Tovább csúszik a Nemzeti alaptanterv

Publikálás dátuma
2018.08.01. 10:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kásler Miklós augusztusra 6-ra ígérte a legújabb változatot a szakmai szervezeteknek.
Noha Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter ígérete szerint augusztus 6-ra elkészül az új Nemzeti alaptanterv (Nat) koncepciójának legújabb változata, az biztos, hogy a szakmai szervezetek még nem kapják meg, sőt a korábban augusztus végére tervezett szakmai konferencia is csúszik – értesült lapunk a Nat-munkálatokra rálátó forrásból. 
Mint mondta, miután a szaktárca készhez kapta a koncepciót, véleményezik és javaslatokat tesznek a változtatásokra, amelyeket a Csépe Valéria miniszteri biztos által vezetett – a nyilvánosság számára mindmáig ismeretlen tagokból álló – szakértői csoport vagy elfogad, vagy nem. Utóbbi esetben további csúszásra lehet számítani. Forrásunk szerint Csépe Valéria eddig is folyamatosan egyeztetett a kormány képviselőivel, akik nem szóltak bele a szakemberek munkájába. Máshonnan viszont úgy értesültünk, igenis vannak nézeteltérések Csépe és köre, valamint a szaktárca között – egyebek mellett ez is az egyik oka annak, hogy a Nat-koncepció tavasz helyett csak nyárra készült el. A kormány ugyanis már februárban kapott egy tervezetet, amivel az április választások előtt egyáltalán nem foglalkoztak – nyilvánvalóan kivárták az új oktatásirányítás felállását. A nézeteltérések a nyilvános megszólalásokban is megjelentek: míg a Balog Zoltánt váltó Kásler miniszter szerint a jelenlegi Nat is kiváló, addig Csépe Valéria korábban úgy nyilatkozott lapunknak: a jelenlegi Nat minden, csak nem korszerű. Míg Kásler gyorsítana az ismeretanyag iskolai átadásának tempóján, addig Csépe úgy vélekedett: nem kellene ennyire "kifeszíteni" az iskolai tanítási időt. Szerinte több időt kellene fordítani az olvasás-szövegértés megalapozására, a készségfejlesztésre. Ráadásul a kormány továbbra sem állt el attól a tervétől, hogy már 2019 szeptemberétől életbe léptesse az új Natot, legalábbis Kásler Miklós legutóbbi nyilatkozata szerint. Ez annak fényében, hogy még semmilyen széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés nem történt, igencsak aggályos. – Az első Nat öt éven keresztül készült, abszolút átlátható módon, nyilvánosan. Azt is tudtuk, pontosan kik vesznek részt a kidolgozásában – mondta Trencsényi László. A Magyar Pedagógiai Társaság elnöke emlékeztetett: a korábbi Nat elfogadása előtt három vitaverzió is megjelent, a fővárosban és vidéken is folyamatosak voltak a szakmai konferenciák. Az eddigiek alapján ilyenekre most nem lehet számítani.
Szerző

„Nekünk tiszta a kezünk” – távozik a Jobbik videócsatornájának stábja

Publikálás dátuma
2018.08.01. 09:44

Fotó: Facebook/Nemzeti Televízió
A Nemzeti Televíziónak nevezett csatorna készítői otthagyták a munkahelyüket, és félreérthetetlen kritikát fogalmaztak meg a Jobbik vezetésével szemben.
Színpadias búcsúvideót tett közzé a Jobbik videócsatornája, az N1 TV stábja, amelyben lényegében bejelentették a Nemzeti Televíziónak is nevezett projekt végét. Kisberk Szabolcs főszerkesztő, Magyar Klára és Szilvási Péter levették a táblát az irodájuk ajtajáról, majd kivonultak az épületből és lekapcsolták a villanyt.  „Sokakkal ellentétben nekünk tiszta a kezünk” – mondja a videóban Szilvási, majd Magyar Klára kontráz: „Nekünk még valóban magyar a szívünk”. Ez félreérthetetlen kritika a Jobbik jelenlegi vezetése felé, akikre a videósok szerint már egyik sem igaz. „És mi a józan eszünkre hallgatunk” – mondja Kisberk, mielőtt mindannyian kivonulnak.
444.hu emlékeztet rá, hogy Kisberk Szabolcs korábban a Hír TV riportere volt, de miután Simicska Lajos 2015 elején „gecinek” nevezte Orbán Viktort, a Célpont stábjával együtt felmondott. A stáb többi tagja a Fidesz-közeli csatornákhoz igazolt, de Kisberk a Jobbikot választotta. Ahol aztán mégis utolérte Simicska, aki szintén beáll majd a párt mögé.   
Szerző
Témák
Jobbik média
Frissítve: 2018.08.01. 09:49

Megtörtént a hatalomátvétel a Hír TV-nél, de még nincs vérengzés

Publikálás dátuma
2018.08.01. 08:51

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Először a portásokat cserélték a Valton embereire, majd megérkezett Nyerges és Liszkay, és bejelentették: Szikszai Péter lesz a tartalomért felelős vezető. Az adás zavartalan, de egy műsort már nem engedtek felvenni. Az új vezetés azt ígérte, folytatják, és egyelőre nem lesz elbocsátás, van viszont, aki önként távozik.
A megszokott portások helyett a Fideszhez közel álló Valton Security nyolc biztonsági őre fogadta szerdán reggel azokat, akik beléptek a Hír TV Szentendrei úti épületébe. A Simicska Lajos kapitulációja után ismét kormányközeli kézbe – Nyerges Zsolt tulajdonába – került csatornánál fél 11-re hirdettek állománygyűlést, ahol Nyerges és tanácsadója, Liszkay Gábor, a Mediaworks vezérigazgatója tájékoztatta a munkatársakat. Maga a bejelentés mindössze három percig tartott, ezen bejelentették, hogy Liszkai Péter, a Hír TV korábbi (a G nap előtti) vezérigazgató-helyettese lesz a felelős a tartalomért, ismét vezérigazgató-helyettesként. Az új hírigazgató Mentes Katalin lett, a vezérigazgató Répásy Bálint. A hirtv.hu főszerkesztője a Mediaworkstől érkező Pósa Árpád lett.
Az épületből elsőként távozó Csintalan Sándor műsorvezető szerint Nyerges Zsolt mindenkinek megköszönte a munkát, és azt mondta: egyelőre nem küldenek el senkit. Csintalan ennek ellenére távozik, mert nem kíván együtt dolgozni Szikszaival, akinek a személye jelzi, milyen irányba megy a televízió. Úgy fogalmazott: bár egyelőre nincs vérengzés, „Szikszai vérengző típus”.
A biztonságiakat a Valtonra cserélték
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Kivétel lehet, de a Magyar Hang azt írta: Kálmán Olgával már tárgyaltak a gyűlés előtt és biztosan távozik.  Bár Nyerges Zsolt korábban azt ígérte, az állománygyűlés után nyilatkozik a sajtónak,  nem válaszolt egyetlen kérdésre sem, csak beszállt az autójába és elhajtatott. Helyette Puskár Anett a cégcsoport szóvivője mondott annyit, hogy Nyerges ugyan a csatorna tulajdonosa, de ő eddig sem foglalkozott médiával, és a jövőben sem kíván beleszólni a működésbe, ezért kérte fel Liszkayt tanácsadónak.
A Hír TV több, lapunknak nyilatkozó munkatársa már kedden azt mondta: sokan bizonyosnak tartják, hogy ezen az állomány jelentős részét elbocsátják. Az egyes közéleti műsorok felelős szerkesztői, valamint a politikával foglalkozó munkatársak biztosak voltak abban, hogy megkapják felmondásukat.
A műsor egyelőre rendben ment szerda reggel, mindenki tette a dolgát. A vízválasztó volt viszont, hogy már nem engedték felvenni a a Szabadfogás című közéleti vitaműsort, aminek forgatása 10-kor kezdődött volna.
Szerző
Frissítve: 2018.08.01. 16:29