Karácsony: a választók elsöprik a jelenlegi pártstruktúrát

Publikálás dátuma
2018.07.29. 08:00

A választási vereségről, a közelgő önkormányzati és EP-választásokról, az ellenzék esélyeiről és lehetőségeiről beszélt Karácsony Gergely.
Csak látszólag volt kiemelkedő az országgyűlési választáson a részvételi arány, valójában még bőven több szavazóra van szükség a Fidesz leváltásához - mondta el Karácsony Gergely a Vasárnapi Híreknek.
„Kialakult egy spontán állampolgári mozgalom a taktikai szavazás mellett, amit sok civil szereplő is ösztökélt, miközben a pártok egy jelentős része mindent megtett azért, hogy ez ne következzen be” – fogalmazott Karácsony. Mint mondta, az ellenzéki pártok egymással birkóztak, egymás táborából próbáltak toborozni, miközben
„valahogy elfeledkezünk arról, hogy van a társadalomnak egy másik fele, amit meg kellene győzni arról, hogy az ország rossz úton jár.”

Ugyanakkor, mint mondta, „szerencsére úgy tűnik, a választópolgárok kezdik elsöpörni a jelenleg létező pártstruktúrát.” Még nem tekinti veszett ügynek a közelgő újabb választásokat, a szerencsétlen kimenetelű időközi szavazások ellenére sem. A sikerhez azonban nem elég jó független jelölteket találni; a szavazóknak ennél több kell ahhoz, hogy beálljanak az ellenzék mögé.
„Az ellenzék politikai horizontja most be van szűkülve arra a világra, amit a Fidesz teremt. De vannak, lehetnek más világok is.”

- nyilatkozta a politikus. Mint elmondta, ha lenne az ellenzéknek markánsan saját válasza az országot érintő alapvető politikai kérdésekre, maguktól kerülnének elő azok, akik a szavazók szemében is hitelesen képviselhetnék ezeket.
De hiába, hogy rengeteg szavazó és az ellenzéki pártok is azt mondják, hogy a Fidesz világa, világképe egy „rossz film” – fogalmazott Karácsony –, az ellenzéki pártok még mindig nem álltak elő a saját mozijukkal. Pedig a választási győzelemhez „saját víziót és világképet kell felépíteni, és szeptembertől ezt a másik mozit kell bemutatni”.
Mint Karácsony hozzátette, kapásból 10 ideológiai-világnézeti ügyet tudna mondani – a hajléktalanságtól, az alapjövedelemtől az automatizáción át egész a baloldal Európához való viszonyáig –, amit kellően átbeszélve az építkezés alapjául lehetne venni. Attól sem tart, hogy az ország nagyja tényleg meggyőződéses fideszes lenne.
„A baloldali politikusok egy része a lelke mélyén meg van győződve arról, hogy a magyar társadalom valójában jobboldali. Ezért rejtegeti a baloldaliságát – ha van neki olyan egyáltalán.”

Mint Karácsony hozzátette, a felmérések ezzel szemben azt mutatják, a társadalom a legtöbb kérdésben baloldali és egyenlőségpárti beállítottságú. Csak addig fogják a Fidesz világában keresni a maguk igazát, amíg nem ismernek másikat.
A teljes interjú a Vasárnapi Hírek a 2018. július 27-i lapszámában jelent meg.
Szerző

Kigyulladt egy szeméttelep Nyíregyházán

Publikálás dátuma
2018.07.28. 16:58
Illusztráció
Fotó: Thinkstock
100 négyzetméter áll lángokban, de a tűzoltók már már körülhatárolták a tüzet.
Mintegy száz négyzetméteren kapott lángra péntek délután a hulladék Nyíregyháza külterületén, egy hulladéklerakó telepen - írja a katasztrófavédelem. A területen dolgozók munkagépekkel kezdték oltani a lángokat, a nyíregyházi hivatásos tűzoltók két vízsugárral és egy vízágyúval folytatták a munkálatokat.
Öt munkagéppel is segítik a tűzoltók munkáját.

4 óra utánra körülhatárolták a lángokat a tűzoltók. Jelenleg egy vízsugárral és egy vízágyúval oltanak.
Szerző
Frissítve: 2018.07.28. 17:28

Ne azt nézzük, amit mond! – ellenzéki reakciók Orbán beszédére

Publikálás dátuma
2018.07.28. 14:17

Fotó: Facebook/orbanviktor
A kormányfő kereszténydemokrata víziója helyett a kilakoltatásokról kellene beszélni – reagált az MSZP elnöke. A DK szerint Orbán Viktor a tusnádfürdői beszédben hadat üzent a szabadságnak.
„Nem azt kell figyelni, amit mond, hanem azt, amit csinál” – idézte vissza Tóth Bertalan, az MSZP elnöke Orbán Viktor egy korábbi kijelentését, reagálva a kormányfő tusványosi beszédére. A valóság nem egy kereszténydemokrácia, hanem például az, hogy több tízezer család áll kilakoltatás előtt a devizahitelek ügyének megoldatlansága miatt, vagy éppenséggel az, hogy romokban áll az egészségügy. A legfőbb ügyész egy pártkatona – hangsúlyozta videóüzenetében Tóth –, aki nem nyomoz az Orbán-család korrupciós ügyeiben, a független sajtót és a civil szervezeteket pedig kiiktatja a kormány. Kitért még arra is a pártelnök: hiába, hogy Orbán nagy elánnal szidja az Európai Unió vezetését, mivel hogy annak az Európai Néppárton keresztül egyébként a Fidesz is a része.
„Mi is azt szeretnénk, hogy 2030-ra egy élhető, demokratikus és versenyképes Magyarország legyen” – fogalmazott Tóth. Mindezt az MSZP egy olyan Kárpát-medencében képzeli el, ahol a magyarság egyesülhet és a nemzetek együtt zárkózhatnak fel nyugathoz. Mindez az Európai Unió nélkül elképzelhetetlen. „Mi egy szociális Európát szeretnénk” – emelte ki a pártelnök. Nem csak a gazdasági együttműködést tartja fontosnak az MSZP, hanem azt is szeretné, ha az uniós állampolgárok egymás iránti szolidaritása is fontos szerephez jutna.

Ankara és Moszkva a példa

„Orbán Viktor hadat üzent a szabadságnak, Európának és a magyar embereknek” – jelentette ki a tusványosi beszédet követő sajtótájékozatón Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője. Úgy vélte, teljesen világossá vált, hogy a magyar miniszterelnök nem közös európai hazában hisz, hanem egy Magyarország vezette keleties Közép-Európában. „Számára nem Berilin, Párizs és Róma a követendő példa, hanem Ankara vagy Moszkva. Éppen ezért a jövő évi európai parlamenti választás tétje egyértelmű: a 30-as évek nacionalista világképét követő Európára szavazunk vagy a Merkel és Macron vezette egységes és erős európai gondolkodásra” –fogalmazott. Rónai Sándor szerint a DK szemben áll Orbán Viktor politikájával, „a nacionalizmus és háborúskodás politikájával”. A szóvivő szerint Orbán Viktor beszédében hazudott, a menekültválságnak ugyanis már vége. A jövő évi választásnak nem erről kell szólnia, hanem arról, hogy Európa képes lesz e olyan teljesítményre, amellyel fel tudja venni a versenyt az Egyesült Államokkal vagy Kínával. „Ha Magyarország békében építkezni akar, akkor Orbánnak buknia kell” – tette hozzá.

Magyarország küldetése

Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn tett ajánlata a megosztottságról, a kulturális határokról, a körülöttünk élő világ megismerése és megértése helyett a tőlük való elválasztásról szól – reagált Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője. Szerinte egyetlen dologban értenek együtt a kormányfővel, mégpedig abban, hogy Magyarországot sikeres országgá kell tenni, ám szerintük erre nem alkalmas a kormányzat által követett út. A miniszterelnök által gyakran emlegetett 2030-as évben „az lesz a kérdés, ki az, aki kapcsolódni tud a többi emberhez, aki építeni tud a többi emberrel együtt, és ki az, aki elválasztja magát és az övéit a civilizációtól és a társadalomtól” – mondta Barabás, aki szerint „a magyaroknak történelmi feladata nem az elszakadás, a riadt bezárkózás, hanem a nyitás". Magyarország történelmi küldetése az, hogy a globalizálódó világban megtanítsa a világot arra, nem szabad elnyomni másokat, miként kell kapcsolódni másikhoz úgy, hogy mindenki megőrizhesse identitását, kulturális hátterét.

Magyarország helyett Európa felé

Sokallta az Európát érintő kérdések firtatását Orbán beszédében a Jobbik - derül ki a párt szóvivőjének, Mirkóczi Ádámnak az MTI-hez eljuttatott közleményéből. A miniszterelnök szavai arra utalnak, hogy Magyarország sorsánál fontosabbak számára európai politikai ambíciói.

Sérelmezte a Jobbik azt is, hogy a Fidesz több mint tíz évvel ezelőtt támogatta Románia EU-s csatlakozását, pedig Orbán 2005-ben azt ígérte, erre a párt csak akkor lesz hajlandó, ha az erdélyi magyarok területi autonómiát kapnak. A párt azt reméli, legalább Szerbia uniós integrációjának keresztbe fog tenni a kormány, hogy így segítsen a vajdasági magyaroknak.
Szerző
Frissítve: 2018.07.28. 15:02