Szembeszáll az ördögi idegengyűlölettel az olasz katolikus egyház

Publikálás dátuma
2018.07.28 13:36

Fotó: NurPhoto/ Massimiliano Ferraro
Sátánként ábrázolták Matteo Salvini belügyminisztert egy katolikus magazinban. A jobboldali radikális Liga elnöke viszonya már régóta fagyos az egyházzal.
Matteo Salvini kiváló érzékkel használta ki a menekültválság adta lehetőséget. A jobboldali radikális Liga elnöke, belügyminiszter, a bevándorlók folyamatos szapulásával, hajóik az olasz kikötőkbe való be nem engedésével valóban elképesztő sebességgel tornászta felfelé saját és pártja népszerűségét. A március 4-én megrendezett parlamenti választás óta, amelyen a Liga 17,4 százalékot szerzett, majdnem megduplázta az általa irányított politikai erő népszerűségét.
Az olasz katolikus egyház azonban nem áll a „győztes” oldalára, épp ellenkezőleg. A Famiglia Cristiana című katolikus magazin csütörtökön megjelent kiadásában az ördöghöz hasonlította az olasz belügyminisztert. A lap címoldalán egy pápai kéz emelkedik a magasba, mellette Salvini képe, alatta pedig ez a latin nyelvű cím: „Vade retro Salvini”, azaz „Vonulj vissza Salvini”. Az ördögre való utalás egyértelmű, hiszen a „Vade retro Satana” kifejezés egy a középkorban gyakrabban használt formulára utal. A magazin idézte az Olasz Katolikus Püspöki Konferencia ülését, amelyet a migráció témakörének szenteltek. Ezen megállapították, „lelkipásztorokként nem leegyszerűsített megoldásokat követelünk. Nem kívánunk eltekinteni a bevándorlás problematikájától. Ugyanakkor nem engedhetjük meg azt sem, hogy a félelmek határozzák meg a döntéseinket, a bizalmatlanság, a düh, az elutasítás légköre alakuljon ki” – hangzik a nyilatkozat.
Salvini nem késlekedett a válasszal, ízléstelennek nevezte a katolikus magazin címlapját. „Nem kívánok senkit sem kioktatni, de ezt nem érdemeltem meg” – fogalmazott a belügyminiszter. Állítása szerint sok egyházi személyiség támogatását is élvezi. A radikális tárcavezető nemcsak a bevándorlókkal szembeni kirohanásával verte ki a biztosítékot. Azzal a júniusban elhangzott kijelentésével is, amely szerint összeírná az országban élő romákat. Augusto Paolo Lojudice római segédpüspök, az olasz püspöki konferencia migrációért felelős államtitkára élesen bírálta a belügyminisztert, állításait Matteo Zuppi bolognai érsek is visszautasította.
A pápa és Salvini viszonya már régóta meglehetősen rossz. A Liga elnöke évek óta bírálja Ferenc menekültpolitikáját. Az egyházfő a béke 2016-os világnapjára írott üzenetében ezt írta: „A migránsok és menekültek kérdőre vonnak bennünket. A válasz az irgalmasság Evangéliuma”. Az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsának közleménye ezzel kapcsolatban rámutatott, ezzel azoknak a drámai helyzetére utal a pápa, akik arra kényszerülnek, hogy elhagyják saját földjüket. A pápa a dokumentumban utalt arra, hogy a keresztények feladata: szállást kell adniuk az utazóknak, hiszen annak alapján ítéli meg az embert, „szeretettel válaszolt-e” a kihívásokra. Salvini erre a tőle megszokott cinizmussal reagált: „Ferenc pápa a migránsok számára irgalmasságot, a külföldiek számára befogadókészséget akar. Közben a rendőrség Riminiben letartóztatta egy fiatal olasz lány gyilkosát, aki megint külföldi migráns volt. Semmiféle irgalmat sem érdemel. Ámen” – hangoztatta. Gianluca Buonanno, a Liga európai parlamenti képviselője ennél is tovább ment. „Az egyház afrikanizálni akarja Európát úgy, ahogy magát is afrikanizálja”, utalván arra, hogy egyre több az afrikai pap és egyre kevesebb az európai. Azt is közölte, hogy a pápa szerinte nem képviseli úgy az olasz szegények érdekeit, mint a bevándorlókét. Nunzio Galantino, az Olasz Katolikus Püpöki Konferencia előző főtitkára (jelenleg a Szentszék vagyonkezelőségének élén áll) akkor dühösen jegyezte meg, Jordániában tett látogatása után, miközben a 6,5 milliós közel-keleti ország kétmillió menekültet fogadott be, Olaszország (különösen az észak-itáliai tartományok) nem hajlandóak befogadni több közel-keleti és afrikai menedékkérőt, akik háborúk elől kénytelenek elmeneküli. Rendkívül ostoba hozzáállásnak nevezte ezt „néhány szavazatért”.
Azóta annyit változott a helyzet, hogy Salvini belügyminiszterként már az egész országba nem hajlandó beengedni nincstelen bevándorlókat. Egy ízben azt közölte, „Azok, akik Olaszország megszállását védik az idegenek által, s az ország tönkretételét idézik elő, vagy nincs fogalmuk semmiről, vagy anyagilag jól járnak az egésszel. Olaszország köztársaság, nem? Vagy még mindig a Vatikán uralkodik felette?”
Frissítve: 2018.07.28 13:37

Az exit poll szerint Zelenszkij irgalmatlanul megverte Porosenkót az elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2019.04.21 19:53

Fotó: AFP/ GENYA SAVILOV
A humorista felmérések szerint háromszor annyi szavazatot kapott, mint a hivatalban lévő államfő.
Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját a vasárnap esti urnazárás után közzétett első exit poll-felmérés eredménye szerint. Az úgynevezett nemzeti felmérés előzetes - helyi idő szerint 18 órai - adatai alapján a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta. A nemzeti exit pollt a Demokratikus Kezdeményezések, a KMISZ és a Razumkov Központ nevű szociológiai intézetek végezték közösen. A végleges - az urnazáráskor készült - exit poll-eredményeket este tíz órakor teszik közzé.      Petro Porosenko az exit poll ismertetése után elismerte vereségét. Újságírók előtt azt ígérte, hogy már most telefonál Zelenszkijnek, és gratulál neki. "Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom" - jelentette ki.  Zelenszkij a Facebookon élő videókapcsolással a stábjából köszönetet mondott elsősorban édesanyjának, feleségének, gyerekeinek és minden családtagjának, majd csapatának, stábjának, minden egyes szakértőnek, jogásznak, önkéntesnek, megfigyelőnek és call-centeresnek. Külön kifejezte háláját "Okszanának és Ljubának, akik a fentebb felsoroltak után takarítottak". Kiemelten megköszönte a támogatást Kvartal-95 elnevezésű humorcsapata tagjainak. "Köszönöm a rendfenntartóknak a becsülettel végzett munkájukat, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), hogy jó állapotban megőriztek, köszönöm minden katonának és önkéntesnek, hogy védik Ukrajnát. Köszönet az újságíróknak, minden ukránnak, aki engem támogatott, és azoknak, akik másként választottak. Köszönet minden ukránnak, bárhol is legyenek most. Ígérem, hogy sohasem hagyok cserben senkit sem" - jelentette ki, majd a többi volt szovjet állam lakóihoz fordult: "Még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges. Hála Istennek" - tette hozzá.  Az eredménytől függetlenül, Ukrajna külpolitikájának legfontosabb elemei változatlanok maradnak: az ország továbbra is az euroatlanti integráció elkötelezett híve marad, mindkét jelölt véget akar vetni a keleti régiókban folyó harcoknak, és természetesen kiáll hazája szuverenitása, területi épsége mellett. E tekintetben különbségek csak a hangsúlyokban mutatkoznak. Zelenszkij viszont egy sor területen radikális fordulatot ígért.
Témák
Ukrajna
Frissítve: 2019.04.21 21:07

Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket a pápa húsvéti beszédében

Publikálás dátuma
2019.04.21 18:42

Fotó: NurPhoto/ Massimo Valicchia
A fegyverek elhallgattatását sürgette a világban.
Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket Ferenc pápa húsvét vasárnap a vatikáni Szent Péter téren mondott beszédében, amelyben a szigetország keresztény közösségét, az áldozatok családjait és a sebesülteket "szerető barátságáról" biztosította. A katolikus egyházfő a fegyverek elhallgattatását sürgette a világban, a harctereken éppúgy, mint a városok utcáin. Ferenc pápa szokás szerint a világ jelenleg is konfliktusok dúlta térségeit sorolta fel húsvéti üzenetében. Elsőként Szíriát említette, sürgetve, hogy találjanak politikai megoldást a régóta tartó háborúra a menekültek hazatérésének biztosításával. Líbiában az erőszak helyett a párbeszédet szorgalmazta, Ukrajnában a tartós béke megteremtését humanitárius segítség biztosításával. Az egyházfő húsvéti üzenete után Urbi et Orbi áldást osztott Róma városára és a világra. A pápa szavait 70 ezres tömeg hallgatta a Vatikánban. 
Szerző