Előfizetés

Azért tört be egy kaliforniai fiú, hogy elkérje a Wi-Fi jelszavát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.27. 14:28
A kép illusztráció
Fotó: Nicolas Armer / AFP
Elfogyott a mobilinternet-kerete. Több embert is otthonában zaklatott, mire letartóztatták.
Egy ablakon mászott be a 17 éves fiú abba a Palo Alto-i házba, aminek lakói feljelentették - írja a paloaltoonline.com. Ketten voltak otthon, egy férfi és egy nő, mindketten a 60-as éveikben, és mindketten aludtak.
Elmondásuk szerint éjjel fél 1 körül arra ébredtek, hogy a betörő az ágyuk mellől beszél hozzájuk: a lakásban található Wi-Fi jelszavát akarta megtudni.

A férfi felkelt, kilökdöste a fiút a lakásból, majd hívta a rendőrséget - senki sem sérült meg. Eltűnt viszont kettő konyhai kés. A nyomozás során az ügy kapcsolatba került egy másik, pár nappal korábbi esettel is. Itt egy 20-as éveiben járó nő hívta a rendőröket.
Mint mondta, éjjel háromnegyed 12-kor azt vette észre, hogy egy fiatal a hálószobaablaka előtt áll, és valamit mondani akar. A fiú arról beszélt, elfogyott a mobilnet-kerete, ezért használni szeretné a Wi-Fi-t.

A nő és a ház egy másik lakója elküldték a fiút - aki az ő biciklijükön távozott. A bicikli azóta megkerült.

Vérdíjat tűzött ki a kolumbiai maffia egy rendőrkutya fejére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.27. 14:27
Egy kisebb, 1,8 tonnás tétel a Los Urabenos kokainkészletéből
Fotó: Felipe CAICEDO / AFP / AFP
Az Árnyék nevű német juhász közel 10 tonnányi kokaint szagolt ki; a Los Urabenos banda a fejét akarja, nagyobb összeget adnának érte, mint egy rendőrtiszt megöléséért.
Kétszáz millió kolumbiai peso (19,2 millió forint) vérdíjat tűzött ki egy drogkereső kutya fejére Kolumbia legerősebb bűnszervezete, a Los Urabenos, mert a német juhászkutya csaknem tíz tonnányi kokaintól szabadította meg a drogcsempész bandát. A kolumbiai rendőrség kábítószer-ellenes osztályának tagjaként dolgozó Sombra (Árnyék) nevű szuka, aki rekordmennyiségű kábítószert szagolt ki eddigi pályafutása során, a fenyegetés hatására a Bogotában lévő nemzetközi repülőtéren folytatja tovább a munkát - idézi a BBC News értesülését az MTI.
 A repülőtér biztonságosabb terep számára, mivel a bűnszervezet közvetlen befolyása alá tartozó területeken kívül esik, ugyanakkor a kábítószer-ellenes egység nem kockáztat: Sombrát a szokásos társán kívül még több másik rendőr is kísérni fogja munka közben. 
A hatéves kutya korábban kikötővárosokban dolgozott, köztük Turbóban, ahonnan több tonnányi kokaint csempésznek motorcsónakokkal és esetenként tengeralattjáróval Közép-Amerikán és Mexikón át az Egyesült Államokba. Sombra 5,3 tonnányi kokaint szagolt ki Turbóban és nemrég újabb 4 tonnányi, autóba rejtett kábítószert füleltek le a hatóságok a segítségével. 
A helyi drogkereskedelem nagy részét a Los Urabenos irányítja. A banda vezetője, Dairo Antonio Úsuga, akit Otonielként is ismernek, egyike Kolumbia legkeresettebb bűnözőinek. A bűnszervezettől nem szokatlan, hogy pénzt ajánlj fel az útjában állók eltűntetéséért. Hat évvel ezelőtt, 2012-ben a rendőrök olyan röplapokat találtak a banda aláírásával, amelyek 500 dollár (139 ezer forint) jutalmat ígértek bárkinek, aki megöl egy rendőrtisztet. A Sombráért kínált busás összeg azt jelzi, hogy a kutya által okozott anyagi veszteség rendkívül rosszul érintette a bandát. A szuka kölyökkora óta van a rendőrség kábítószer-ellenes osztályánál és eddig 245 gyanúsított letartóztatásához járult hozzá remek szaglásával. 

Nagy a hőség – Először mehetnek a férfiak zakó nélkül a krikett „szentélyébe”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.27. 14:07

Fotó: AFP
A Marylebone Cricket Club lazít az előírásokon a meleg miatt.
Régi hagyományt tört meg a krikettsport kétszáz éves szentélyében, a londoni Lord's stadionban a Nagy-Britanniát sújtó hőhullám: most először zakó nélkül is beengedik a férfiakat a nézőtér legelőkelőbb részébe, a Viktória királynő korából fennmaradt és csak a tagok és vendégeik számára fenntartott pavilonépületbe – írja az MTI. 
A világhírű helyszín tulajdonosa, a Marylebone Cricket Club közölte, hogy a tartósan 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletre és arra való tekintettel döntöttek az öltözködési előírások lazításáról, hogy az előrejelzések szerint akár a melegrekord is megdőlhet. A Marylebone Cricket Club főtitkár-helyettese emlékeztetett arra, hogy nagy meleg idején általában engedélyezik a férfiaknak, hogy a játékot a teraszon szemlélve levegyék zakójukat, de érkezniük abban kell, és az épületben is viselniük kell a ruhadarabot. Most először viszont zakó nélkül is érkezhetnek. „Haladó klub vagyunk” –  idézte Jamie Cliffordot a The Times című lap pénteken. 
Az 1787-ben alapított Marylebone Cricket Club – amely 1814 óta működik a London St John's Wood nevű kerületében álló és világszerte a krikett szentélyeként számon tartott stadionban – és a hazai csapat Middlesex County Cricket Club azonban továbbra is ragaszkodik a nyakkendő viseléséhez. A stadionban csütörtök este a Middlesex County Cricket Club fogadta a Hampshire County Cricket Club együttesét. A mérkőzés kezdetén, 18 óra 30 perckor 33 fok volt, sok néző a hőség miatt azonban nem ment el, pedig elővételben 18 ezer jegy kelt el. A Pavilon 1890-ben nyílt meg. 1999-ig nők tagként nem mehettek be a mérkőzésekre, kivéve a jelenlegi uralkodót, II. Erzsébetet. 
Nagy-Britanniát csaknem 60 éve nem tapasztalt száraz nyár és forróság sújtja. A csütörtöki volt az év eddigi legmelegebb napja, a londoni Heathrow repülőtér környékén 35 fokot mértek. A hőmérséklet az ország sok részén éjjel sem csökken az ilyenkor nappal megszokott 23-24 fok alá, egyes vidékeken pedig több mint 50 napja nem esett az eső.