Így segíthet kedvencének elviselni a meleget

Publikálás dátuma
2018.07.31. 10:10
Illusztráció: Pexels
A 30 Celsius-foknál magasabb nappali csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott állatok rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely hosszú távon pusztulásukhoz vezet, így a melegben az állatokat is óvni kell, például megfelelő mennyiségű friss ivóvíz biztosításával és árnyékos helyek kialakításával - figyelmeztetnek az állatvédők.
A kutyák önszántukból soha nem mozognak a tűző napon a nagy kánikulában.

Ha muszáj, ez a nagyobb testű, sötét színű kutyákat jobban megviseli, mint a kisebb testű, világos szőrűeket. A kutya nem tud izzadni, a lihegéssel történő hővesztés néha nem bizonyul elegendőnek, így az állat hűvös helyet, padlót keres, amelyre ráfekve hűtheti magát - írta az MTI az Orpheus Állatvédő Egyesület közleménye alapján.
Azt tanácsolják: 
  • a nagy hőségben a gazdák a nagyobb sétákat a reggeli és az esti órákra időzítsék
  • mindig legyen olyan hűvös hely, ahova az állat behúzódhatnak a napsugárzás elől,
  • naponta többször kapjon friss ivóvizet
  • soha ne hagyjuk a háziállatot az autóban egyedül, még nyitott ablaknál se.
  • Érdemes a naptól felhevült aszfaltot is kerülni, mert megégetheti az állat mancsát.
  • Ha tudjuk, nedvesítsük be a bundáját, vagy úsztassuk meg, de semmiképp se hajszoljuk az állatot.
  • A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.
Illusztráció: Pexels
A háziállatok mellett a haszonállatokra is fokozott figyelmet kell fordítani a hőség idején.
Ha baj van: az állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, hőtorlódása vagy hőgutája is lehet. Ilyenkor a gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet.
Szerző
Témák
állat hőség
Frissítve: 2018.07.31. 14:35

Befejezi a kardszárnyú delfinek mutogatását egy utazási iroda

Publikálás dátuma
2018.07.30. 14:30

Fotó: Shutterstock
A Thomas Cook brit utazásszervező vállalat jövő nyártól nem kínál jegyeket olyan élményparkokba, amelyek kardszárnyú delfint tartanak fogságban, mivel ügyfelei több mint 90 százalékának fontos az állatok jóléte.
 A két érintett intézmény a floridai SeaWorld delfinárium és a Tenerifén működő Loro Parque állatkert - írta az MTI a BBC News alapján.
"Nem volt könnyű döntés"

- mondta Peter Fankhauser, a vállalat vezetője a lépés vasárnapi bejelentésekor.

Blogbejegyzésében Fankhauser elismerte, hogy mindkét park megfelel az orkák tartására vonatkozó előírásoknak és komoly fejlesztéseket is végeztek, ám mindettől függetlenül, jövő nyártól a Thomas Cooknál egyetlen olyan intézménybe sem lehet majd belépőjegyet venni, amely kardszárnyú delfint tart fogságban.
Fankhauser elmondta, az elmúlt 18 hónapban rengeteg szakértővel egyeztettek, és megvizsgálták a releváns tudományos bizonyítékokat is. Az ügyfeleik részéről érkezett visszajelzések alapján azonban az rajzolódott ki, hogy a vásárlóik több mint 90 százaléka számára fontos tényező, hogy utazási irodájuk komolyan foglalkozzon az állatok jólétének ügyével.
A SeaWorld többé nem szaporítja fogságban élő orkáit, de a parkjaiban élő példányokat megtartja. A cég közleményében azt írta, hogy parkjait "már több millióan keresték fel Nagy-Britanniából", és továbbra is várják a szigetország lakóit. "Első kézből láthatják azt a hihetetlen odafigyelést, amellyel az összes állatunkat gondozzuk, továbbá megismerhetik azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a faj vadon élő példányainak megóvása érdekében teszünk" - fogalmaztak.
A delfinek és más állatok szórakoztató célú fogva tartása miatti kritikus hangok akkor erősödtek meg, amikor 2013-ban bemutatták a Blackfish - Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilmet, amelynek középpontjában Tilikum története állt. Az orlandói SeaWorld delfinje 2010-ben a nézők szeme láttára rántotta magával a medencébe és ölte meg idomárát, Dawn Brancheau-t a Dine with Shamu című show végén. A SeaWorld látogatószáma megcsappant, ugyanakkor a park "manipulatívnak" nevezte a dokumentumfilmet.
A Thomas Cook tavaly 49 állatkert esetében vizsgálta meg, hogy azok megfelelnek-e az állatok jólétére vonatkozó irányelveinek, amelyeket a brit utazási irodák szövetségének (ABTA) előírásaira alapozva fogalmazott meg. A vizsgált intézmények közül 29 nem felelt meg, ezért a vállalat megszakította velük az együttműködést.
Szerző
Frissítve: 2018.07.30. 14:42

Még a sörényes hangyász is pancsol a hőségben

Publikálás dátuma
2018.07.30. 09:19
William pancsol
Fotó: Facebook/Fővárosi Állat- és Növénykert
Olyan meleg van, hogy még a sörényes hangyászok is szívesen fürdőznek az Állatkertben.
Bár sokan aggódnak, az jól vannak az állatok a „kutya melegben". Még a pingvineknek és a jegesmedvéknek sem jelent problémát a hőség, igaz, nekünk sem jelentene, ha folyamatosan egy medence partján tartózkodnánk, és bármikor belecsobbanhatnánk a hűs habokba - derül ki a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapjáról
Az állatok férőhelyén biztosított a megfelelő árnyék, és igény esetén a medence is . Szükség esetén a gondozók párapermettel, locsolótömlővel is fel tudják frissíteni az állatokat, és persze az ivóvíz mennyiségére is nagyon odafigyelnek.
Az nem meglepetés, hogy a fókák, a pingvinek, a vízilovak és az elefántok is medencéznek, az viszont kevésbé egyértelmű, hogy a nemrégiben új családtaggal bővült sörényes hangyászok is szeretnek lubickolni.  Pedig, ahogy az Állatkert fényképén látszik, használják a medencéjüket.
Szerző