Hetvenegy millióért bérel autókat a Fidesz-frakció

Publikálás dátuma
2018.08.02. 11:49

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A kormánypárt és az szocialisták is a Porsche Hungáriától bérelnek autókat. A Fidesz nemrég hasonló értékben kötött szerződést honlapja üzemeltetésére is.
Mind az MSZP, mind a Fidesz frakciója a Porsche Hungaria Kft. autóparkjából választott gépjárművet a közelmúltban - derül ki a közzétett szerződéses adatokból. Ez persze nem meglepő, a Porsche régóta stabil partnere a parlamenti pártoknak, a Jobbik is kötött már megállapodást a céggel, írja a szerződéseket szemléző Mfor.hu.
A friss megállapodások szerint a Fidesz 71 120 000 forintért írt alá bérleti szerződést a kft.-vel, még június legelején. A párt részéről Kocsis Máté frakcióvezető írta alá a megállapodást, a Porsche részéről pedig Eppel János ügyvezető. Eppel egyébként más téren is sikeres a Fidesz-érában, az átlátszó cikke szerint az idegenforgalomban is jól tudja kamatoztatni kapcsolati hálóját. 
Az MSZP is ezt a céget találta alkalmasnak az autóbérlésre. A még április végén kötött szerződés alapján a Fidesznél szerényebb, 1 481 900 forint értékű ügylet jött létre, igaz, ez csak két hónapra, májusra és júniusra szólt. A kormánypárt ennél jóval hosszabb időszakra bérelt autót, idén júniustól jövő szeptemberig tart a megállapodás hatálya. Mindezek mellett az Országgyűlés Hivatala is a Porsche kínálatából választott, a június végétől jövő januárig terjedő időszakban  8 401 557 forintért szerzenek be gépjárműveket. Mint a Népszava korábban megírta, a Fidesz az autóbérléshez hasonló tételben,  72 millió forint értékben kötött két évre szóló szerződést honlapja üzemeltetésére a feladatot korábban is ellátó Damit Kft.-vel. A cég az eddigi árnál drágábban, 2,54 millió helyett havonta átlagosan 3 millió forintért vállalta a feladatot – szerettük megtudni, hogy miért, de eddig nem válaszoltak kérdéseinkre.
Szerző

Hömpölygött a víz az utcán a XII. kerületben

Publikálás dátuma
2018.08.02. 11:47

Fotó: Facebook/Hegyvidék - Több mint kerület
Eltört egy szállító vízvezeték, akár hónapokig is eltarthat a károk elhárítása.
Csütörtök hajnalban a Margaréta játszótér bejárata előtt eltört egy szállító vízvezeték – közölte a Facebook-oldalán a Hegyvidéki Önkormányzat. Azt az információt kapták, hogy a csőtörés fogyasztói vezetéket nem érint, lakókat érintő fennakadás a vízszolgáltatásban nincs, azonban a környéken vízelszíneződés és levegősödés fordulhat elő a munkálatok befejezéséig. A Fővárosi Vízművek Zrt. munkatársai dolgoznak a helyreállításon, tájékoztatásuk szerint délig befejezik a munkálatokat – tették hozzá.
Váczi János XII. kerületi alpolgármester a blogján videót is közzétett a hömpölygő vízről. Azt írta, a károk elhárítása hetekig, akár hónapokig is eltarthat.
Szerző
Frissítve: 2018.08.02. 12:07

Fogyatékosügy: nyolc év után pluszforrás

Publikálás dátuma
2018.08.02. 11:00

Fotó: Vajda József / Népszava
Bizakodó a ÉFOÉSZ elnöke: mintegy 100 millió forinttal növekedik a 13 fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezet és civil szervezet támogatása.
Bizakodó az új szociális ágazati irányítás és a szakma közötti együttműködését illetően az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) elnöke. Gyene Piroska annak kapcsán mondta ezt, hogy a kormány bejelentette: mintegy 100 millió forinttal növekedik a 13 fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezet és civil szervezet támogatása. Tény ugyanakkor az is, hogy a kormány régi adósságát pótolta ezzel, hiszen 2010 óta most először emelték érzékelhetően az érintett szervezetek támogatását.

– Régi sérelmünk volt, hogy a kormány nem támogatja megfelelően ezt a területet. A jövő évre várható növekedés a mi szervezetünk számára mintegy 10-11 százalékkal több támogatást jelent, ami nagy segítség például az érzékenyítő programjaink folytatásához, szélesítéséhez

– mondta Gyene Piroska.

Az ÉFOÉSZ elnöke szerint ugyanakkor még a támogatások növelésénél is fontosabb előrelépés lehet, hogy a kormány – az előző ciklushoz képest – sokkal fogékonyabbnak mutatkozik szakmai javaslataik megismerésére, az együttműködésre. Az ÉFOÉSZ tavaly év végén számos problémát talált és éles kritikát fogalmazott meg például a kormány férőhelykiváltási programjával kapcsolatban. Megírtuk: az esetenként több mint száz fős, bentlakásos intézmények úgynevezett kitagolására, uniós forrásból mintegy 80 milliárd forintot fordítanak. Azonban több esetben integráció helyett néhány száz fős településekre, azoknak is a külső területére – egy esetben egy szennyvízátemelő telep mellé – építettek volna lakóotthonokat a fogyatékossággal élő embereknek. Az ÉFOÉSZ szerint a kormány kiváltási programjának több eleme a hazai és európai jogszabályokkal is ellentétes volt. A szervezet Orbán Viktorhoz is levélben fordult, hogy felhívják figyelmét aggályaikra. Gyene Piroska szerint a terveken azóta több intézmény esetében változtattak. A derecskei otthonból például nem költöztetik más településekre a lakókat, mindenki a városban marad, integrált környezetben. Munkalehetőségük is lesz védett foglalkoztatás keretében. Az ÉFOÉSZ elnöke szerint legalább 39-40 helyszínen terveznek változtatni. – Ezekről természetesen a saját szememmel szeretnék meggyőződni. Jelenleg is zajlanak a látogatások, ősszel már sokkal többet tudunk mondani. – tette hozzá az ÉFOÉSZ elnöke. Szakmai szervezetek szerint a program megfelelő megvalósítása azért is lenne kiemelkedően fontos, mert ekkora összeg még sosem állt rendelkezésre a fogyatékkal élő emberek helyzetének, életkörülményeinek javítására. Az egyik legfőbb cél pedig az, hogy megszűnjön a fogyatékkal élő emberek szegregációja, és nagyobb önállóságot kaphassanak, sokan ugyanis képesek lennének az önálló (önállóbb) életvitelre is ahelyett, hogy egy zárt intézményben „raboskodnának”.
Szerző