Tovább csúszik a Nemzeti alaptanterv

Publikálás dátuma
2018.08.01 10:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Kásler Miklós augusztusra 6-ra ígérte a legújabb változatot a szakmai szervezeteknek.
Noha Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter ígérete szerint augusztus 6-ra elkészül az új Nemzeti alaptanterv (Nat) koncepciójának legújabb változata, az biztos, hogy a szakmai szervezetek még nem kapják meg, sőt a korábban augusztus végére tervezett szakmai konferencia is csúszik – értesült lapunk a Nat-munkálatokra rálátó forrásból. 
Mint mondta, miután a szaktárca készhez kapta a koncepciót, véleményezik és javaslatokat tesznek a változtatásokra, amelyeket a Csépe Valéria miniszteri biztos által vezetett – a nyilvánosság számára mindmáig ismeretlen tagokból álló – szakértői csoport vagy elfogad, vagy nem. Utóbbi esetben további csúszásra lehet számítani. Forrásunk szerint Csépe Valéria eddig is folyamatosan egyeztetett a kormány képviselőivel, akik nem szóltak bele a szakemberek munkájába. Máshonnan viszont úgy értesültünk, igenis vannak nézeteltérések Csépe és köre, valamint a szaktárca között – egyebek mellett ez is az egyik oka annak, hogy a Nat-koncepció tavasz helyett csak nyárra készült el. A kormány ugyanis már februárban kapott egy tervezetet, amivel az április választások előtt egyáltalán nem foglalkoztak – nyilvánvalóan kivárták az új oktatásirányítás felállását. A nézeteltérések a nyilvános megszólalásokban is megjelentek: míg a Balog Zoltánt váltó Kásler miniszter szerint a jelenlegi Nat is kiváló, addig Csépe Valéria korábban úgy nyilatkozott lapunknak: a jelenlegi Nat minden, csak nem korszerű. Míg Kásler gyorsítana az ismeretanyag iskolai átadásának tempóján, addig Csépe úgy vélekedett: nem kellene ennyire "kifeszíteni" az iskolai tanítási időt. Szerinte több időt kellene fordítani az olvasás-szövegértés megalapozására, a készségfejlesztésre. Ráadásul a kormány továbbra sem állt el attól a tervétől, hogy már 2019 szeptemberétől életbe léptesse az új Natot, legalábbis Kásler Miklós legutóbbi nyilatkozata szerint. Ez annak fényében, hogy még semmilyen széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés nem történt, igencsak aggályos. – Az első Nat öt éven keresztül készült, abszolút átlátható módon, nyilvánosan. Azt is tudtuk, pontosan kik vesznek részt a kidolgozásában – mondta Trencsényi László. A Magyar Pedagógiai Társaság elnöke emlékeztetett: a korábbi Nat elfogadása előtt három vitaverzió is megjelent, a fővárosban és vidéken is folyamatosak voltak a szakmai konferenciák. Az eddigiek alapján ilyenekre most nem lehet számítani.
2018.08.01 10:00
Frissítve: 2018.08.01 10:00

Megint Orbán miatt faggatták Webert

Publikálás dátuma
2019.02.17 09:15

Fotó: AFP/ LOUISA GOULIAMAKI
Az EPP frakcióvezetője mindenkit arra kért: várják ki a 7-es cikkely szerinti eljárást, és ha az igazolja az aggodalmakat, Orbánnak változtatnia kell.
Szombaton élőben közvetített a Politico a védelmi és nemzetbiztonsági kérdéseket körüljáró éves müncheni konferenciáró. A kelet-európai biztonságpolitikai kérdésekkel összefüggésben is zajlott egy panelbeszélgetés, melyen Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét arról kérdezték, ha a Néppárt csúcsjelöltjeként ő lesz az Európai Bizottság elnöke, hogyan tervezi megőrizni az uniós értékeket úgy, hogy közben Orbán Viktor és a Fidesz még a pártcsalád tagja – vette észre a 444.hu. A Politico tudósítása alapján kifejezetten számon kérő volt a hangulat, többek közt Ian Bremmel politikai elemző is arra várt választ, hogyan lehet megőrizni az unió integritását a Fidesszel a vezetésben. Weber azzal kerülte ki a kérdést, hogy csak úgy lehet harcolni és kiállni az uniós értékek mellett, ha ezt az intézményrendszeren belül tesszük – ezért is szavazta meg a Magyarországgal szemben elindított 7-es cikkely szerinti eljárást.
„Nem jár különleges elbánás Budapestnek, de csak akkor tudjuk érvényre juttatni értékeinket, ha párbeszédet folytatunk azokról. Tiszteletben kell tartanunk a magyarországi választások eredményét. Orbánt megválasztották”
– jelentette ki.
Egy másik kérdésre válaszolva pedig közölte:
„David Cameron kivezette a konzervatívokat a Néppártból, és meg is kaptuk érte a Brexitet. Az én legnagyobb félelmem, hogy ha most megosztjuk Európát, a végén megosztjuk az Uniót is”.
Weber elismerte, hogy jogosak a magyarokat érintő felvetések, de arra kérte az egybegyűlteket, hogy hasonló intenzitással taglalják más országok problémáit is. Végül azt kérte: várjuk ki a 7-es cikkely szerinti eljárást, és ha az igazolja az aggodalmakat, akkor Orbánnak mindenképp változtatnia kell.
2019.02.17 09:15

Éjfélkor lejár a felsőoktatási jelentkezések határideje

Publikálás dátuma
2019.02.17 08:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki.
Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a E-felvételin keresztül. A hitelesítési határidő február 22-ére módosult, aznap éjfélig lehet a jelentkezéseket hitelesíteni Ügyfélkapuval vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott, aláírt és az Oktatási Hivatal címére postán elküldött adatlappal. A 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban az nyerhet felvételt, aki érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre, rendelkezik a továbbtanuláshoz szükséges végzettséggel, felvételi pontjainak száma eléri az adott képzésen meghatározott ponthatárt és megfelel az adott szakon előírt egyéb feltételeknek (például előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése). A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpontot lehet kapni. Mesterképzésen legfeljebb 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg a felvi.hu honlapon közzétett tájékoztatóban. A jogszabályi minimum ponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzéseknél pedig 50 pont. Az ez alatt teljesítő jelentkezők nem vehetők fel a felsőoktatásba. A ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki. Az eljárás és a pontszámítás részletes szabályait a 2018. december 20-án megjelent Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2019. szeptemberben induló képzések című kiadvány tartalmazza, amely elérhető a www.felvi.hu honlap Felvételi tájékoztatók menüpontjában
Szerző
2019.02.17 08:33