Orbán Gáspár találkozott Jézussal, és azóta jobban szereti apját is

Publikálás dátuma
2018.07.27. 21:03
Orbán Gáspár a parlamentben, mellette testvére, Orbán Ráchel és anyjuk, Lévai Anikó
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Felház csoportjával lépett fel Orbán Gáspár Tusványoson, hogy hirdesse Isten szeretetét. Szerinte érdekesebb, hogy ő a Teremtő gyermeke, mint a miniszterelnöké, ám mióta találkozott Jézussal megváltozott apjához fűződő viszonya.
Az idei Tusványoson Orbán Viktor miniszterelnök mellett a fia, Orbán Gáspár is a fellépők között volt: a Felház nevű keresztény mozgalmával érkezett, hogy evangelizáljon, és előadást tartson Jézusról, az isteni szeretetről. Benne sok személyes élménnyel. Az előadás végén az Index rövid interjút készített vele, többek között a miniszterelnökkel való viszonyáról.
Orbán Gáspár elmondta, hogy 22 éves koráig csak a szabályokat követve élte meg hitét, nem volt valódi kapcsolata Jézussal, letudta az imát, letudta a napi igét. És miközben a házasság előtti szex tilalmát próbálta betartani, aközben képmutató módon volt, hogy azon versenyeztek barátaival, ki tud több lánnyal kavarni. És eközben elértéktelenedett, aznap este már azt érezte, inkább kevesebb lett - idézi szavait a portál. 
De később megélte, hogy Isten úgy szeret mindenkit, ahogy van. "Amióta tudom, hogy Istennek milyen fontos vagyok, szabadságom van arra, hogy ne szegjem meg a törvényeit Istennek, és örömöm és boldogságom legyen abban, hogy egy tökéletes tervet készített nekem, és nem szabálykövetésből, hanem az ő szeretetéből tapasztalom meg, hogy mit akar az én életemmel".
Orbán Gáspár szerint, amióta megismerte Jézust, jobban tudja szeretni apját is. Arra, hogy a miniszterelnöknek mi a véleménye arról, amit most csinál, kitérően válaszolt: Orbán Viktor véleményét magától Orbán Viktortól kellene megkérdezni. 
Szerző

Gigantikus állami vállalatba olvadhat a MÁV és Volán

Publikálás dátuma
2018.07.27. 20:21
Képünk illusztráció
Fotó: Üveges Zsolt / Népszava
Egyetlen hatalmas közlekedési társaságba tömöríthetik a vasúti és busztársaságot, de fúzió vár több közművállalatra is -írja a Magyar Hang.
Úgy tűnik, újabb központosítási hullámot indít a kormány, ami adott esetben személyi változásokat eredményez majd az intézmények élén, és létszámstop is szóba kerülhet. Ennek első lépése lehet a Magyar Államvasutak (MÁV) élén tervezett váltás, amelyről az Index számolt be: hat év után elhagyja a vasúttársaság vezetői székét Dávid Ilona, aki komoly eredményeket ért el, hiszen hat év alatt ötödére csökkentette a társaság adósságállományát. Sőt, az elmúlt két évben még nyereséget is termelt a vasúttársaság. 
A Magyar Hang információi szerint a kormány végső célja egyetlen hatalmas vállalkozásba tömöríteni a közlekedési vállalatokat. Hogy pontosan mely vállalatok és milyen struktúrában kerülnek majd bele a tervezett gigavállalatba, arról egyelőre nincs biztos információ. Ezt a lehetőséget veti fel az iho.hu is, amikor mai cikkében arról ír, hogy egyes spekulációk szerint az egyesített MÁV–Volán Holding élére nevezhetik ki Dávid Ilonát. Az a gondolat is fölvetődött, hogy olasz mintára ide kerülhet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is.
A hetilap szerint a közlekedési mamut létrehozásának terve nem az egyetlen várható változás az állami vállalatok körében. A kormányzati elképzelések szerint összeolvadhat az Magyar Villamos Művek és a NKM Nemzeti Közművek Zrt. is, ily módon egy újabb állami konglomerátum jöhet létre. 
Szerző

Politika nélkül otthonos falunap lenne Tusványos

Publikálás dátuma
2018.07.27. 20:21

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Orbán Viktor ugyan szombat délelőtt elfoglalja a focipályát, Tusnádfürdő azonban Tusnádfürdőről nézve nem a Fidesz szószéke.
Dakota Security – veri szembe az embert egy felirat a Bálványosi Szabadegyetem „recepciója” mellett. A kommandós kabát és a csehszlovák szöszmöszmackó stílusjegyeit ötvöző őrző-védő uniformis hátán virító felirat duplán pikírt. Egyrészt a cég valaha Simicska Lajos érdekeltségébe tartozott, és igazi trollteljesítmény volt e névre keresztelni, hiszen valamikor Orbán Viktor sorozta dakota közmondásokkal politikai ellenfeleit. Másrészt viszont nem vitás, hogy egy dakota főnöknek a harcosai is dakoták.  Orbán visszacsatolta Tusnádfürdőt – kommunikációs értelemben mindenképpen, a Bálványosi Szabadegyetem ugyanis a magyar belpolitika egyik legfontosabb placca.
A miniszterelnök a tavalyi szabadegyetemen
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A többnapos rendezvény szombat délelőttjén a magyar miniszterelnöké – ha éppen Orbán Viktor az – a nagyszínpad, és 2-3 ezren hallgatják, mit gondol az „anyaország főnöke” a világról. 2014 előtt még az erdélyi magyarságnak szóló üzeneteket terített a focipálya végéről (itt áll a színpad) a magyar kormányfő, ám négy éve már az illiberális államról szóló tézisével sokkolta Európát, és mutatta meg az általa épített magyar jövőt. Azóta mindenki hazabeszél, innen osztja ki a honi kis- és középvállalkozásokat az anyaország pénzügyminisztere, sőt még Budapest sorsát is itt formálják: például Tarlós István is itt beszélt a főpolgármesterségről. Persze azért minden politikai panelnél felültetnek a színpadra egy határon túli magyar politikust, de inkább csak a látvány miatt. Mégis, Tusnádfürdő legfeljebb Magyarországról látszik a Fidesz igehirdetési kulisszájának – mire az esti pára megüli a völgyet, Tusványos visszalényegül közösségformáló bulivá. Ahol jobbra Böjte Csaba atya évődik a fiatalokkal, balra pedig a kertekben sátrak tucatjai púposodnak – egyes helyeken ideiglenes verandát toldottak a sufni falához, alatta vacsoráznak a táborlakók. Ha a politikát kivonjuk akkor marad egy népfőiskolai előadásokkal dúsított, otthonos, szerethető, jól eleresztett falunap. 
Rúzsa Magdi énekes koncertje a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban
Fotó: Veres Nándor / MTI
Ugyanazokkal a fellépőkkel, mint otthon: játszik például a Maszkura és a tücsökraj, vagy énekel éppen Rúzsa Magdi. És errefelé nem a pénz diktál, aki szaporázza, és délután négy előtt befut a fesztiválra, az ingyen partizhat, egyébként 20 lej (nagyjából 1500 forint a beugró), diákoknak és nyugdíjasoknak a fele. Úgyhogy egyetlen bankautomatával beéri a fesztivál, igaz, ha minden kötél szorul, akkor van egy úriember, aki a kocsijában seftel készséggel forinttal és euróval. És persze medvék mindenhol – a kapunál, az Olt hídjánál, a sörön (Ursus a márkanév, így hívják latinul Erdély címerállatát) egyszóval mindenütt. A messziről jött embernek az az érzése, hogy túltolják ezt az egészet, és biztos csak táblára festett ördögként vannak jelen a fenevadak, de soha nem bukkannak elő. Pedig dehogynem. Egy barna bundás jószág éjfél előtt éppen Tusnádfürdő központjában korzózott. A medve egy hotel parkolójában jelent meg, feltűnése miatt pedig az emberek páni félelemben ugráltak be kocsijaikba. A maci az Erdélyben roadshowzó MSZP-s politikusok mikrobuszától kartávolságra húzott el, de nem mutatott politikai antipátiát, hanem tovább ballagott. 
A szocialisták nemcsak az állatvilággal nem konfrontálódtak, fideszes politikusokkal sem. Tusnádfürdőre leginkább bulizni ugrottak be, a NER színpadára – noha invitálták őket – nem ültek fel, mondván nem legitimálják Orbánt azzal, hogy részt vesznek a „Szenvedélyünk Magyarország – mihez kezdjünk a kétharmaddal?” című panelbeszélgetésen. Számos határon túli magyar politikussal találkoztak, többek között Borboly Csabával, Hargita megye tanácselnökével, Ráduly Róbert csíkszeredai polgármesterrel, Markó Bélával, az RMDSZ tiszteletbeli elnökével. 
A nemzeti összetartozás ereje! című nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetés
Fotó: Veres Nándor / MTI
Azt a szocialista delegáció tagjai (így például Harangozó Gábor elnökségi tag, Molnár Zsolt budapesti elnök, Ujhelyi István EP-képviselő) nem vitatták, hogy a határon túli magyarokat támogatni helyes és szükséges, azonban a dotáció rendszerét átalakítanák. A javaslat lényege, hogy a jövőben a közpénz-milliárdokat szétosztó Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumát a határon túli magyar szervezetek delegáltjaiból állítanák össze. Ahogy a választási szabályokat is úgy alakítaná át az MSZP, hogy érdemi képviselete legyen a magyar kisebbségeknek az Országgyűlésben. Így a határon túliakat szavazatmaximalizáló eszközként használó listás (ellenőrizhetetlen levél-) szavazást kiiktatná a rendszerből. Az új szisztémában a határon túliak maguk közül választhatnának adott számú képviselőt, akik kimondottan a kisebbségben élők érdekeit óvnák.
A határon túli magyar politikusokkal folytatott beszélgetésekből az rajzolódott ki, hogy a magyar baloldal a fentiekhez hasonló ésszerű javaslatait meghallják a határon túliak. Egyrészt azért, mert ugyan most jóval többet költ az Orbán-kormány a magyar kisebbségekre, mint elődei, de arra nincs stratégia, hogy ez a pénz milyen hosszú távú célt szolgál, pedig a helyiek pontosan ismerik a szükségletieket. Másrészt helyes, hogy a baloldal nemcsak kampányban gyakorol gesztusokat, hanem ahogy a kilencvenes években tette, folyamatosan jelen van Erdélyben és a Vajdaságban, vagy éppen a Felvidéken.

Gulyás: a kormánynak jól jönnek az uniós kritikák

Nem a rendszerrel szemben határozzák meg magukat, hanem a rendszer részeként, egyfajta szereposztás szerint működnek – így vélekedett Bárándy Gergely az ellenzék mostani szerepéről. Az MSZP egykori országgyűlési képviselője Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Schiffer Andrással, az LMP egykori vezetőjével vitázott a Fideszről és az Orbán-rendszerről Tusványoson. Az Index tudósítása szerint Gulyás arról beszélt, hogy a kormányt érő európai kritikák csak növelik a hazai népszerűségüket, úgy fogalmazott: "Amikor külföldről, az Európai Parlamentből vagy más deviáns szervezetből jön a kritika, az nekünk csak népszerűséget hoz. Már várjuk a Sargentini-jelentést"
Kocsis Máté a Fidesz, Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője, Mirkóczki Ádámmal a Jobbik szóvivőjével és Keresztes László Lóránttal, az LMP társelnökével vitázott, Mit kezdjünk a kétharmaddal? címmel. Kocsis szerint a kétharmad nem korlátlan hatalom, hanem óriási felelősség. Keresztes elismerte, hogy az ellenzék számára kudarc volt az április választás, de az LMP munkáját mégis igazolták a választók, hiszen soha nem kaptak még ennyi voksot. Mirkóczki ezt azzal egészítette ki, hogy kritika az ellenzék számára a Fidesz harmadik kétharmada. NÉPSZAVA

Szerző