Tovább csúszik a Nemzeti alaptanterv

Publikálás dátuma
2018.08.01 10:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Kásler Miklós augusztusra 6-ra ígérte a legújabb változatot a szakmai szervezeteknek.
Noha Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter ígérete szerint augusztus 6-ra elkészül az új Nemzeti alaptanterv (Nat) koncepciójának legújabb változata, az biztos, hogy a szakmai szervezetek még nem kapják meg, sőt a korábban augusztus végére tervezett szakmai konferencia is csúszik – értesült lapunk a Nat-munkálatokra rálátó forrásból. 
Mint mondta, miután a szaktárca készhez kapta a koncepciót, véleményezik és javaslatokat tesznek a változtatásokra, amelyeket a Csépe Valéria miniszteri biztos által vezetett – a nyilvánosság számára mindmáig ismeretlen tagokból álló – szakértői csoport vagy elfogad, vagy nem. Utóbbi esetben további csúszásra lehet számítani. Forrásunk szerint Csépe Valéria eddig is folyamatosan egyeztetett a kormány képviselőivel, akik nem szóltak bele a szakemberek munkájába. Máshonnan viszont úgy értesültünk, igenis vannak nézeteltérések Csépe és köre, valamint a szaktárca között – egyebek mellett ez is az egyik oka annak, hogy a Nat-koncepció tavasz helyett csak nyárra készült el. A kormány ugyanis már februárban kapott egy tervezetet, amivel az április választások előtt egyáltalán nem foglalkoztak – nyilvánvalóan kivárták az új oktatásirányítás felállását. A nézeteltérések a nyilvános megszólalásokban is megjelentek: míg a Balog Zoltánt váltó Kásler miniszter szerint a jelenlegi Nat is kiváló, addig Csépe Valéria korábban úgy nyilatkozott lapunknak: a jelenlegi Nat minden, csak nem korszerű. Míg Kásler gyorsítana az ismeretanyag iskolai átadásának tempóján, addig Csépe úgy vélekedett: nem kellene ennyire "kifeszíteni" az iskolai tanítási időt. Szerinte több időt kellene fordítani az olvasás-szövegértés megalapozására, a készségfejlesztésre. Ráadásul a kormány továbbra sem állt el attól a tervétől, hogy már 2019 szeptemberétől életbe léptesse az új Natot, legalábbis Kásler Miklós legutóbbi nyilatkozata szerint. Ez annak fényében, hogy még semmilyen széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés nem történt, igencsak aggályos. – Az első Nat öt éven keresztül készült, abszolút átlátható módon, nyilvánosan. Azt is tudtuk, pontosan kik vesznek részt a kidolgozásában – mondta Trencsényi László. A Magyar Pedagógiai Társaság elnöke emlékeztetett: a korábbi Nat elfogadása előtt három vitaverzió is megjelent, a fővárosban és vidéken is folyamatosak voltak a szakmai konferenciák. Az eddigiek alapján ilyenekre most nem lehet számítani.
2018.08.01 10:00
Frissítve: 2018.08.01 10:00

Beléptető rendszert telepítenének a Hős utcai gettóhoz

Publikálás dátuma
2018.10.21 12:51

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Biztonsági őrökkel védett beléptető rendszert telepítenének a Hős utcai gettó köré – derült ki az érintett 15. szám alatti épületekre vonatkozó társasházi határozati javaslatokból.
A tervezet szerint a területet teljesen körbe kerítenék, így a házakba csak a tulajdonosok, az igazoltan a társasházban élők, a bérlők és bejelentett családtagjaik, valamint a hozzájuk érkező látogatók mehetnének be. Belépni csak a Zách utcai kapun keresztül lehetne, ahol két biztonsági őr állna. Ők regisztrálnák az érkezők adatait: ellenőriznék a személyi igazolványt, lakcímkártyát és felírnák az illető nevét, születési nevét, születési helyét, idejét, valamint a lakcímét. A javaslatról az október 25-i közgyűlésen döntenek. A Hős utca hangjai nevű blogra felkerült tervezet szerint ez az intézkedés mintegy 131 millió forintba kerülne, amelyet a többségi tulajdonos, a X. kerületi önkormányzat fizetne 2019. december 31-ig. Várhatóan addigra ürítik ki a két épületet és akkor kezdődik meg a gettó dózerolása. A lakók kártalanítására és a tartozások kifizetésére 2,1 milliárd forintos állami támogatást kapott a kerület. A súlyosan eladósodott házban nagyjából hatszázan élnek, sok lakás azonban már teljesen üres és befalazott. A területen – mint arról lapunk korábban beszámolt – sportkomplexumot építenek majd. A tervrajzok szerint a műfüves focipálya mellett egy rekortán pálya, valamint egy ezeket körülvevő futópálya is épül majd, a kiszolgáló épület 300 négyzetméteres lesz. A sportpályák mellé utcai fitnesz eszközöket is telepítenek. Miután a szomszédos telkeken vannak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Készenléti Rendőrség épületei is, valószínűleg elsősorban az ezekben az intézményekben dolgozók használják majd a sportpályákat. Kovács Róbert polgármester ugyanakkor korábban azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek nyitva áll majd a létesítmény. Az ott élőket segítő Kontúr Egyesület korábbi kerekasztal-beszélgetésén elhangzott, hogy az önkormányzat senkit nem tájékoztat, a bizonytalanság pedig egyre nagyobb feszültséget okoz a lakók körében. A Hős utca a főváros X. kerületének nem éppen problémamentes környéke, a 15-ös szám alatt található, bontásra váró két társasházban is gyakori probléma például a droghasználat vagy a szemetelés miatt a patkányok elszaporodása. Legutóbb kedden razziázott ott a rendőrség, kábítószerrel, illetve új pszichoaktív anyaggal kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt 29 embert állítottak elő. A szegregátumot a civilek szerint is fel kellene számolni, ám az ott lakóknak emberhez méltó elhelyezést kell biztosítani. A lakástulajdonosok ugyan kaptak az önkormányzattól árajánlatot, ám ezek olyan alacsony összegűek (mintegy 3–3,5 millió forint), amelyből biztos, hogy nem tudnának új lakást vásárolni, többségük a hajléktalanság veszélyzónájába kerülne. A telep eldózerolása egyébként biztosan nem oldja meg a problémát, Ladányi János szociológus a Népszavának korábban azt nyilatkozta: emberhez méltó módon kellene elhelyezni az összes lakót. Törvényszerű ugyanis, hogy az elbontott gettók valahol máshol újra létrejönnek.    
2018.10.21 12:51
Frissítve: 2018.10.21 13:08

Kósa Lajos kezdeményezi Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát

Publikálás dátuma
2018.10.21 10:49

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Debrecenben azt mondta, szerdán levélben kéri Kövér László házelnöktől a felülvizsgálat megindítását.
Hozzátette: a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként biztosítania kell a testület törvényes működését, ezért kötelessége ezt a lépést megtenni, miután szerinte Demeter Márta harminc évig nem nyilvános katonai adatokat tett közzé - tájékoztat az MTI.

"Természetesen nagy örömmel állok elébe"

Természetesen nagy örömmel állok elébe az újabb, 5 év alatt immár harmadik, nemzetbiztonsági átvilágításomnak - reagált Kósa Lajos bejelentésére Demeter Márta. Ha már Kósa Lajos, a Honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke amúgy is Kövér László házelnökhöz fordul, elvárom, hogy kezdeményezze Orbán Viktor miniszterelnök nemzetbiztonsági átvilágítását, melyet folyamatosan elkerült az elmúlt 28 évben. Kérem a bizottsági elnököt arra is, hogy a Honvédelmi és rendészeti bizottság vegye napirendre a következő ülésen a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat beszámolóját arról, hogy mit keresett Zaid Naffa, a nemzetbiztonsági ellenőrzésen kétszer megbukott jordán tiszteletbeli konzul a Magyar Honvédség honvédtisztjeinek avatásán - zárul a közlemény. 

Demeter Márta, az LMP tegnap megválasztott társelnöke korábban azt állította, hogy a honvédség egyik új Airbusa a miniszterelnök egyik rokonát szállította, de a kormány szerint ez rágalom, mert egy katona azonos nevű hozzátartozója ült a gépen. A Fidesz az ügyészséghez is fordult az ügyben. Szombaton pedig Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára állította azt, hogy szerinte Demeter egy másik ügyben is információkat hamisított meg, így távoznia kellene a parlament honvédelmi bizottságából. Az LMP új társelnöke a párt tegnapi kongresszusa után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem hibázott, amikor több ügyben kérdéseket tett fel a honvédelmi tárcának, az általa nyilvánosságra hozott adatok pedig nem titkosak. Az elmúlt napok történéseit lejáratási kísérletnek nevezte. 
2018.10.21 10:49
Frissítve: 2018.10.21 11:48