Szembeszáll az ördögi idegengyűlölettel az olasz katolikus egyház

Publikálás dátuma
2018.07.28 13:36

Fotó: NurPhoto/ Massimiliano Ferraro
Sátánként ábrázolták Matteo Salvini belügyminisztert egy katolikus magazinban. A jobboldali radikális Liga elnöke viszonya már régóta fagyos az egyházzal.
Matteo Salvini kiváló érzékkel használta ki a menekültválság adta lehetőséget. A jobboldali radikális Liga elnöke, belügyminiszter, a bevándorlók folyamatos szapulásával, hajóik az olasz kikötőkbe való be nem engedésével valóban elképesztő sebességgel tornászta felfelé saját és pártja népszerűségét. A március 4-én megrendezett parlamenti választás óta, amelyen a Liga 17,4 százalékot szerzett, majdnem megduplázta az általa irányított politikai erő népszerűségét.
Az olasz katolikus egyház azonban nem áll a „győztes” oldalára, épp ellenkezőleg. A Famiglia Cristiana című katolikus magazin csütörtökön megjelent kiadásában az ördöghöz hasonlította az olasz belügyminisztert. A lap címoldalán egy pápai kéz emelkedik a magasba, mellette Salvini képe, alatta pedig ez a latin nyelvű cím: „Vade retro Salvini”, azaz „Vonulj vissza Salvini”. Az ördögre való utalás egyértelmű, hiszen a „Vade retro Satana” kifejezés egy a középkorban gyakrabban használt formulára utal. A magazin idézte az Olasz Katolikus Püspöki Konferencia ülését, amelyet a migráció témakörének szenteltek. Ezen megállapították, „lelkipásztorokként nem leegyszerűsített megoldásokat követelünk. Nem kívánunk eltekinteni a bevándorlás problematikájától. Ugyanakkor nem engedhetjük meg azt sem, hogy a félelmek határozzák meg a döntéseinket, a bizalmatlanság, a düh, az elutasítás légköre alakuljon ki” – hangzik a nyilatkozat.
Salvini nem késlekedett a válasszal, ízléstelennek nevezte a katolikus magazin címlapját. „Nem kívánok senkit sem kioktatni, de ezt nem érdemeltem meg” – fogalmazott a belügyminiszter. Állítása szerint sok egyházi személyiség támogatását is élvezi. A radikális tárcavezető nemcsak a bevándorlókkal szembeni kirohanásával verte ki a biztosítékot. Azzal a júniusban elhangzott kijelentésével is, amely szerint összeírná az országban élő romákat. Augusto Paolo Lojudice római segédpüspök, az olasz püspöki konferencia migrációért felelős államtitkára élesen bírálta a belügyminisztert, állításait Matteo Zuppi bolognai érsek is visszautasította.
A pápa és Salvini viszonya már régóta meglehetősen rossz. A Liga elnöke évek óta bírálja Ferenc menekültpolitikáját. Az egyházfő a béke 2016-os világnapjára írott üzenetében ezt írta: „A migránsok és menekültek kérdőre vonnak bennünket. A válasz az irgalmasság Evangéliuma”. Az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsának közleménye ezzel kapcsolatban rámutatott, ezzel azoknak a drámai helyzetére utal a pápa, akik arra kényszerülnek, hogy elhagyják saját földjüket. A pápa a dokumentumban utalt arra, hogy a keresztények feladata: szállást kell adniuk az utazóknak, hiszen annak alapján ítéli meg az embert, „szeretettel válaszolt-e” a kihívásokra. Salvini erre a tőle megszokott cinizmussal reagált: „Ferenc pápa a migránsok számára irgalmasságot, a külföldiek számára befogadókészséget akar. Közben a rendőrség Riminiben letartóztatta egy fiatal olasz lány gyilkosát, aki megint külföldi migráns volt. Semmiféle irgalmat sem érdemel. Ámen” – hangoztatta. Gianluca Buonanno, a Liga európai parlamenti képviselője ennél is tovább ment. „Az egyház afrikanizálni akarja Európát úgy, ahogy magát is afrikanizálja”, utalván arra, hogy egyre több az afrikai pap és egyre kevesebb az európai. Azt is közölte, hogy a pápa szerinte nem képviseli úgy az olasz szegények érdekeit, mint a bevándorlókét. Nunzio Galantino, az Olasz Katolikus Püpöki Konferencia előző főtitkára (jelenleg a Szentszék vagyonkezelőségének élén áll) akkor dühösen jegyezte meg, Jordániában tett látogatása után, miközben a 6,5 milliós közel-keleti ország kétmillió menekültet fogadott be, Olaszország (különösen az észak-itáliai tartományok) nem hajlandóak befogadni több közel-keleti és afrikai menedékkérőt, akik háborúk elől kénytelenek elmeneküli. Rendkívül ostoba hozzáállásnak nevezte ezt „néhány szavazatért”.
Azóta annyit változott a helyzet, hogy Salvini belügyminiszterként már az egész országba nem hajlandó beengedni nincstelen bevándorlókat. Egy ízben azt közölte, „Azok, akik Olaszország megszállását védik az idegenek által, s az ország tönkretételét idézik elő, vagy nincs fogalmuk semmiről, vagy anyagilag jól járnak az egésszel. Olaszország köztársaság, nem? Vagy még mindig a Vatikán uralkodik felette?”
2018.07.28 13:36
Frissítve: 2018.07.28 13:37

Fekete színű, mérgező hó hullott Szibériában (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:35
Szénbányászat - képünk illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
A környék, nem meglepő módon, a szénbányáiról ismert. Környezetvédelmi aktivisták szerint a jelenség jól megmutatja, milyen katasztrofális helyzetben van a régió.
Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres - írja a 444.hu. A hírek szerint ráadásul nem elég, hogy a hó sötét színű, még mérgező is. A jelenségről számos felvétel is készült, alább a brit The Guardian videóját láthatják:
A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Szibéria déli részén fekvő Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából jut a levegőbe. Környezetvédelmi aktivisták szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb széntermelő vidékének számító térségre borzasztó egészségügyi adatok jellemzőek. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben, a régió 2,6 millió lakosának várható élettartama pedig 3-4 évvel van az amúgy is alacsonynak számító orosz átlag (71,5 év) alatt.2019.02.15 18:35

Szexuális zaklatással vádolják Vatikán párizsi nagykövetét

Publikálás dátuma
2019.02.15 17:33

Fotó: AFP/ ALBERTO PIZZOLI
A gyanú szerint egy fiatal férfi fenekét fogdosta az apostoli nuncius újévkor.
Szexuális zaklatás gyanújával indult eljárás Luigi Ventura apostoli nuncius, a Vatikán franciaországi nagykövete ellen Párizsban - erősítette meg pénteken a párizsi ügyészég a Le Monde című napilap értesülését.
A vizsgálatot január 24-én indította a vádhatóság, miután a nunciust azzal vádolta meg a párizsi önkormányzat egyik munkatársa, hogy szexuálisan zaklatta a városházán tartott újévi fogadáson. "Történt egy incidens a diplomáciai testületeknek tartott újévi fogadáson, és a döntés gyorsan megszületett arról, hogy jelezzük az ügyészségnek" - mondta Patrick Klugman, nemzetközi ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.
A tájékoztatás szerint a január 17-én rendezett ünnepségen, amelyre a diplomáciai testületek és a vallási szervezetek képviselői voltak hivatalosak, a 74 éves nuncius, aki 2009 óta teljesít szolgálatot Párizsban, háromszor is fogdosni próbálta - eleinte a kezén, majd a fenekén - a városházának azt a fiatal munkatársát, aki a kíséretével foglalkozott az este folyamán. A városháza közleményében úgy fogalmaz a BBC szerint:
az apostoli nuncius "ismétlődően és ragaszkodóan simogatta" a fiatal férfi fenekét.
Az esetnek szemtanúja is volt. A harminc év körüli sértett a párizsi városháza nemzetközi kapcsolatok osztályán dolgozik, azonnal jelentette feletteseinek, mi történt.
A Vatikán párizsi nagykövetsége egyelőre nem erősítette meg az eljárás megindítását. Luigi Ventura, aki a Vatikán karrierdiplomatája és párizsi misszióját megelőzően több afrikai országban, majd Chiliben és Kanadában is dolgozott, diplomáciai mentességet élvez Franciaországban.
2019.02.15 17:33