Száz javaslattal ment a minisztériumhoz a Független Diákparlament

Publikálás dátuma
2018.08.01. 14:28

Fotó: Népszava
A diákok mindenekelőtt a terhek csökkentését szeretnék elérni, hogy az oktatási rendszer a mennyiség helyett a minőségre helyezze a hangsúlyt.
Az idei tanév szakmai érdekképviseleti munkájának eredményeként száz pontból álló javaslatcsomagot dolgozott ki a Független Diákparlament (FDP), amelyet szerda délelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériumába (Emmi) is eljuttattak. A pontok között több korábbi, illetve újabb javaslatok is megtalálhatóak. A minisztérium Szalay utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón Kormos Krisztián, az FDP szóvivője elmondta: remélik, hogy az új oktatásirányítástól – a korábbival ellentétben – kapnak válaszokat a javaslataikra, és érdemi, sajtónyilvános egyeztetéseken vitathatják meg azokat. Minden egyes javaslathoz indoklást, magyarázatot is csatoltak. Kormos Krisztián a legfontosabb pontok között említette a diákok óraszámának csökkentését, amit az FDP középiskolában heti 30 órában, általános iskolában heti 25 órában maximalizálna. A diákszervezet szerint egy középiskolásnak jelenleg több mint 40 órája is lehet hetente, ami az egyéb iskolán kívüli foglalkozásokkal, valamint az otthoni tanulással együttvéve jelentősen meghaladja egy átlagos felnőtt jogszabályban meghatározott 40 órás munkahetét. „A mennyiség helyett a minőségre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni a tananyag csökkentésével és átstrukturálásával” - írták. Kormos reagált az oktatási államtitkár legutóbbi nyilatkozatára is. Bódis József nemrég úgy vélekedett, a diákok túlterheltsége egy „nem alátámasztható sztereotípia”, az egyik legnagyobb kihívást pedig abban látja, hogy az oktatás minden szereplőjével párbeszédet folytassanak. – Mi úgy látjuk, a legnagyobb kihívást nem a párbeszéd jelenti, hanem a kormány hozzáállása a párbeszédhez. Az elmúlt években tudatosan elzárkóztak minden párbeszédtől, tudatosan kerülték az olyan szituációkat, ahol bármiféle ellenvélemény jelenhetett volna meg – mondta az FDP szóvivője, aki szerint a diákok túlterheltségét sztereotípiának nevezni szándékos elbagatellizálása annak a problémának, amivel nap mint nap szembesülnek a diákok. 
Szerző
Frissítve: 2018.08.01. 17:28

Hőség – Tizenöt százalékkal több riasztás fut be a mentőkhöz

Publikálás dátuma
2018.08.01. 14:08
A kép illusztráció
Fotó: Népszava
A nagy meleg főként az időseket, a kisgyermekeket és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket veszélyezteti.
A nagy hőségben átlagosan 10-15 százalékkal nő az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ) beérkező riasztások száma – közölte az OMSZ szerdán az MTI érdeklődésére. A tájékoztatás szerint a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akik valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségben szenvednek. Azt ajánlják, hogy aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse. Továbbá a hőség elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás, ám nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát érdemes fogyasztani. A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés az erős UV-sugárzás, illetve a napszúrás veszélye miatt.  Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet – tanácsolja a mentőszolgálat, amely arra is figyelmeztet: a nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációképessége, meghosszabbodik a reakcióidő, így fokozott a balesetveszély. 
Szerző

Elkezdődött ... sorban rúgják ki a Hír TV munkatársait

Publikálás dátuma
2018.08.01. 13:06

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Már szerdán elküldték Tarr Péter vezérigazgató-helyettest, György Zsombor szerkesztőt, Teszári Nórát és másokat. Úgy tudjuk, szóbeli indoklás sem volt, csak szerződést bontottak velük. Az új tulajdonos, Nyerges Zsolt korábban azt ígérte, hogy egyelőre még senkit sem küldenek el.
Pillanatokon belül megkezdődött a vezetők leváltása az újra kormányközelivé tett Hír TV-nél: egymás után küldik el a hírcsatorna szerkesztőit, műsorvezetőit. Lapunknak György Zsombor, a Peron és a Szamizdat korábbi szerkesztője – a megszüntetett Magyar Nemzet egykori főszerkesztő-helyettese – nyilatkozott, megerősítve kirúgásának hírét: „Nem ért meglepetésként, erre számítottam. Elém tették a munkáltatói szerződésfelbontásról szóló papírt,szóbeli indoklás nem volt; ez történik a többiekkel is, valószínűleg szép sorban mennek felfelé” - mondta a Népszavának.
A műsorváltozásról tájékoztatnak
Fotó: Népszava
Információink szerint ugyanilyen szerződésbontással küldték el a HírTV-től Tarr Péter vezérigazgató-helyettest, Nagy Zoltán hírigazgatót, Lampé Ágnest és Teszári Nórát, a Reggeli Járat és a Peron műsorvezetőit, Bodacz Balázst, a Szamizdat és az Egyenesen plusz vezetőjét. Csintalan Sándor már korábban bejelentette, hogy vagy felmond vagy kirúgják – az utóbbi történt meg; Kálmán Olga is biztosan távozik a csatornától. 

Megvan Kálmán Olga utódja

A Hír TV honlapján közzétett bejelentéssel szinte hivatalossá vált, hogy Földi-Kovács Andrea lesz Kálmán Olga utódja a Hír TV-n. Eddig 19 órától Kálmán Olga műsora, az Egyenesen kezdődött a csatornán, most ebben a műsorsávban, a Magyarország élőben című műsorban tűnik fel Földi-Kovács.

Információink szerint a tévé riportereinek kora délután tartottak egy eligazítást, ahol csak annyit közöltek: a 2015. február 6. (a nevezetes G-nap) előtti állapotok állnak vissza. Szerdától már Horváth Károly, az Echo TV eddigi szerkesztője felelős a hírekért.   Hogy a változás egyértelmű legyen a nézőknek is, elkezdték sugározni felvételről Orbán Viktor tusványosi beszédét. A képernyő alján pedig megjelent a felirat, hogy Csintalan Sándor és Kálmán Olga műsorait a jövőben nem láthatják a Hír TV-n.

Tüntetést szervezett a sajtószabadságért a Momentum

Szerda este fél 9-re demonstrációt szervezett a Momentum, és ifjúsági szervezete, a Momentum TizenX a Szabadság térre, a régi MTV székház elé. A szervezők előzetesen mindenkitől azt kérték, vigyék el nem működő tévéiket, hogy ezzel is kifejezzék elégedetlenségüket. A demonstráció után lefújták a tucatnyi készüléket, ezeket elviszik az „új Hír TV-nek”. A tüntetésről szóló beszámolónkat itt olvashatják.

Nyerges Zsolt, az új tulajdonos érkezik
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A tömeges elbocsátás annak ellenére történt meg, hogy – Csintalan elmondása szerint – Nyerges Zsolt új tulajdonos mindenkinek megköszönte a munkát, és azt mondta, egyelőre nem küldenek el senkit.    Csintalan ennek ellenére már akkor bejelentette távozását: ezt azzal magyarázta, hogy nem kíván együtt dolgozni a csatornához tartalomért felelős vezetőként visszatérő Szikszai Péterrel, akinek a személye jelzi, milyen irányba megy a televízió. Úgy fogalmazott: bár egyelőre nincs vérengzés, „Szikszai vérengző típus”.  Mások is követik a példáját: önként távozott a csatornától egyebek mellett Reichenberger Dániel sportriporter és Lukáts Péter kreatív kommunikációs igazgató.

Lázár jobbkeze a Hír TV-ben vezethet műsort

A „G-nap” előtti Hír Tévések között Krakkó Ákos is visszatérhet a csatornához, a Népszava információi szerint az egykori riporter már járt a tévé Szentendrei úti épületében. Úgy tudjuk, ő lehet a Magyarország Élőben című hírműsor egyik vezetője. Krakkó Ákos az elmúlt években Lázár János, korábbi miniszter sajtómunkatársa volt. Krakkó Ákos a Népszava megkeresésére csak annyit mondott, hogy ma valóban járt a televízió épületében, ahol az új vezetés tagjai megkérdezték, lenne-e kedve ismét velük dolgozni, amire ő annyit mondott, egyelőre még nem döntött a jövőjéről.  

Szerző
Frissítve: 2018.08.01. 21:59