólemezük jelent meg, majd idén februárban elhatározta, hogy – a rendszeres külföldi turnék és nehezen kiejthető családneve miatt – a régi tagokkal, de új néven folytatja. A Jumping Matt nemcsak a zenekarvezető beceneve, de utal az általuk képviselt stílusra is, mely Pribojszki szerint „szűk műfaji keretek közé nehezen szorítható, alapvetően vidám, improvizációkkal teli blues zene, boogie-woogie, rock and roll.”

Az estet záró Little G Weevil (Szűcs Gábor) 2004-ben költözött az Egyesült Államokba, s az elmúlt tizennégy évben a műfaj őshazájában is komoly sikereket ért el. Az Atlantában élő, de Európában is rendszeresen koncertező, 41 éves énekes-gitáros a tengerentúlon számos zenekarban játszott, majd 2009-ben jelent meg első szólóalbuma, a Southern Experience, amit három további szólólemez követett. A 2010-es években több szakmai díjra is jelölt Little G. tavaly ősszel adta ki a Something Popping című albumot, amelyet pályafutása eddigi legkreatívabb munkájának nevez. „Az 1969 és ’74 közötti afro-amerikai zenékből indultam ki – ezekben az években élte fénykorát a soul és a rhythm and blues, de még nem kezdődött el a kommersz diszkódivat. Elsősorban az akkori filmek atmoszférája ihlette saját dalaimat, amelyeket egy feldolgozás (Curtis Mayfieldtől a Pusherman) egészít ki” – mondta a Népszavának Little G, aki néhány nappal később (duó-felállásban) a székesfehérvári Alba Regia Feszten is színpadra lép.

A fáradhatatlan Török ÁdámA magyar blues „nagy generációjának” meghatározó alakja, Török Ádám idén hetvenéves, és éppen fél évszázada szerepel színpadon. Az énekes-fuvolista és zenekara, a Mini egész nyáron koncertezik: Budapesten az Ellátóházban (augusztus 2.) és az A38 hajón (augusztus 9.) lesznek hallhatók. A Mini jelenlegi felállásában Török két régi zenésztársa – a billentyűs Németh Károly és a basszusgitáros Nagy István mellett – Tóth Dénes dobol, de a hajón Kézdy Luca hegedűs is vendégük lesz.