Az amerikai kormány intézkedéseit bírálta Donald Trump lánya

Publikálás dátuma
2018.08.03. 07:29
Ivanka Trump
Fotó: JIM WATSON / AFP
„Nagyon szenvedélyesen ellenzem a családok szétválasztását” – mondta Ivanka Trump.
Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya egy csütörtöki interjúban bírálta a kormányzat több intézkedését, elsősorban azt, hogy az amerikai-mexikói határon elfogott illegális bevándorló családokat szétválasztották, és a gyermekeket elvették szüleiktől – írja az MTI. Donald Trump lánya – mint kiderült – több belpolitikai kérdésben nem ért egyet édesapjával. Az amerikai média egyre több szereplője azt feltételezi róla, hogy politikai babérokra tör, ezért politikával összefüggő megnyilvánulásait a korábbiaknál nagyobb figyelem övezi. Az elnök lánya és főtanácsadója csütörtökön egy washingtoni rendezvényen az Axios hírportálnak kijelentette: a Fehér Házban töltött több mint másfél év alatt „életének mélypontja” az volt, amikor a kormányzat utasításának megfelelően az amerikai-mexikói határon elfogott illegális bevándorló családokat szétválasztották, és a gyermekeket elvették szüleiktől. „Nagyon szenvedélyesen ellenzem a családok szétválasztását, a gyermekek elválasztását a szüleiktől” – jelentette ki. A bevándorlást Ivanka Trump „hihetetlenül összetett” kérdésnek, az illegális bevándorlást pedig „hihetetlenül bonyolultnak” nevezte, és közölte, hogy ez a kérdés őt „érzelmileg nagyon érinti”. Ivanka Trumpot a  sajtóról is kérdezték. Kifejtette, hogy ugyan személyesen őt is sok támadás érte, ezek – mint fogalmazott – „nem voltak teljesen megalapozottak”. „Nem érzem úgy, hogy a média a nép ellensége” – fűzte hozzá, utalva arra, hogy apja, aki a sajtó jó részével kifejezetten rossz viszonyban van, több alkalommal is „a nép ellenségének” minősítette a vele egyet nem értő médiumokat és újságírókat. 

Újra támadásba lendült Donald Trump

Donald Trump eközben ismét amerikai médiumokat támadott, Twitter-bejegyzésében ezúttal az MSNBC televízió reggeli magazinját és a CNN hírtelevíziót vette célkeresztjébe. Miközben a republikánusokhoz közelálló és magát az elnököt alig-alig bíráló Fox televíziót dicsérte, Trump azt állította: az MSNBC Morning Joe című reggeli magazinját alig nézik, a CNN pedig – amelyet a hamis hírek CNN-jének nevezett – szerinte „nagyon gyöngén” teljesít. „Túl sok benne a gyűlölet és a pontatlan történet” – fogalmazott. 
A napokban egyébként a The New York Times kiadója és többségi tulajdonosa, Arthur Gregg Sulzberger – miután a Fehér Házban találkozott Trumppal – közleményben leszögezte, hogy az elnök viselkedése a médiával több okból is „veszélyes és káros”. Részben azért, mert a kiadó szerint külföldön egyes rendszerek az ő retorikájával élnek az újságírók elnyomásának igazolására, részben pedig azért, mert az Egyesült Államokban aláássa a demokratikus elveket és a sajtó szabadsága iránti elkötelezettséget. Csütörtökön az ENSZ szólásszabadságért felelős jelentéstevője, David Kaye emelte fel szavát Genfben az amerikai elnök sajtóval szembeni támadásai ellen. David Kaye a nemzetközi emberi jogi ügyekkel és sajtószabadsággal foglalkozó Edison Lanza jogásszal közösen kiadott közleményben leszögezte: Trump média elleni támadásai megsértik a sajtószabadság alapvető normáit és azzal a kockázattal járnak, hogy valódi erőszakot szítanak újságírók ellen.
Szerző

Lövöldözés az amerikai légierő egyik kórházában

Publikálás dátuma
2018.08.02. 21:48

Fotó: Youtube
Egyelőre csak annyit tudni: már megszűnt a közvetlen veszély.
Lövöldözést jelentettek az Egyesült Államokbeli Daytonban, a légierő ottani támaszpontjának kórházában - írja a Dayton Daily News. Az első hírek szerint el is barikádozta magát az elkövető az épületben.
A hatóságok hamar kiürítették a helyszínt: szemtanúk katonai egyenruhás embereket láttak, akik egyesével kísérik ki a feltartott kezű embereket a kórházból. Sérültekről nem érkezett hír.
Zavaró, de a személyzet megkapta a kiképzést egy ilyen helyzet kezelésére

- fogalmazott az eset kapcsán Cassie Barlow, aki alezredesként vezette korábban a bázist. Elmondása szerint ugyan nem történt korábban hasonló, de a bázis így is tele van emberekkel, akik pontosan tudják, mi a teendő.
A helyszínen az FBI is felbukkant, de nem sok dolguk akadt. Nagyjából két órával a lövöldözés kezdetét követően bejelentették a hatóságok, hogy megszűnt a közvetlen veszély. Jelenleg még nem tudni, pontosan mi történt.
Szerző

Kitiltották Mallorcáról Matteo Salvinit

Publikálás dátuma
2018.08.02. 21:03
Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga vezetője.
Fotó: Vasily MAXIMOV / AFP
Menekült- és cigányellenes megnyilvánulásai miatt lett nemkívánatos személy az olasz belügyminiszter.
Nemkívánatos személy lett Matteo Salvini olasz belügyminiszter és az egyik kormánypárt, a Liga vezetője Mallorcán - írja a Guardian. A szélsőjobboldali politikus kitiltását a spanyol szigetről a baloldali Podemos, és a Més Per Mallorca (Többet Mallorcának) koalíció kezdeményezte, indítványukat pedig elfogadták a hatóságok.
Szörnyűnek és felháborítónak nevezték a sziget politikusai, hogy Salvini lezáratta az olasz kikötőket azok előtt a hajók előtt, melyek menekülteket mentettek ki a Földközi-tengerről. Kiemelték azt is:
Már kétszer is a romák összeírására szólított fel Salvini, mióta júniusban kormányra került pártja.

Az indítványnak az is célja, hogy elismerje a civilek óriási munkáját, akik több tízezer embert mentettek meg eddig a vízbefúlástól - nyilatkozta Aurora Ribot, a Podemos szóvivője.
"Nem látnak szívesen Mallorcán? Kit érdekel, én Olaszországban nyaralok"

- kommentálta a hírt Salvini. A belügyminiszter hasonlóan cinikusan reagált nemrég arra is, hogy koalíciójának kormányzása óta a menekültek elleni támadások száma is ugrásszerű emelkedésnek indult. Akkor úgy nyilatkozott, a bűnözést szerinte ők növelik.
Mallorca önkormányzata Donald Trum kitiltását is kezdeményezte, szintén embertelen bevándorlás-politikája miatt, ám ez végül nem történt meg.
Szerző