Kánikula: egy pillanatra se hagyjunk állatot az autóban!

Publikálás dátuma
2018.07.30. 10:39
Egy pillanatra se!
Fotó: Orpheus Egyesület
Már a „csak egy perc” alatt is hőgutát kaphat a kocsiban hagyott állat!
Sokan sokszor elmondták, melegben ne hagyjunk állatot az autóban. Ennek ellenére mindig van, aki „csak egy pillanatra” ugrik be valahova és az autóban hagyja kedvencét. Azonban már ennyi is elég, hogy az üvegház hatás miatt azonnal akár 60-70 fokra melegedett autóban az állat elpusztuljon.
Amikor a szabadban a hőmérséklet 20 fok fölé emelkedik, az autóban a belső hőmérséklet pillanatok alatt ennek a többszöröse lesz. Ez a hőfok az élőlényekben már pár perc alatt olyan mértékű hőtorlódást eredményezhet, amely az állat halálához vezethet - mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.
Ha egy állat így pusztul el, az állatkínzás, amiért akár három évig terjedő börtönbüntetést is lehet kapni. Az elmúlt években a „csak beugrottam néhány percre a boltba” vagy „nem gondoltam, hogy ez történik” következményeként váltak alapvetően felelős gazdik állatkínzásos bűncselekmények vádlottjaivá – derült ki az állatvédők közleményéből. 
Seres Zoltán azt javasolja, hogy gépjárművel csak úgy vigyen a gazda magával állatot, ha megálláskor bekapcsolva tudja hagyni a légkondit, vagy magával tudja vinni a céljára a kedvencét, de legjobb, ha az állatot otthon hagyja. 
Baj esetén, azaz gépjárműben szenvedő állatot látva, a www.ebangyal.hu weboldalon elérhető állatvédőket vagy a 112-es segélyhívó számon a katasztrófavédelemtől lehet segítséget kérni. 
Szerző
Témák
hőség állat autó

Veszélyes játékbabákat talált a hatóság

Publikálás dátuma
2018.07.30. 10:15
Illusztráció: Pexels
Veszélyes gyerekjátékokat vett le a polcokról a fogyasztóvédelem - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
A gyermekek biztonsága érdekében több mint ötven, különféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A fogyasztóvédelmi hatóság, 15 veszélyesnek bizonyult terméket kivont a forgalomból. Az ITM akkreditált laboratóriumai a balesetek és sérülések, egészségkárosító hatások megelőzése érdekében rendszeresen vizsgálják a gyerekjátékokat.
A legutóbbi ellenőrzésen jól szerepeltek a fajátékok, az ellenőrzött termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak. A nyári főszezonban kedvező fejlemény, hogy a 20 vízi játékból mindössze három nem felelt meg a követelményeknek. 
A most megvizsgált 19 játékbabából viszont 12 nem teljesítette a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket. A fajátékok esetén a szakemberek a ragasztási szilárdságot ellenőrizték az esetlegesen leváló, fulladásveszélyt okozó kis alkatrészek miatt. A játékbabáknál és vízi játékoknál a vizsgálat tárgya azok lágyítószer tartalma volt, a gyártáskor fel nem használható anyagok mérgezőek, egészségkárosító hatásúak lehetnek.
A vizsgálaton megbukott termékek a gyermekek biztonsága érdekében levetették az üzletek polcairól. A járási hivatalok intézkedtek a 15 nem megfelelő termék forgalomból való kivonásáról, 14 esetben a vásárlóktól történő visszahívásról is.   
Szerző

Újabb diplomamentő csomag indul ősszel

Publikálás dátuma
2018.07.30. 09:10

Fotó: Shutterstock
A programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelven lehet megszerezni a diplomához előírt nyelvvizsgát.
Augusztusban hozzák nyilvánosságra az újabb diplomamentő csomaggal kapcsolatos információkat, és szeptembertől indulnak az államilag támogatott nyelvi képzések – mondta Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára az M1 műsorában. Hozzátette, hogy a képzésben egyénileg, csoportosan és távoktatási formában is részt lehet venni. Szavai szerint az állam személyenként akár 300 ezer forinttal is támogathatja a nyelvtanulást. Az újabb programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelven lehet megszerezni a diplomához szükséges vizsgát. A nyelvtanfolyamok 2019 végéig tartanak és 2020 első felében kell igazolni a nyelvvizsga teljesítését. Akinek nem sikerül, annak vissza kell fizetnie a támogatást. Alapszakon egy középfokú nyelvvizsga kötelező a diploma megszerzéséhez. Több mint 90 ezren lehetnek, akiknek záróvizsgája van, de nyelvvizsga hiányában nem kaphatnak diplomát. Az első diplomamentő programban 2013-2016 között mintegy 10 ezren vettek részt, közülük több mint 6 ezren eredményesen – tette hozzá Horváth Zita. A Vasárnapi Hírek nemrég számolt be arról: akár tízezernél is több diploma veszhetett el most, hogy lejárt egy nemrég törvénybe foglalt határidő a 2005 előtt megkezdett tanulmányok befejezésére. Volt, aki még csak nem is tudott róla, hogy kárba veszhet több évnyi munkája. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.30. 10:57