Veszélyes játékbabákat talált a hatóság

Publikálás dátuma
2018.07.30. 10:15
Illusztráció: Pexels
Veszélyes gyerekjátékokat vett le a polcokról a fogyasztóvédelem - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
A gyermekek biztonsága érdekében több mint ötven, különféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A fogyasztóvédelmi hatóság, 15 veszélyesnek bizonyult terméket kivont a forgalomból. Az ITM akkreditált laboratóriumai a balesetek és sérülések, egészségkárosító hatások megelőzése érdekében rendszeresen vizsgálják a gyerekjátékokat.
A legutóbbi ellenőrzésen jól szerepeltek a fajátékok, az ellenőrzött termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak. A nyári főszezonban kedvező fejlemény, hogy a 20 vízi játékból mindössze három nem felelt meg a követelményeknek. 
A most megvizsgált 19 játékbabából viszont 12 nem teljesítette a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket. A fajátékok esetén a szakemberek a ragasztási szilárdságot ellenőrizték az esetlegesen leváló, fulladásveszélyt okozó kis alkatrészek miatt. A játékbabáknál és vízi játékoknál a vizsgálat tárgya azok lágyítószer tartalma volt, a gyártáskor fel nem használható anyagok mérgezőek, egészségkárosító hatásúak lehetnek.
A vizsgálaton megbukott termékek a gyermekek biztonsága érdekében levetették az üzletek polcairól. A járási hivatalok intézkedtek a 15 nem megfelelő termék forgalomból való kivonásáról, 14 esetben a vásárlóktól történő visszahívásról is.   
Szerző

Újabb diplomamentő csomag indul ősszel

Publikálás dátuma
2018.07.30. 09:10

Fotó: Shutterstock
A programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelven lehet megszerezni a diplomához előírt nyelvvizsgát.
Augusztusban hozzák nyilvánosságra az újabb diplomamentő csomaggal kapcsolatos információkat, és szeptembertől indulnak az államilag támogatott nyelvi képzések – mondta Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára az M1 műsorában. Hozzátette, hogy a képzésben egyénileg, csoportosan és távoktatási formában is részt lehet venni. Szavai szerint az állam személyenként akár 300 ezer forinttal is támogathatja a nyelvtanulást. Az újabb programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelven lehet megszerezni a diplomához szükséges vizsgát. A nyelvtanfolyamok 2019 végéig tartanak és 2020 első felében kell igazolni a nyelvvizsga teljesítését. Akinek nem sikerül, annak vissza kell fizetnie a támogatást. Alapszakon egy középfokú nyelvvizsga kötelező a diploma megszerzéséhez. Több mint 90 ezren lehetnek, akiknek záróvizsgája van, de nyelvvizsga hiányában nem kaphatnak diplomát. Az első diplomamentő programban 2013-2016 között mintegy 10 ezren vettek részt, közülük több mint 6 ezren eredményesen – tette hozzá Horváth Zita. A Vasárnapi Hírek nemrég számolt be arról: akár tízezernél is több diploma veszhetett el most, hogy lejárt egy nemrég törvénybe foglalt határidő a 2005 előtt megkezdett tanulmányok befejezésére. Volt, aki még csak nem is tudott róla, hogy kárba veszhet több évnyi munkája. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.30. 10:57

Már 56 embernek nincs reménye szabadulni a börtönből

Publikálás dátuma
2018.07.30. 08:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több mint félszázan töltik a kiszabható legsúlyosabb büntetést. Ők csak koporsóban hagyják el a börtönt.
Jelenleg ötvenhat olyan rab van a hazai fegyintézetekben, akit a kiszabható legsúlyosabb büntetésre ítéltek – írja a Magyar Hírlap. A lap a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatása alapján közölte: az elmúlt hat év alatt több mint duplájára nőtt a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek száma hazánkban. A legsúlyosabb büntetés bevezetésének első évében, azaz 1999-ben még csak egy ilyen életfogytiglanos volt Magyarországom, addig 2005-ben tíz, 2012-ben huszonöt, 2014-ben pedig már negyvenkilenc. Júniusban az Európa Tanács felszólította hazánkat, hogy vizsgálja felül a tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre vonatkozó szabályozását az európai emberi jogi egyezményben foglaltak megfelelő végrehajtása érdekében. Az Igazságügyi Minisztérium a lap megkeresésére közölte, hogy zajlik a tárca és a kormány álláspontjának kialakítása. Ugyanakkor hozzátették: az életfogytiglan a 2011-es nemzeti konzultáció eredményeként került az új Alaptörvénybe, akkor ugyanis az embereknek körülbelül a kilencven százaléka támogatta az intézkedést.
Szerző
Frissítve: 2018.07.30. 09:12