Felhőszakadások kísérik a brutális hőséget

Publikálás dátuma
2018.07.29. 10:11
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton / Népszava
A forróság mellett nagy esőkre is készülhetünk vasárnap: az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és tíz megyére adott ki riasztást felhőszakadás veszélye miatt.
Miközben napközben 35 fok is lehet, a Dunától keletre és a Dunántúl keleti zónájában is nagy zivatarokra lehet számítani.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-nek elküldött napi prognózisa szerint Budapest mellett Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben várható felhőszakadás, ezekre a területekre elsőfokú riasztást adtak ki.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Az intenzívebb zivatargócokat elsősorban felhőszakadás ( 20 millimétert meghaladó csapadék) kísérheti, de helyenként 60-70 kilométer/óránál is erősebb széllökés, sőt, jégeső is előfordulhat. A napi középhőmérséklet vasárnap már az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső országrészben több helyen a 27 fokot is átlépheti – a maximum pedig 35 fok körül alakulhat.
A rendkívüli hőség miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma már szombaton vörös kód szintű figyelmeztetést adott ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szociális intézményeknek szállást kell adniuk az arra rászorulóknak – hajléktalanszálló híján pedig egyéb szociális intézményben kell elhelyezni őket. Ilyenkor krízisellátás van érvényben, vagyis az ezt igénylőknek pihenőhelyet és folyadékot is kell biztosítani.
Szerző

Orbánnak mindjárt meg kell mondania, le akarja-e ütni a főpolgármestert

Publikálás dátuma
2018.07.29. 09:43

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Feleslegesen gyűjtöget aláírásokat a DK az MSZP szerint, sőt.
Papírforma szerint persze szó sincs róla, de mégis úgy tűnik: az önkormányzati választásokig semlegesíteni kívánja Budapestet a kormány. Legalábbis egy, a kabinetnek többször dolgozó közvélemény-kutató azt szondázta: mit szólnának hozzá a budapestiek, ha a főpolgármestert a kormány nevezné ki – mégpedig kétéves mandátummal. (Megjegyzendő: jelenleg 5 évente választanak vezetőt és képviselőket a települések.) Önmagában az, hogy egy kormányközeli „mérő-cég” mit kutat, nem jelenti azt, hogy a kormány valóban hozzányúl az önkormányzati rendszerhez. Csakhogy a kabinet nem méret véletlenül: azután épített kampányt a „hajléktalanok eltakarítására”, miután úgy találta, az ügy kedves a többség szívének”. A főpolgármester közvetlen választása viszont több, az ellenzék által rendelt mérés alapján nem lehet alku tárgya: a budapestiek zöme ragaszkodik hozzá, hogy saját maga „nevezze ki” a főváros vezetőjét. Épp ezért borítékolható, milyen eredményre jut a kormánypárti kutatás. És éppen ezért fölösleges a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtése: hisz, egyértelmű, mit akarnak a budapestiek, magyarázta Molnár Zsolt. Ráadásul a fővárosi MSZP elnöke szerint a DK akciója némi veszélyt is rejt magában: ha az ellenzéki pártnak nem sikerül mozgósítani a budapestieket, és nem sikerül elsöprő mennyiségű szignót összeszedni, akkor ezt a Fidesz úgy is értelmezheti: a budapestiek nem állnak ki „önkormányzati választó jogukért”. Ha pedig ezt érzékeli, megeshet, hogy akcióba lendül a kormány. Holott amikor Molnár a miniszterelnökhöz intézett írásbeli kérdésben július elején, azt firtatta, át kívánja-e alakítani az önkormányzati rendszert a kabinet. Orbán Viktornak harminc napja van, hogy színt valljon. Mindenesetre, figyelmeztetett az MSZP budapesti elnöke, jogi nonszensz lenne, ha a kormányzat diszkriminálná Budapestet, és „saját hatáskörébe” vonná a főpolgármestert, míg a többi város szabadon választhatná meg első emberét.
Szerző

Óriási a torlódás a röszkei átkelőkben

Publikálás dátuma
2018.07.29. 09:18
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Két-három órás várakozásra számíthatnak, akik autópályán vagy közúton hagynák el az országot, befelé "csak" egy órát kell várni.
Hatalmas dugó alakult ki vasárnap délelőtt a röszkei határátkelőhelyek kilépő oldalán. Az autópályán három, a közúti átkelőnél kettő órát kell várakozniuk a Szerbia felé tartóknak – írja rendőrségi tájékoztatást idézve az MTI.
Az autópálya-átkelőnél a buszok ki- és belépő irányban egyaránt háromórás várakozásra kényszerülnek, a Magyarországra tartó személyautóknál is egyórás a sor. 
Szintén erős a forgalom az ásotthalmi közúti átkelőnél, Szerbia irányába kettő, Magyarország felé egy óra a várakozás.
Az utazók Szerbia felé a tiszaszigeti és a tompai közúti átkelőt is választhatják, ahol kisebb várakozási idővel kell számolni, illetve a Bácsalmás, Bácsszentgyörgy és Hercegszántó átkelőket, utóbbi helyeken nincs torlódás.
Szerző