Tizenöt milliárdba kerül a terrorelhárítási elemzők központja

Publikálás dátuma
2018.08.02. 08:49
Itt, a Fehérvári úton kap új székházat a terrorelhárítási elemző központ
Fotó: Google Maps
A Fehérvári útra költözik a TIBEK, ez újabb milliárdokat visz el a belügyi költségvetésből.
Jövőre készülhet el a Fehérvári úti székház, ami otthont ad majd a Terrorelhárítási és Bűnügyi Elemző Központnak (TIBEK), az Alkotmányvédelmi Hivatalnak, valamint a kormányzati adatközpontnak – tudta meg a Magyar Hírlap, a Belügyminisztériumtól. A lap információi szerint idén tízmilliárdot, 2019-ben ötmilliárdot fordíthatnak majd az új bázis kialakítására és fejlesztésére. A TIBEK jelenleg a Törökvész úton működik, az elemző központot azért hozták létre, hogy „a nemzetbiztonságot, a bűnüldözést, a közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatokat elemezzen és dolgozzon fel.
Kérdés, hogy ez a végleges összeg, és hogy van-e átfedés a korábbi kormányzati költségvetési tervek és a jelenleg közölt adatok között: a Fehérvári úti szuperközpont létrehozásáról még 2016-ban döntöttek, egy akkori kormányhatározat szerint pedig összesen 18,2 milliárd forintot szántak a hivatalok átköltöztetésére, az épület felújítására és a helyi informatikai rendszer kifejlesztésére.   A pénz sejthetően nem lesz akadály,  hiszen a Belügyminisztérium csak idén közel 50 milliárdos bónuszt kapott a költségvetésből, a meglehetősen semmitmondó terrorellenes intézkedések jogcímen.  
Szerző

Magyarországon is megjelent a nyugat-nílusi láz

Publikálás dátuma
2018.08.02. 08:42
képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Magyarországon is megjelent a nyugat-nílusi láz – számolt be az RTL Klub Híradója. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központhoz eddig négy bejelentés érkezett, de a magyar hatóságokat hiába kereste a csatorna, nem adtak pontos adatokat a megbetegedésekről.   Szerbiában már öten haltak meg a szúnyogok által terjesztett vírus okozta betegségtől. Magyarországon már tavaly is regisztráltak megbetegedést, akkor két idős férfi halt meg.  Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa az RTL Klubnak azt mondta: a vírus ritkán okoz nagy bajt, csak az esetek 10-20 százalékában jelentkeznek influenzaszerű tünetek, és kevesebb mint egy százalékban alakul ki súlyos állapot. A betegség ritkán halálos, főleg idős és más, krónikus betegségben szenvedők esetében. A betegségre nincs gyógyszer és emberek számára védőoltás sem létezik.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ térképe az észlelt megbetegedésekről:
Szerző
Frissítve: 2018.08.02. 08:44

Nyergesék feltámasztják a Magyar Nemzetet

Publikálás dátuma
2018.08.02. 08:34
A Magyar Nemzet utolsó száma Fotó: Népszava
Az áprilisi választások után megszűnt napilapot kiadó cég is a kormányközeli oligarchához került, minden adott az újrainduláshoz.
hvg.hu információi szerint az új tulajdonosok a Magyar Nemzet újraindítását tervezik a lap alapításának 80. évfordulóján, vagyis augusztus 25-én. Ehhez kapóra jön, hogy Nyerges Zsolt üzletember a lapot kiadó céget is megörökölte Simicska Lajostól, aki végleg kiszáll a politikából és az üzletből. Állítólag a Magyar Nemzet újraindulása ellenére fenntartják a G-napot (2015. február 6.) követően elindított kormánypárti Magyar Időket, és a Széles Gábor tulajdonában lévő Magyar Hírlap is megmarad, vagyis rögtön három kormánypárti lap lesz a standokon – igaz, nyilván nem üzleti alapon működnek majd.
Szerző