Medvetámadás volt Tusnádfürdőn – Vagy mégsem?

Publikálás dátuma
2018.07.25. 13:55

Fotó: Népszava
Borboly Csaba szerint a támadás miatt egy 27 éves férfit a csíksomlyói fertőző osztályra szállítottak. A polgármester cáfolja a hírt.
Medvetámadás történt a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nulladik napján – erről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Területi RMDSZ elnöke számolt be a Facebook oldalán szerdán. Borboly Csaba a Facebook-oldalán azt írta:
„Sajnos a félelmem beigazolódott! Pár medveveszélyre figyelmeztető plakáttal, vagy a fiatalokkal ölelkező álmedvével nem lehet megoldani a tusnádfürdői medveveszélyt! Igazából még csak most veszi hivatalosan kezdetét az idei szabadegyetem és már a nulladik napon medvetámadás történt! A 27 éves áldozatot most szállították a csíksomlyói fertőző osztályra! Kár, hogy kérésünket, hogy szállítsák el a 3 bocsos anyamedvét, – aki már emberre is támadt! – nem kezelték felelősségteljesen! Ki a felelős a 27 éves férfi sérüléseiért?”

Az MTI beszámolója szerint az önkormányzati vezető az Agerpres hírügynökségnek azt is elmondta, hogy Hargita megyében jelenleg háromszor nagyobb a medvepopuláció az optimális létszámhoz képest, hiszen körülbelül 1500 medve tartózkodik Hargita megye területén, holott csak 400-nak kellene lennie.

A polgármester cáfolja a hírt

Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor viszont a maszol.ro cikke szerint a tábor hivatalos megnyitóján kijelentette, hogy nem történt medvetámadás a nulladik napon, és arra kért mindenkit, hogy ne terjesszenek álhíreket. A táborozókat ugyanakkor továbbra is elővigyázatosságra intette.
Szerző
Frissítve: 2018.07.25. 14:37

Parfümnek hitték a halálos idegmérget

Publikálás dátuma
2018.07.25. 13:05

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Elegáns dobozban, parfümös üvegcsében talált rá az idegméregre a novicsokos mérgezés túlélője. Charlie Rowley ajándéknak szánta az üveget, ami végül barátnője halálát okozta
Exkluzív parfümnek gondolta a talált üveget a brit férfi, Charlie Rowley aki élettársával együtt próbálta ki a halálos Novicsokot Amesburyben – írja honlapján a BBC. Rowley párjával, Dawn Sturgessel együtt ugyanattól az orosz fejlesztésű idegméregtől került kórházba, ami a korábbi brit-orosz kettős ügynököt Szergej Szkripalt és lányát is megbetegítette. 
A 46 éves nő belehalt a mérgezésbe, Rowley-t viszont kiengedték a kórházból, és nyilatkozott is a haláleset előzményeiről: a novicsokot egy elegáns díszítésű dobozban találta, a parfümnek hitt, szórófejes üvegcsét pedig barátnőjének ajándékozta. 
Emlékszem, hogy a csuklójára fújt a szerből, és összedörzsölte kezeit, így mérgezhette meg a folyadék. Rám is jutott belőle, mikor a szórófejet az üvegre csavartam, de később lemostam a csap alatt. Olajos állaga volt, és nem is parfümillatú, de nem igazán törődtem ezzel
 - mesélte a férfi, aki valószínűleg a kisebb dózisnak és a kézmosásnak köszönheti életét. Barátnője a szer kipróbálása után negyedórával fejfájásra panaszkodott, később pedig annyira elgyengült, hogy állni sem bírt, állapotán pedig a kórházban sem tudtak javítani.  Rowleyt nagyon megviselték a történtek, magát is hibáztatja, de azokat a felelőtlen embereket is, akik csak úgy hátra hagyták a halálos mérget.  
Szkripalt és lányát négy hónappal ezelőtt mérgezték meg Salisburyben: a brit rendőrség már tudja, kik hajthatták végre a támadást, azt viszont nem tudják teljes bizonyossággal kizárni, hogy maradt-e az utcán, közösségi tereken az idegméregből. A brit egészségügyi szolgálat ezért arra kéri Salibury és Amesbury lakóit, hogy semmilyen utcán talált fecskendőt, kozmetikumot, fém vagy műanyag tárgyat ne vigyenek magukkal. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.25. 14:36

Visszatér Belgiumba a volt katalán elnök

Publikálás dátuma
2018.07.25. 12:14
Carles Puigdemont volt katalán elnök
Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP
„Nem fogok húsz évet várni, hogy betegyem a lábam Katalóniába” – mondta Puigdemont.
Elhagyja Németországot a hétvégén Carles Puigdemont, a volt katalán elnök visszatér Belgiumba – mondta az MTI összefoglalója szerint berlini sajtótájékoztatóján a politikus. A katalán függetlenségpárti vezető közölte, hogy a jövőben Belgiumból folytatja majd politikai tevékenységét. Elárulta, hogy Németországban több helyre hívták, és Európa más országaiba is kapott meghívásokat, amelyeknek lehetőségeihez mérten igyekszik majd eleget tenni.
„Nem tudom, hogy húsz évet kell-e várnom, hogy újra betehessem a lábam Spanyolországba, de biztos, hogy nem fogok húsz évet várni, hogy betegyem a lábam Katalóniába”

– mondta Puigdemont. A volt katalán elnököt a Katalóniában tavaly októberben tartott, alkotmányellenes népszavazás miatt körözik a spanyol hatóságok. A népszavazást követően Madrid feloszlatta a katalán regionális parlamentet és leváltotta a katalán kormányt, de az új választások után ismét függetlenségpárti kormány alakult az autonóm tartományban. A spanyol főügyészség lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen. Puigdemont minden vádat tagad, és több társával Belgiumba menekült a spanyol igazságszolgáltatás elől, amely azonban európai elfogatóparancsot adott ki ellenük. A volt elnököt ez alapján vették őrizetbe négy hónappal ezelőtt Németországban, ahol a bíróság két héttel ezelőtt úgy döntött, hogy lázadás miatt nem lehet kiadni Spanyolországnak, de a hűtlen kezelés vádja miatt igen. Azóta a spanyol hatóságok visszavonták a volt elnök ellen kiadott európai elfogató parancsot, és így Carles Puigdemontot nem fenyegeti őrizetbe vétel Spanyolországon kívül.
Szerző
Frissítve: 2018.07.25. 12:16