Újságírókat vertek a délszláv-háború veteránjai

Publikálás dátuma
2018.07.26. 21:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Először állami támogatásért tüntettek, majd lezártak egy forgalmas utat. Aztán vasrudakat ragadtak.
Több száz veterán vonult Szarajevóba a parlament elé, ahol a képviselők a délszláv háború résztvevőinek járó pénzügyi juttatásokról vitáztak - írja az MTI.
A demonstrálók azt követelték, hogy a parlament fogadja el azt a törvényjavaslatot, mely alapján minden 57 évét betöltött veteránnak, aki nem rendelkezik munkaviszonnyal, az állam járulékot biztosítana.

A törvénytervezetet korábban már elfogadta a Nemzetek háza (Dom naroda), most a Képviselőháznak kell róla szavaznia (Zastupnicki dom). A Nemzetek házának tagjait az egyes kantonok parlamentjei jelölik, míg a Képviselőház tagjai a parlamenti választásokkal szerzik mandátumaikat. A demonstrálók keddig adtak határidőt ez utóbbinak, hogy elfogadja a törvényjavaslatot.
Később a Bosznia-Hercegovina hadserege és a boszniai horvát védelmi tanács (HVO) volt tagjai több órára lezártak egy forgalmas útkereszteződést a városban, kocsikat rongáltak meg, majd többen a eseményről tudósító újságírókra is rátámadtak.
A beszámolók szerint minden ok nélkül vasrudakkal kezdték ütlegelni a Klix.ba hírportál fotóriporterét, majd az Al-Dzsazíra munkatársát is megverték, aki kollégája segítségére sietett.

 A fotóriportert kórházba kellett szállítani - írták a lapok. A rendőrség nagy erőkkel védte a parlament épületét is.
Szerző

Már a britek is legalizálják az orvosi célú marihuánát

Publikálás dátuma
2018.07.26. 18:46
Illusztráció
Fotó: THINKSTOCK
Az erről szóló döntést csütörtökön jelentette be a belügyminiszter, hozzátéve, hogy az orvosok legkésőbb ősztől írhatják fel a kannabiszt tartalmazó gyógyszereket és készítményeket.
Sajid Javid belügyminiszter tájékoztatása szerint "kivételes klinikai esetekben" lehet majd alkalmazni a szert, és az intézkedés semmiképp sem jelent elmozdulást a marihuána szabadidős (rekreációs) célú felhasználásának engedélyezése felé - írja az MTI.
A szer orvosi célú alkalmazása becslések szerint gyógyszer-rezisztenciával küzdő betegek ezrein segíthet.

A döntést előkészítő hatástanulmányokat egy olyan, nagy figyelmet kiváltó esetek után rendelték meg, mint például az, mikor az epilepszia egy ritka és igen súlyos formájában szenvedő gyerekektől a hatóságok megtagadták a kannabisz-olaj használatát. A nagy felháborodást kiváltó ügyek nyomán a belügyminisztérium először még csak ideiglenes és korlátozott időre szóló engedélyt adott a kannabisz használatára.
A konzervatív brit kormány megosztott a kérdésben. Beszámolók szerint Theresa May kormányfő például már a tanulmányok elkészíttetését sem támogatta.
Szerző

Fizetett szabadságot szavaztak meg Új-Zélandon a családon belüli erőszak áldozatainak

Publikálás dátuma
2018.07.26. 16:15
Illusztráció
Fotó: Thinkstock
10 napot kapnak, hogy állami segítséggel eltűnhessenek bántalmazójuk látóköréből.
A munkából való 10 napos fizetett távollét lehetőségét szavazta meg az új-zélandi parlament a családon belüli erőszak áldozatainak - írja a Guardian. A szerda éjjel 63-57 arányban elfogadott javaslat célja, hogy menekülési lehetőséget adjon azoknak, akiket - egyebek mellett - anyagi okok is gátolnak abban, hogy kiléphessenek egy bántalmazó kapcsolatból.
A 10 nap alatt az áldozatok és gyerekeik állami segítséggel elköltözhetnek, új munkát találhatnak, korábbi elérhetőségeiket megváltoztathatják.
A javaslat ellenzői nem az erőszak elleni fellépés szükségességét tagadták: tény, hogy Új-Zélandon kiemelkedő jelentőségű ez a probléma. A rendőrségre minden negyedik percben érkezik segélyhívás ilyen eset miatt; közvetetten pedig évi körülbelül 7 milliárd dolláros kárt okoz az országnak mindez.
Ugyanakkor sokan úgy vélték, az új szabályozás túl nagy terhet ró a kis- és középvállalkozásokra, amik így esetleg azt az utat választhatják: inkább fel sem vesznek olyat, akiről feltételezik, hogy áldozata lehet egy bántalmazó partnernek.
A bántalmazottakat segítő szervezetek viszont üdvözölték a parlament döntését, hangsúlyozva: ha ez önmagában nem is old meg minden problémát, mégis hatalmas előrelépés, ami jó irányba mutat.
Szerző