Vendégmunkások haltak meg egy tűzben Szocsiban

Publikálás dátuma
2018.07.30. 13:04

Fotó: Press-service of Russian Emergen / Sputnik / AFP
Legalább nyolc ember, köztük egy gyerek is életét vesztette.
Leégett egy ideiglenes lakóépület a dél-oroszországi Szocsiban hétfő hajnalban. A tűzben legkevesebb nyolc ember – hét felnőtt és egy gyerek – életét vesztette, további három pedig megsérült – írja a MTI. A város polgármesteri hivatalának közleménye szerint az áldozatok a Független Államok Közösségéből (FÁK) érkezett bérmunkások voltak. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) – amely az ügyben halált okozó gondatlanság címén indított vizsgálatot – arról számolt be, hogy a halottak között egy gyerek, a sérültek között pedig egy 16 éves serdülő is van. A városi hatóságok szerint a tűz a szomszédos étkezde napellenzőjéről terjedt át a lakóépületre. Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy a lángok egy grillsütőből terjedtek el. A tragédia a vasutak tulajdonában lévő területen történt. A hétfő hajnali oltásban 60 tűzoltó vett részt. 
Szerző
Témák
tűz Szocsi
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Nyomor Venezuelában - Tűzoltás benzinnel

Publikálás dátuma
2018.07.30. 10:00

Fotó: Humberto Matheus / AFP
Katasztrofális a gazdasági helyzet Venezuelában. Az rekord infláció megoldhatatlan feladat elé állítja a lakosságot.
„Olyan sosincs, hogy az ember visszamegy a piacra, és egy adott termékeknek ugyanannyi az ára, mint a múltkor”

– kezdi sorolni a Népszavának Caracasból Abríl Mejías Romhany, hogy milyen kihívások elé állítja a helyieket a súlyos hiperinfláció.

„Azokban a botokban pedig, ahol van bankkártyaolvasó, csak 40 millió bolívaros összeghatárig lehet vásárolni egy tranzakció alkalmával – ez mintegy 12 amerikai dollárnak felel meg –, ami azt eredményezi, hogy egy-egy drágább áru megvásárlásához rengetegszer le kell húzni a kártyát” – szemlélteti a fiatal nő egy másik példával a kaotikus állapotot.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) térségért felelős illetékese, Alejandro Werner, a múlt hét közepén jelentette be, hogy 2018 végére az infláció mértéke akár az egymillió százalékot is elérheti. Az újságíróként dolgozó – magyar felmenőkkel rendelkező – Romhany a saját bőrén is tapasztalja a válságot. Munkatársaival, az El Bus Tv csapatával a helyi buszokra felszállva olvassák fel az állami média által cenzúrázott vagy elhallgatott független híreket.
„Nagyon nehéz lett a mi helyzetünk is, mivel a venezuelai tömegközlekedés nagyjából 70 százaléka megbénult. Gyakran olyan fontos alkatrészek hiányoznak, mint a kerekek, a szűrők, de az is előfordul, hogy épp nincs olaj. Nem tudják őket pótolni, mert nem futja rá, vagy egyszerűen hiány van belőlük”

– meséli Romhany, majd hozzáteszi, a kereslet egy életveszélyes alternatívát hívott életre: a perrerának nevezett, nyitott kisteherautókat, amelyek elviszik egy darabon az út szélén ácsorgó embereket.

Rendszerint óriási a tülekedés, sokan a járműből kilógva utaznak. Az újságíró szerint eddig közel negyvenen haltak meg így. Az életeket követelő gazdasági mélyrepülés olyan súlyos, hogy Nicolás Maduro elnök kidolgozott egy javaslatot, ami szakmai körökben azonban nem aratott osztatlan sikert: augusztus 20-tól öt nullát levesznek a bolívarból. A buszvezetőből államfővé avanzsált Maduro bizakodva jelentette be a napokban az elnöki palotában, hogy ezzel a megoldással „stabil monetáris rendszer alakítható ki... amely védelmet nyújt a nép számára”. A gazdasági szakemberek azonban némiképp borúsabban látják a helyzetet.  
„A hiperinfláció mindannyiunkat fel fog falni”

– e súlyos szavakkal kommentálta Karelys Abarca közgazdász az el Pitazo független venezuelai portálnak a hírt.

„Ezzel sokkal súlyosabb lesz az országban jelenleg is uralkodó készpénzhiány, mivel valószínűsíthető, hogy az új pénz nem fog olyan mennyiségben rendelkezésre állni, amekkora a kereslet lesz” – hangsúlyozta Abarca, aki a kormány szakszerűtlen gazdasági intézkedéseit és az állami túlköltekezést okolja a gazdasági válságért.
„Ez olyan, mintha benzinnel akarnának tüzet oltani”

– fűzte hozzá a Cedice gazdasági agytröszt kutatója.

Puszta kézzel halásznak
Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
Romhany úgy véli, az ország csupán annak köszönhetően nem omlott eddig teljesen össze, hogy a külföldre vándorolt venezuelaiak rengeteg pénzt küldenek haza. „Az ország közel 30 százaléka ezekből a pénzekből él... Nagyon sokan vannak, akiknek legalább egy családtagjuk külföldön van, s rendszeresen kapnak onnan valamennyit” – magyarázza a Népszavának. Mint mondja, helyi gazdasági elemzők szerint akár a jövő év közepéig is eltarthat ez a szinte hihetetlen mértékű pénzromlás. Hogy a helyiek miként élik túl ezt az időszakot, egyelőre nehéz elképzelni, hiszen már most is súlyos élelmiszer-és gyógyszerhiánnyal küzdenek. „Csak akkor lenne visszafordítható a folyamat, ha Maduro kormánya hátat fordítana az elmúlt 15 év gazdaságpolitikájának: egyebek között feloldaná a rögzített árfolyamrendszert, és megnyitná a kaput a külföldi vállalatok előtt” – véli Romhany.