Előfizetés

Kegyeletsértőnek tartják a kormányfő nejét

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2018.07.30. 17:12

Fotó: RAINER JENSEN / AFP
Igencsak felbőszítette a máltai közvéleményt Joseph Muscat miniszterelnök feleségének nyilatkozata. Ugyan Michelle Muscat sajnálkozását fejezte ki az oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia meggyilkolása kapcsán, szavai azonban nélkülözték az együttérzés bármiféle nyomát. Galizia családja hangot is adott felháborodásának.
Michelle Muscat egy interjúban azt találta mondani, hogy ő maga feltehetően jobban sajnálta az oknyomozó újságíró halálát, mint saját családja. „Ha valaki szívből azt kívánja, hogy Daphne Caruana Galizia még éljen, az én vagyok” - jelentette ki a Malta Today című lapnak.
Caruana Galiziát tavaly októberben gyilkolták meg: autóba rejtett pokolgép végzett vele. Máig nem tudni, ki állt a leszámolás mögött. Bár néhány személyt őrizetbe vettek, továbbra is számos kérdőjel maradt. Az újságírónő a kormányzat, illetve a miniszterelnök feleségének egyik legnagyobb bírálója volt.
„Amikor meghallottam a hírt, mi történt, minden bizonnyal jobban sajnáltam mint a saját családja. A család ugyanis továbbra is szentként állíthatja be mások előtt, én viszont azt mondtam magamnak: »Most kénytelen leszek együtt élni a hazugságaival«”

- fogalmazott a miniszterelnök neje.

Az oknyomozó újságírónő fiai megdöbbenésüknek adtak hangot a nyilatkozat kapcsán. Egyik gyermeke, Matthew undorítónak minősítette Muscat szavait. „A kormányfő felesége másodszorra is megpróbálja megölni az anyámat” - fogalmazott. Paul nevű fia pedig kifejtette: „Daphne Caruana Galizia meggyilkolásával dicsekszik, igazságtalanságokról beszél, amelyeket el kellett szenvednie és arra utal, fel akarja támasztani csak azért, hogy megbüntesse őt”.
Michelle és Joseph Muscat
Fotó: MATTHEW MIRABELLI / AFP
Egy héttel korábban Joseph Muscatot és feleségét felmentették a Panama-aktákban megemlített vádak alól. Galizia egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat és felesége is rendre hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke is saját titkos cégekkel rendelkezett Panamában. Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő 2017 júniusában előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére mégis az ő pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.
Ugyanakkor a máltai vizsgálóbíró másfél hete nem találta bizonyítottnak, hogy a Panama-aktákban megnevezett céghez köze lett volna a kormányfőnek. Szerinte a bizonyítékként előtárt anyag hamisítványnak tekinthető, s ellentmondtak a tanúk által elmondottaknak. Muscat a döntés után azt közölte, „Michelle és én is megkönnyebbültünk, hogy véget ért ez a rémálom”. Az újságírónő cikkében egy volt banki alkalmazott állításaira támaszkodott.

Leleplezte az elitet

A máltai újságíró elleni tavaly októberi brutális gyilkosság megrendítette az európai közvéleményt. Daphne Caruana Galizia éveken keresztül leplezte le a máltai elit – gazdasági és politikai egyaránt - piszkos ügyeit, így sokaknak érdekében állhatott az elhallgattatása. Gyakorlatilag az ő munkájának eredményeképp kellett 2017-ben előrehozott választásokat kiírni, mivel hatalmas politikai botrányt okozott az országban. Hogy ténykedése mennyire szúrta a hatalmasok szemét, jól mutatja a rendőrségtől azóta elbocsátott őrmester Ramon Mifsud Facebook-bejegyzése. „Mindenki azt kapja, amit megérdemel… Boldog vagyok!” – írta a közösségi oldalon a férfi, akinek szavait Caruana Galizia fia is elítélte. „Az édesanyámat azért gyilkolták meg, mert a törvény, és törvénysértők között állt, ahogy számos újságíró teszi” – írta a Facebookon a szintén oknyomozó újságíróként dolgozó Matthew Caruana Galizia, majd maffiállamnak nevezte Máltát. „Ez történik, ha az állami intézmények nem működnek: gyakran az újságírók az utolsók a gáton” – tette hozzá.

Hídugró versenyt rendeztek Mostarban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.30. 16:12
Illusztráció: YouTube
Akár száz kilométer/órás sebességgel csapódtak a folyóba a vasárnapi hídugró verseny résztvevői a boszniai Mostarban.
A 27 méter magas hídról már a XVI. századi megépítése óta ugrálnak a bátor helyiek, akik akár 100-110 kilométer/órás sebességgel csapódnak a - jéghideg - Neretva folyóba. A nyári hídugró versenynek is több évtizedes hagyományai vannak- írta az Euronews.
A vakmerőbbek éjjel is, fáklyákkal ugranak. A versenyen ugyan pontozzák a produkciókat és győztest is hirdetnek, nem a minél több akrobatikus elem, hanem a bátor elrugaszkodás és az ugrás íve éri a legtöbbet.

Pedofil papot védett - Lemondott egy ausztrál bíboros az érsekségéről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.30. 15:56

Fotó: AFP
A pápa elfogadta Philip Edward Wilson lemondását. 12 év börtön is vár rá.
A Szentszék szűkszavú közleményben jelentette be Philip Edward Wilson, az ausztráliai Adelaide érsekének távozását a helyi egyház éléről - írja az MTI. Az érsekségét valójában június óta már más vezeti, miután a 67 éves férfit májusban tizenkét év börtönre ítélték. Lemondását azután nyújtotta be, hogy már Malcolm Turnbull ausztráliai miniszterelnök, továbbá az ausztrál püspökök és papok szervezete (NCP) is az elmozdítását kérte a pápától.
A bíróság augusztus 14-én dönt arról, hogy a jelenleg még szabadlábon levő és súlyos beteg érseknek börtönben vagy házi őrizetben kell letöltenie büntetését.
A lemondott ausztrál érsek az ítélet szerint a hetvenes évektől tudott egy paptársa által elkövetett szexuális visszaélésekről, amelyeknek többek között ministráló gyerekek voltak az áldozatai.

A pedofil pap Joseph Fletcher, akit egy 13 éves fiú megerőszakolásáért el is ítéltek, 2006-ban börtönben halt meg. Évtizedeken át Philip Edward Watson egyházmegyéjében szolgált: a májusban lezárult perben két egykori áldozat, akiket Fletcher még a hetvenes években erőszakolt meg, elmondta, hogy Watson érseket személyesen értesítették a pap magatartásáról, de Watson a bíróságon azt állította, nem emlékszik a történtekre. A lemondott érsek mindvégig ártatlanságát hangoztatta.
Az ausztráliai egyház tagjai által elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálását 2012 óta végző bizottság tavaly decemberben ismertette munkájának eredményét:
17 kötetben 15 ezer tanúvallomást gyűjtöttek össze, és mintegy 8 ezer áldozatot hallgattak meg zárt ajtók mögött.

A szintén ausztráliai Melbourne bíróságán kell védekeznie George Pell bíborosnak, akit azzal vádolnak, hogy tudomása volt a hetvenes években papok által elkövetett pedofil erőszakról, de eltussolta ezeket. Pell bíboros 2014 óta a vatikáni pénzügyi reformokért felelős Gazdasági Titkárságot vezette, ebből a tisztségéből a pápa ideiglenesen felfüggesztette, és ezután visszatért Ausztráliába. A bírósági ítélet idén várható.
Július 27-én a több erőszak elkövetésével vádolt, jelenleg 88 éves nyugalmazott washingtoni érsek, Theodore McCarrick egyenesen bíborosi tisztségét vesztette el.
Korábban a chilei püspöki kar - újabb - két tagja mondott le. Velük együtt a latin-amerikai országban már öt püspök távozott egyházmegyéje éléről, miután Ferenc pápa a Vatikánban tanácskozott a chilei püspöki karral a tagjait érő pedofíliavádak miatt. A pápa az áldozatokat is fogadta Rómában.