Nyolcszázmilliót csalt ki idősektől a trükkös üdülésszervező cég

Publikálás dátuma
2018.08.01. 12:23
Pénzt reméltek az üdülési jogból, végül becsapták az idős ügyfeleket
Fotó: Üveges Zsolt / Népszava
Kéttucatnyi vádlottja van az üdülési jogokra épített csalássorozatnak, a csalók több száz embert csaptak be megtévesztő szerződésekkel.
Évek óta húzódó bűncselekmény-sorozat miatt emelt vádat a fővárosi V. és XIII. kerületi ügyészség 24 személy ellen: a csalást kitervelő három vádlott még 2013-ban elhatározta, hogy időseket fognak átverni üdülési jogaik értékesítésének, illetve bérbe adásának ígéretével. 
A trió céget alapított, és csapatot toborzott a profi megvalósításhoz: a Kft-ben call center munkatársak és üzletkötők is dolgoztak, ők keresték meg a célpontokat, akikkel szerződést kötöttek a jogok eladásáról – a hitelesség kedvéért pedig Budapesten és több nagyvárosban is előadásokkal hirdették ajánlatukat. A megtévesztett ügyfelek szolgáltatási szerződést kötöttek, sőt, vállalták, hogy különböző jogcímeken díjakat is fizetnek a társasággal: az üzletkötők ráadásul olyan kreditrendszeres programba is beléptették a sértetteket, amikben azok nem is igazán akartak részt venni, de a megállapodás részeként erre is rábólintottak. Nem tudták azonban, hogy amit megbízási díjnak hisznek, az valójában a senki által sem kívánt kreditrendszer pontjainak fedezetére ment. 
A vádlottak valójában ezt a kreditprogramot nem akarták működtetni, a cél az volt, hogy ezzel lepapírozzák, jogszerűnek tüntessék fel a díjak kifizettetését. A botrány akkor robbant ki, amikor az átvert ügyfelek kreditpontjaikat sem tudták levásárolni, az üzletkötők pedig felszívódtak. A csalássorozatban 340 ügyfelet károsítottak meg, akik többnyire néhány százezer, olykor azonban egymillió forintot is fizettek a társaságnak.  Az összedolgozó ügyészségek bűnszövetségben, üzletszerűen, idős kora miatt a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtottak be vádiratot az illetékes bíróságra.  
Szerző

Agyonverte csecsemőjét az őrjöngő apa

Publikálás dátuma
2018.08.01. 11:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Zavarta a gyereksírás, nem fogta vissza magát a fiatal férfi. Egyik gyermeke gondatlanság miatt sérült meg életveszélyesen, a másik belehalt koponyasérüléseibe.
Hét év börtönbüntetésre ítélte az Egri Törvényszék azt a férfit, aki pár hónapos gyermekinek életveszélyes, illetve halálos sérüléseket okozottt: lánya 3-6 hónapos kora között háromszor szenvedett súlyos, vérzéssel járó fejsérülést, a harmadik alkalommal pedig koponyacsontja is betört, a bíróság szerint azonban ebben az esetben az apa gondatlansága miatt történt a sérülés. 
A történtek miatt a gyámhatóság pert indított a férfi ellen, hogy megszüntessék szülői felügyeleti jogait – a gyermek pedig gyámhoz került. Egy évvel később a vádlott két hónapos fiának fejét törte be: a csecsemő folyamatosan sírt, a férfi pedig türelmét vesztve erősen rázni kezdte a babát. A gyerek feje egy berendezési tárgyhoz ütődött, koponyacsontja betört, a kialakuló vérzés és agyvizenyő miatt pedig életét vesztette.
A fiatal felnőtt vádlott a nyomozás során mindkét bűncselekmény elkövetését beismerte. Vallomásában arra hivatkozott, hogy a gyereksírás miatt nem tudott uralkodni indulatain – ezután azonban a vallomásait megváltoztatta, és a büntetőjogi felelősséget mindkét gyermek sérülései miatt másra hárította. 
Az ítélet ellen védőjével elsősorban felmentésért, másodlagosan a büntetés enyhítéséért fellebbezett, az ügyben vádat emelő Debreceni Fellebbviteli Főügyészség  viszont az ítélet helybenhagyását indítványozta. A vádhatóság szerint a vádlott a korábbi tapasztalatai alapján tudatában volt annak, hogy a csecsemők különösen sérülékenyek, súlyosan gondatlan, majd erőszakos magatartása mégis előbb életveszélyes, később végzetes következménnyel járt. Az ügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla határoz.
Szerző
Frissítve: 2018.08.01. 13:33

"A párom ölte meg a soroksári kocogó nőt" - Megoldódhat az ötéves gyilkossági ügy

Publikálás dátuma
2018.08.01. 10:33

Fotó: Földi Imre / MTI
A rendőrségen jelentkezett egy nő, akinek a vallomása döntő áttörést hozhat, értesült a Bors: azt állítja, volt élettársa végzett Kardosné Gyurik Krisztinával.
Már lassan öt év telt el, de még mindig nem tudni, hogy ki ölte meg 2013. szeptember 25-én a Soroksáron kocogó családanyát - írja a portál. Az akkor 36 éves Gyurik Krisztina az esti órákban indult futni, de sosem tért haza. Lemeztelenített holttestét még aznap éjszaka megtalálták az otthonuk melletti bicikliút mentén, nyakán egy szorosan megcsomó­zott kötéllel.
A nő özvegye, Kardos Lajos korábban Krisztina szeretőjére gyanakodott. Nemrég viszont megkereste őt egy ismeretlen nő, akinek meggyőződése, hogy volt élettársa, egy bizonyos N. követte el a gyilkosságot. Elmondása szerint a férfi kifejezetten agresszív természetű volt, szakításuk után a nőt is azzal fenyegette, hogy végez vele. Közvetlenül a gyilkosság helyszíne mellett dolgozott. 
A gyilkosságot követő időben, mikor N. hazament lakóhelyére, keze dagadt volt, az arcát pedig karmolások borították. Kérdésre azt válaszolta, hogy összeverekedett a barátjával. A nyomozás során, kamerafelvételek alapján a rendőrök kerestek egy szürke Renault Megane autót, ami nagyjából abban az időpontban hajtott be a kerékpárútra, amikor az asszonyt megölték. A nő elmondása szerint volt párjának pont ilyen kocsija volt, amit nem sokkal később beadott egy bontóba. Az erős fizikumú N. egyébként egyebek mellett ipari alpinistaként is dolgozott, így bármilyen csomót képes volt akár csukott szemmel is megkötni.
Egy fénykép tanúsága szerint a brutális gyilkosság után egy évvel rendezett, az áldozatra emlékező futásra annak ellenére is elment N., hogy már 250 kilométerre lakott. Volt élettársa szerint lelkiismeret-furdalása lehetett. Az emlékfutás után nagyjából három hónappal N. öngyilkos lett. A halála napján állítólag el akart mondani valamit, de erre végül nem került sor.
Szerző
Frissítve: 2018.08.01. 15:43