Milliárdokért vásárolta meg az állam a volt Malév-székházat

Publikálás dátuma
2018.07.29. 15:11
A volt Malév-székház (középen) tőle balra a Sofitel kiugró ablakai
Fotó: Népszava
Mintegy 2,6 milliárdba került, de az állam megszerezte az Apáczai Csere János utcai épületet. Sokba kerül az újabb Andrássy úti palota megszerzése is.
Amerikai befektetőket beelőzve élt elővásárlási jogával a magyar állam és 8,2 millió euróért (2,6 milliárd forintért) megvásárolta az Apáczai Csere János utcai volt Malév-székházat - értesült a Napi.hu. A portál idézi Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nyilatkozatát, aki Tóth Bertalan kérdésére válaszolva elismerte, megvették Budapest, V kerület. 24491/0/A/2. helyrajzi számú ingatlant, vagyis a volt székházat.
Az ingatlant az Atrium Estate Ingatlanforgalmazó Kft-től vásárolták meg 8,2 millió eurórért, a portál pedig úgy tudja, hogy amerikai befektetők - a szomszédos Sofitel tulajdonosai - elől vették meg az épületet. Az árat nem az kormány találta ki, azt  a Jones Lang LaSalle Kft. vagyonértékelése alapján határozták meg; az államnak ugyan elővásárlási joga van, de a vételi ajánlatot a magánfelek adásvételi szerződése alapján kell tenniük egy-egy ingatlanra.   Az eladó Atrium Estate Kft. tulajdonosa Závodszki Zoltán - aki korábban az MTVA vezérigazgató-helyettese volt, de Show & Game nevű cége a Honfoglaló című beszállítója is -, valamint egy hongkongi vállalat, a Synergonomy Holding Limited. A gazdasági portál utána nézett és a cégbejegyzéskor leadott dokumentumokból ennek tulajdonosa nem derül ki, mindössze annyi, hogy az Matador Nominees SA érdekeltsége, valamint hogy titkára Simon Michael Murphy.   A G7 korábbi, témával foglalkozó cikke szerint  A Matador SA egy belize-i offshore cég. Vagyis,  
Az állam úgy vásárol meg egy kormányközeli üzletembertől egy ingatlant, hogy a vételár fele adóparadicsomban bejegyzett offshore cég számláján fog landolni- írta a G7.

A Synergonomy Group honlapján feltüntett ismertetője szerint "innovatív, magas színvonalú technológiai megoldásokat és professzionális szolgáltatásokat nyújt az oktatási intézményeknek világszerte a magyarországi leányvállalatain keresztül."

Jut pénz az Andrássy úti irodaházra is

A Gulyás és Tóth közötti levélváltásból az is kiderül, hogy az állam megvásárolja az Andrássy út 70. alatti irodaházat is, erre pedig négymilliárdos fedezetet szánnak. Az Andrássy úton februárban Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége is nagy bevásárlást tartott:  az Appeninn Holding Nyrt. az  Andrássy út 59. szám alatt található egykori Andrássy-palotát szerezte meg a Plaza House Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásával; a vétel közel 2,2 milliárd forintba került.
Szerző

Felhőszakadások kísérik a brutális hőséget

Publikálás dátuma
2018.07.29. 10:11
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton / Népszava
A forróság mellett nagy esőkre is készülhetünk vasárnap: az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és tíz megyére adott ki riasztást felhőszakadás veszélye miatt.
Miközben napközben 35 fok is lehet, a Dunától keletre és a Dunántúl keleti zónájában is nagy zivatarokra lehet számítani.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-nek elküldött napi prognózisa szerint Budapest mellett Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben várható felhőszakadás, ezekre a területekre elsőfokú riasztást adtak ki.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Az intenzívebb zivatargócokat elsősorban felhőszakadás ( 20 millimétert meghaladó csapadék) kísérheti, de helyenként 60-70 kilométer/óránál is erősebb széllökés, sőt, jégeső is előfordulhat. A napi középhőmérséklet vasárnap már az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső országrészben több helyen a 27 fokot is átlépheti – a maximum pedig 35 fok körül alakulhat.
A rendkívüli hőség miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma már szombaton vörös kód szintű figyelmeztetést adott ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szociális intézményeknek szállást kell adniuk az arra rászorulóknak – hajléktalanszálló híján pedig egyéb szociális intézményben kell elhelyezni őket. Ilyenkor krízisellátás van érvényben, vagyis az ezt igénylőknek pihenőhelyet és folyadékot is kell biztosítani.
Szerző

Orbánnak mindjárt meg kell mondania, le akarja-e ütni a főpolgármestert

Publikálás dátuma
2018.07.29. 09:43

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Feleslegesen gyűjtöget aláírásokat a DK az MSZP szerint, sőt.
Papírforma szerint persze szó sincs róla, de mégis úgy tűnik: az önkormányzati választásokig semlegesíteni kívánja Budapestet a kormány. Legalábbis egy, a kabinetnek többször dolgozó közvélemény-kutató azt szondázta: mit szólnának hozzá a budapestiek, ha a főpolgármestert a kormány nevezné ki – mégpedig kétéves mandátummal. (Megjegyzendő: jelenleg 5 évente választanak vezetőt és képviselőket a települések.) Önmagában az, hogy egy kormányközeli „mérő-cég” mit kutat, nem jelenti azt, hogy a kormány valóban hozzányúl az önkormányzati rendszerhez. Csakhogy a kabinet nem méret véletlenül: azután épített kampányt a „hajléktalanok eltakarítására”, miután úgy találta, az ügy kedves a többség szívének”. A főpolgármester közvetlen választása viszont több, az ellenzék által rendelt mérés alapján nem lehet alku tárgya: a budapestiek zöme ragaszkodik hozzá, hogy saját maga „nevezze ki” a főváros vezetőjét. Épp ezért borítékolható, milyen eredményre jut a kormánypárti kutatás. És éppen ezért fölösleges a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtése: hisz, egyértelmű, mit akarnak a budapestiek, magyarázta Molnár Zsolt. Ráadásul a fővárosi MSZP elnöke szerint a DK akciója némi veszélyt is rejt magában: ha az ellenzéki pártnak nem sikerül mozgósítani a budapestieket, és nem sikerül elsöprő mennyiségű szignót összeszedni, akkor ezt a Fidesz úgy is értelmezheti: a budapestiek nem állnak ki „önkormányzati választó jogukért”. Ha pedig ezt érzékeli, megeshet, hogy akcióba lendül a kormány. Holott amikor Molnár a miniszterelnökhöz intézett írásbeli kérdésben július elején, azt firtatta, át kívánja-e alakítani az önkormányzati rendszert a kabinet. Orbán Viktornak harminc napja van, hogy színt valljon. Mindenesetre, figyelmeztetett az MSZP budapesti elnöke, jogi nonszensz lenne, ha a kormányzat diszkriminálná Budapestet, és „saját hatáskörébe” vonná a főpolgármestert, míg a többi város szabadon választhatná meg első emberét.
Szerző