Előfizetés

Saját magát nevezte ki több állami vállalat élére Bártfai-Mager Andrea

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.01. 10:45
Bártfai-Mager Andrea, májusi miniszterjelölti meghallgatásán
Fotó: Vajda József /
A nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszer rendeletben mondta ki, hogy több állami mamut vezetője is lesz: hozzá tartozik majd a villamos művek, a Volánbusz és a Szerencsejáték Zrt is. A bejelentés a kormányzati központosítás egyik előjele lehet.
Váratlan időpontban, szerda reggel jelent meg a friss Magyar Közlöny, amiből kiderül, hogy Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 2020-ig saját magát nevezte ki több, stratégiai jelentőségű állami vállalat vezetőjévé.
A döntést a HVG szúrta ki, mint írják, Bártfai-Mager így tulajdonosi jogot is szerzett többek között Magyar Villamos Művek, a regionális vízművek, a regionális közlekedési központok, valamint a Volánbusz, a Szerencsejáték Zrt., a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. fölött.
A rendeletet nem kíséri indoklás, és nem tűnik észszerűnek, hiszen logikusabb lenne, ha a energetikai és közlekedési vállalatok az innovációs minisztériumhoz, a Szerencsejáték Zrt. a pénzügyi tárcához tartoznának – jegyzi meg a lap.
Bártfai-Mager bejelentése azonban az államilag tervezett központosítás egyik alapozó lépése is lehet: lapunk is beszámol róla, hogy egyetlen hatalmas közlekedési vállalatba olvasztanák a MÁV-ot és a Volánt, és fúzió vár a közműcégekre is. Szintén friss hír, hogy a Mol többségi tulajdont vásárolt magának a BKV-nak is buszokat szállító ITK Holding Zrt.-ben, ami forrásaink szerint a fővárosi tömegközlekedés piacának újrafelosztását eredményezheti.

Az Orbán-bányából viszik a követ az állami beruházásokhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.01. 10:05

Fotó: Google Street View
Közvetve jutnak el az állami forintok az Orbán család érdekeltségeihez: Mészáros Lőrinc és Szíjj László cégei elnyerik az állami megbízásokat, majd a gánti bányából szállítják az anyagot.
Gyakori vendégek a Vakond Via Kft. teherautói a Fejér megyei Gánt közelében elterülő,  Orbán Viktor miniszterelnök apjának tulajdonban lévő bányatelepen – írja a Direkt36 a saját megfigyelései alapján. Vakond Via Kft. a Duna Csoportként ismert építőipari konglomerátum tagja, amely az elmúlt években – több esetben a kormányfő bizalmasának, Mészáros Lőrincnek a cégeivel társulva – sorra nyert el az állami megbízásokat. A Duna Csoport meghatározó tulajdonosának, Szíjj Lászlónak közös cége is van a mára az ország egyik leggazdagabb emberévé vált egykori felcsúti gázszerelővel. A Vakond Via Kft. üzleti beszámolója szerint a társaság tevékenységét elsősorban a cégcsoport zászlóhajójának számító Duna Aszfalt kivitelezési munkái kötik le. A cégcsoport holnapján fellelhető információk szerint pedig ezek jellemzően közpénzből megvalósuló nagyberuházások, például útépítések és csatornázások. A Direkt36 korábban már bemutatta be, hogy ilyen munkákban jelentek meg beszállítóként és alvállalkozóként az Orbán Viktor apjának és testvéreinek tulajdonában álló cégek is.  Voltak példák arra is, hogy közvetlenül Mészáros Lőrinc vásárolt a miniszterelnök családjának cégeitől. A Duna Aszfalt mellett a Mészáros és Mészáros Kft. is részt vett az elmúlt pár évben lezajlott budapesti csatornázási munkákban, és a cég ehhez aknaelemeket és murvát is rendelt a Dolomit Kft.-től. Mészáros Lőrinc építőipari cége ezen felül korábban vásárolt termékeket az Orbán család egyik kisebb cégétől, a Gánt Kő és Tőzeg Termelő és Kereskedelmi Kft.-től, derült ki a társaság cégbírósági irataiból.

Tovább csúszik a Nemzeti alaptanterv

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.08.01. 10:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kásler Miklós augusztusra 6-ra ígérte a legújabb változatot a szakmai szervezeteknek.
Noha Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter ígérete szerint augusztus 6-ra elkészül az új Nemzeti alaptanterv (Nat) koncepciójának legújabb változata, az biztos, hogy a szakmai szervezetek még nem kapják meg, sőt a korábban augusztus végére tervezett szakmai konferencia is csúszik – értesült lapunk a Nat-munkálatokra rálátó forrásból. 
Mint mondta, miután a szaktárca készhez kapta a koncepciót, véleményezik és javaslatokat tesznek a változtatásokra, amelyeket a Csépe Valéria miniszteri biztos által vezetett – a nyilvánosság számára mindmáig ismeretlen tagokból álló – szakértői csoport vagy elfogad, vagy nem. Utóbbi esetben további csúszásra lehet számítani. Forrásunk szerint Csépe Valéria eddig is folyamatosan egyeztetett a kormány képviselőivel, akik nem szóltak bele a szakemberek munkájába. Máshonnan viszont úgy értesültünk, igenis vannak nézeteltérések Csépe és köre, valamint a szaktárca között – egyebek mellett ez is az egyik oka annak, hogy a Nat-koncepció tavasz helyett csak nyárra készült el. A kormány ugyanis már februárban kapott egy tervezetet, amivel az április választások előtt egyáltalán nem foglalkoztak – nyilvánvalóan kivárták az új oktatásirányítás felállását. A nézeteltérések a nyilvános megszólalásokban is megjelentek: míg a Balog Zoltánt váltó Kásler miniszter szerint a jelenlegi Nat is kiváló, addig Csépe Valéria korábban úgy nyilatkozott lapunknak: a jelenlegi Nat minden, csak nem korszerű. Míg Kásler gyorsítana az ismeretanyag iskolai átadásának tempóján, addig Csépe úgy vélekedett: nem kellene ennyire "kifeszíteni" az iskolai tanítási időt. Szerinte több időt kellene fordítani az olvasás-szövegértés megalapozására, a készségfejlesztésre. Ráadásul a kormány továbbra sem állt el attól a tervétől, hogy már 2019 szeptemberétől életbe léptesse az új Natot, legalábbis Kásler Miklós legutóbbi nyilatkozata szerint. Ez annak fényében, hogy még semmilyen széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés nem történt, igencsak aggályos. – Az első Nat öt éven keresztül készült, abszolút átlátható módon, nyilvánosan. Azt is tudtuk, pontosan kik vesznek részt a kidolgozásában – mondta Trencsényi László. A Magyar Pedagógiai Társaság elnöke emlékeztetett: a korábbi Nat elfogadása előtt három vitaverzió is megjelent, a fővárosban és vidéken is folyamatosak voltak a szakmai konferenciák. Az eddigiek alapján ilyenekre most nem lehet számítani.