Előfizetés

Lassan ellepi Szekszárdot a szemét, kiakadtak a lakosok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.30. 12:53

Fotó: Facebook
Egy férfi arról számolt be, hogy sokszor mát a kommunális szemetet sem tudják elvinni, mert elromlottak a járműveik. Hadházy Ákos szerint nem ez az egyetlen gond.
Szekszárdon a korrupció miatt már összeomlott a szemétszállítás – írta a Facebook-oldalán Hadházy Ákos független (volt LMP-s) képviselő egy felháborodott helyi férfi bejegyzése alapján. A szekszárdi lakos a Facebook-posztban arról számolt be, hogy csütörtökön már a kommunális szemetet sem vitték el tőlük, nemhogy a szelektívet. „Lassan belefulladunk a szemétbe” – tette hozzá. „Felhívtam az Alisca Terrát (17 percig csörgettem csak őket, mire elértem valakit!!!), ahol egy nagyon készséges Úr elmondta, hogy nincs kocsijuk, mert állandóan elromlanak. Úgyhogy nemhogy a szelektívet, de a kommunális szemetet sem tudják már sokszor elvinni. Nagyon kellemetlenül érezte magát, mert nem látja, hogy megoldódna a közeljövőben a probléma” – fogalmazott a férfi, feltéve a kérdést, hogy nem kellene-e a városvezetésnek vagy a polgármesternek tennie valamit az ügyben.

„A szándék világos: tegyük tönkre az egészet”

A mellékelt poszt egy felháborodott polgártól származik de már mindenki látja, mekkora a baj. A szándék világos: tegyük tönkre az egészet, hogy aztán Mészáros és Garancsi megvásárolhassa” – ezt már Hadházy Ákos írta a fenti bejegyzésre reagálva. A korábbi LMP-társelnök hozzátette: a szekszárdiak nagyon fel vannak háborodva a várost beborító szemét miatt, illetve a hulladék szállításhoz kapcsolódó számlák, befizetések miatt. A legtöbben azt teszik szóvá, hogy hónapokig nem kaptak a szolgáltatótól számlát, majd össze-vissza érkeznek a befizetésre való felszólítási levelek. Még olyanok is kapnak számlafizetésre felszólítást, akik pénzintézeten keresztül, csoportos beszedéssel, átutalással fizetik a tartozásukat. Mint írta, a szekszárdiak arról is beszámoltak, hogy az ügyfélszolgálatnál sem kaptak érdemi választ egyik kérdésükre sem. „A helyzet úgy körülbelül egy éve változott meg, amikor a szemétszállítás koordinálása a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-hez került, a fővárosba. Onnan küldik ki a számlákat is a Tolna megyei fogyasztóknak és oda érkezik be a pénz is. Éppen emiatt a szekszárdi ügyfélszolgálaton a számlákkal kapcsolatos reklamációkra nem tudnak érdemben reagálni, ezt azok mondták, akik végig várták a sort. Legjobb esetben az ügyfélszolgálaton arról kap tájékoztatást az érintett milyen budapesti számot hívhat fel, de mivel az egész országban ezt a számot hívják, így kicsi az esély arra, hogy több ezres telefonszámla után is bárkivel is tud beszélni az ügyfél” – tette hozzá.
Mint megírtuk, továbbra is jelentős állami támogatásra szorul a két éve a települési hulladékszállítás ésszerűsítése címszavával alapított állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő, közkeletű nevén a kukaholding. A jövő évi központi költségvetés tervezetében az idei 4,2 milliárd forint után további négymilliárd szerepel a társaságnak juttatandó állami támogatás címén. Az NHKV működése rendkívül sajátos: bár hulladékszállítást nem végez, az önkormányzati cégek által ténylegesen elvégzett munka ellenértékét az NHKV számlájára kell befizetni, amely aztán bizonyos megfontolások szerint ebből oszt vissza a helyi hulladékszállítók számára. Az indulás komoly nehézségeket hozott: közel egymilliárdos számlázási rendszerük ellenére a fogyasztók rendszertelenül, akár fél éves csúszással kapták csak kézhez csekkjeiket. A jelentős állami támogatásszükséglet pontos oka és a visszaosztás módja szintén meglehetős átláthatatlan. A társaság legutolsó, 2016-os mérlege 1,6 milliárdos veszteséget mutat. 

Kánikula: egy pillanatra se hagyjunk állatot az autóban!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.30. 10:39
Egy pillanatra se!
Fotó: Orpheus Egyesület
Már a „csak egy perc” alatt is hőgutát kaphat a kocsiban hagyott állat!
Sokan sokszor elmondták, melegben ne hagyjunk állatot az autóban. Ennek ellenére mindig van, aki „csak egy pillanatra” ugrik be valahova és az autóban hagyja kedvencét. Azonban már ennyi is elég, hogy az üvegház hatás miatt azonnal akár 60-70 fokra melegedett autóban az állat elpusztuljon.
Amikor a szabadban a hőmérséklet 20 fok fölé emelkedik, az autóban a belső hőmérséklet pillanatok alatt ennek a többszöröse lesz. Ez a hőfok az élőlényekben már pár perc alatt olyan mértékű hőtorlódást eredményezhet, amely az állat halálához vezethet - mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.
Ha egy állat így pusztul el, az állatkínzás, amiért akár három évig terjedő börtönbüntetést is lehet kapni. Az elmúlt években a „csak beugrottam néhány percre a boltba” vagy „nem gondoltam, hogy ez történik” következményeként váltak alapvetően felelős gazdik állatkínzásos bűncselekmények vádlottjaivá – derült ki az állatvédők közleményéből. 
Seres Zoltán azt javasolja, hogy gépjárművel csak úgy vigyen a gazda magával állatot, ha megálláskor bekapcsolva tudja hagyni a légkondit, vagy magával tudja vinni a céljára a kedvencét, de legjobb, ha az állatot otthon hagyja. 
Baj esetén, azaz gépjárműben szenvedő állatot látva, a www.ebangyal.hu weboldalon elérhető állatvédőket vagy a 112-es segélyhívó számon a katasztrófavédelemtől lehet segítséget kérni. 

Veszélyes játékbabákat talált a hatóság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.30. 10:15
Illusztráció: Pexels
Veszélyes gyerekjátékokat vett le a polcokról a fogyasztóvédelem - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
A gyermekek biztonsága érdekében több mint ötven, különféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A fogyasztóvédelmi hatóság, 15 veszélyesnek bizonyult terméket kivont a forgalomból. Az ITM akkreditált laboratóriumai a balesetek és sérülések, egészségkárosító hatások megelőzése érdekében rendszeresen vizsgálják a gyerekjátékokat.
A legutóbbi ellenőrzésen jól szerepeltek a fajátékok, az ellenőrzött termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak. A nyári főszezonban kedvező fejlemény, hogy a 20 vízi játékból mindössze három nem felelt meg a követelményeknek. 
A most megvizsgált 19 játékbabából viszont 12 nem teljesítette a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket. A fajátékok esetén a szakemberek a ragasztási szilárdságot ellenőrizték az esetlegesen leváló, fulladásveszélyt okozó kis alkatrészek miatt. A játékbabáknál és vízi játékoknál a vizsgálat tárgya azok lágyítószer tartalma volt, a gyártáskor fel nem használható anyagok mérgezőek, egészségkárosító hatásúak lehetnek.
A vizsgálaton megbukott termékek a gyermekek biztonsága érdekében levetették az üzletek polcairól. A járási hivatalok intézkedtek a 15 nem megfelelő termék forgalomból való kivonásáról, 14 esetben a vásárlóktól történő visszahívásról is.