Hiába van orvoshiány, létszámstop nehezíti a rezidensek felvételét

Publikálás dátuma
2018.08.03. 09:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Azt ígérték, pár nap alatt megoldják a problémát, de csütörtök délutánig nem történt előrelépés.
Váratlanul derült ki, hogy a közszférában érvényes létszámstop a rezidensképzésre jelentkezőkre is vonatkozik. A minisztériumban a szakszervezetnek kedden azt mondták, pár napon belül megoldják a június óta ismert problémát, de ezt csütörtök délutánig még nem sikerült megtenni – írja a Hvg.hu. A portál szerint Budapesten 360-an végeztek az orvosin idén, és a zárt Facebook-csoportjukban kezdett terjedni a hír, hogy az ÁEEK nem tudja automatikusan felvenni a rezidensképzésre jelentkezőket. Több kórházból is ugyanez a visszajelzés jött. Az egyik rezidens-jelöltnek a kiszemelt kórház elküldte a tájékoztatást, amelyet az ÁEEK-től kapott, ebben pedig az állt, hogy
a rendszerbe való belépést megelőzi a létszámzárlat alóli felmentési eljárás, amelyet névre szólóan végeznek el.

A portál szerint azt nem tudták megmondani, hogy ez meddig tarthat, viszont arra felhívták a figyelmet, hogy mielőbb el kell küldeni a szándéknyilatkozatot, mert az augusztus közepe után beérkezett kérelmeket legkorábban egy hónap múlva fogják elbírálni.

Megoldást és mentességet ígértek

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint is teljesen abszurd ez a helyzet. Ő is úgy tudja, hogy a közigazgatásban június 20-án, titokban bevezetett létszámstop alól a rezidensek sem kivételek, hiszen hivatalosan az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézményének, az Állami Egészségügyi Ellátóközpontnak az alkalmazottai. Az 1200 rezidens képzésére elég pénzt az év elején elkülönítették, a keretszámokat is meghirdették, csak közbeszólt a létszámstop. Sipka Balázs úgy tudja, az ÁEEK azonnal jelezte a problémát az Emminek, az adminisztratív megoldás folyamatban van, és Sipka azt reméli, pár napon belül megoldódhat a helyzet. 
„Teljesen abszurd, hogy vannak orvosok, akik szeretnének elhelyezkedni, de a létszámstop miatt nem tudnak”

– jelentette ki.   A portál Dénes Tamással, a Rezidensek és Szakdolgozók Szakszervezetének elnökével is beszélt, aki szintén tud a problémáról, de azt mondja, ez technikai jellegű. Érdeklődésére a Emmiben nem hivatalosan azt mondták, a rezidensképzésre jelentkezők mentesülnek majd a háttérintézményekre vonatkozó létszámstop alól, az ígéret szerint a problémát pár napon belül megoldják. Dénesnek ezt kedden ígérték, csütörtök délutánra azonban még nem oldódott meg a helyzet, és az sem derült ki, hogy a rezidensek általános felmentést kapnak, vagy egyesével, egyedi méltányosság alapján kell majd dönteni róluk.
Szerző

Publicus: A radikálisoknak fáj inkább a hajléktalanok büntetése

Publikálás dátuma
2018.08.03. 09:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Végletekig megosztja a társadalmat a hajléktalanság – vagyis az életvitelszerű közterületen tartózkodás – tilalma, amivel meglepő módon a pártok támogatói közül a legnagyobb számban a jobbikosok nem értenek egyet. Ez derül ki legalábbis abból a kutatásból, amit a Publicus Intézet készített a Vasárnapi Hírek számára.
A nyár egyik legnagyobb visszhangot kiváltó kormányzati intézkedése volt a hajléktalanság tilalmának alkotmányba foglalása, majd a szabálysértési törvény vonatkozó átszabása. A módosítások nyomán október 15-től eljárás indítható az ellen, akit a rendőr 90 napon belül háromszor szólít fel a közterület elhagyására és az érintett ennek a negyedik alkalommal sem tesz eleget.
A kutatásból kiderült: a válaszadóknak pontosan a fele egyet ért a rendelkezéssel, fele ellenzi azt. És bár ez tekinthető papírformának, az adatokban jó néhány meglepetés akad. Az például, hogy a radikálisnak tartott Jobbik szavazóinak 73 százaléka azt vallotta: nem ért egyet az alkotmány-módosítással. Vagyis ők a „legegyüttérzőbbek” az utcán élőkkel. Ez azért is érdekes, mert júniusban a Fidesz-KDNP-vel együtt a Jobbik képviselői is megszavazták a rendelkezést, vagyis a párt látszólag támogatói többségének véleményével ment szembe. A vizsgálat szerint az MSZP-sek körében 60, a bizonytalanok között pedig 55 százalék az ellenzők aránya, miközben a helyeslők táborában elsősorban a Fidesz-hívei vannak. Mindez azt is jelenti, hogy épp a hajléktalanoknak való „hadüzenet” lehet az egyik olyan intézkedés, amellyel a kormánypárt igyekszik – a saját tábora megerősítése mellett – további voksokat szerezni, hiszen ez a bizonytalanok, sőt még az ellenzékiek egy részének is kedvére való. Vagyis az utcán élők a bázisépítés szempontjából is jó céltáblának bizonyulnak. Az már más kérdés, hogy amikor a kutatásban arra voltak kíváncsiak, vajon az emberek szerint ez az intézkedés megoldást jelent-e a problémára, már a fideszesek körében is csak 27 százalék bizonyult optimistának, azaz ennyien gondolták, hogy az egésznek van bármi értelme. A kutatás további részleteit a holnap megjelenő Vasárnapi Hírekben olvashatják
Szerző
Frissítve: 2018.08.03. 09:16

Gulyás bábáskodhat az új kormánypárti hetilap születése felett

Publikálás dátuma
2018.08.03. 08:10
FOTÓ: Tóth Gergő
Állítólag személyesen Orbántól kapott felhatalmazást. Hatvan oldalas lehet a Heti Válasz romjain induló fideszes sajtótermék.
Még július elején írtuk meg, hogy információink szerint „a Nemzeti Együttműködés Lapjaként” hetilapot indíthat a jelenleg online formában működő Mandiner. Úgy tudjuk, már egy üzleti terv is készült a hetilap indítására, ugyanakkor a Mandiner környezetéből akkor csak annyit mondtak lapunknak – nem cáfolva az üzleti terv létezését – hogy „a szerkesztőségben régi szándék egy minőségi hetilap életre hívása, de formális döntés erről még nem született”. Nemrég pedig a 24.hu közölt újabb részleteket: azt írták, több forrásból is úgy értesültek, hogy a Mandiner.hu portál egy körülbelül 60 oldalas hetilappal jelentkezhet a médiapiacon. Úgy tudják, a portál a csődeljárás alatt álló Heti Válasz romjain indítana egy új fideszes hetilapot, lehetőség szerint megszerezve annak előfizetőit is. Azt írják, hogy az elindítás ötlete nem sokkal az április 8-i újabb kétharmados Fidesz-győzelem után fogant meg. Forrásaik szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter személyesen Orbán Viktor kormányfőtől kapott felhatalmazást arra, hogy bábáskodjon az új sajtótermék létrehozása felett, ami egyértelműen a fideszes tábor számára készülne. A 2017. június 1.-től Tombor András tulajdonába került Mandiner az 1999-ben indult Utolsó Figyelmeztetés című hetilap utódja, bár a szerkesztőség alapítóiból mára sokan távoztak.  
Szerző
Témák
média Mandiner
Frissítve: 2018.08.03. 08:12