Túlórapénz nélkül tömeges leszerelés jön a rendőrségnél

Publikálás dátuma
2018.08.03. 10:40
Nem csak a hivatalos papírokba nézhetnek majd bele FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
Januártól már nem fizetik ki a túlórát, ami komoly érvágás lehet az egyenruhásoknak. A kiszivárgó hírek szerint már százas nagyságrendben szerelnek le a rendőrök, de az ORFK szerint nincs gond.
Tömeges leszerelés jöhet a rendőrségnél – írja az ATV honlapja. Januártól ugyanis a túlórát nem fizetnék ki, hanem kiadnák szabadnapként, ami évente több százezer forint kiesést jelenthet. Kérdéses ugyanakkor, hogy a szabadnapokat ki tudják-e adni, hiszen éppen azért kell sokat túlórázniuk a rendőröknek, mert nincsenek elegen, így már most sem tudna szabadságra menni. A Zsaruellátó című Facebook-oldal tette közzé néhány napja, hogy elindult a leszerelési hullám a rendőrségnél is (a büntetés-végrehajtásnál már korábban kiderült, hogy ezer ember szerelt le). „Egy nap leforgása alatt, már 120 rendőr szerelt le” – írta a Zsaruellátó. A hozzászólások közt valaki azt írta: 24 éve rendőr, de már nem sokáig, mert a nettó fizetése 172 ezer forint. Egy másik kommentelő 14 év szolgálat után 220 órával keresett 210 ezer forintot. Ezért a férfi most kamionsofőr. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára az atv-hu-nak azt mondta: megtették az első lépéseket, egyeztettek az Országos Rendőrfőkapitánysággal (ORFK), és kezdeményezték a Belügyminisztériummal az érdekegyeztető összehívását. Az ORFK szerint viszont nincs leszerelési hullám a rendőrségnél. A hivatásos állomány feltöltöttsége 98 százalék. Magyarország közbiztonságát, a rendőrség szakmai feladatainak ellátását semmi nem veszélyezteti – fogalmaz a közlemény. A Népszava információ szerint a leszerelési hullám folytatódik, a távozók létszáma már jóval nagyobb, mint amit a Zsaruellátó írt.
Szerző

Mészáros sajtósa írt Mészáros lapjába, Mészáros alapítványáról

Publikálás dátuma
2018.08.03. 10:24
Harmónia: Mészáros Lőrinc érdekeltsége nyomtatást és hirdetést is vállal a fehérvári médiacégnél
Fotó: Népszava
Így működik a NER-sajtó: Zsohár Melinda tudósított „a Pancho Aréna patinás fogadótermében” zajlott ösztöndíj-átadásról.
Második félévi tanulmányi ösztöndíjat adtak át a vál-völgyi települések felső tagozatosainak – derül ki egy, a feol.hu oldalon megjelent írásból. A cikkből az olvasó megtudhatja, hogy idén 19,2 millió forintot utalt át a Vál-völgyi Fiatalok Alapítvány, és útnak indítják a Váli-völgy szorgalmas középiskolásainak támogatását is. A cikkből ugyan nem derül ki, de érdemes megjegyezni, hogy a Mészáros Lőrinc alapítványáról szóló cikket Zsohár Melinda, Mészáros sajtósa, egyben a Mészáros érdekeltségébe tartozó Echo TV igazgatósági tagja írta az ugyancsak Mészáros érdekeltségébe tartozó lapba – így az olvasó tőle tudhatja meg azt is, hogy Mészáros és felesége „a Vál-völgye elkötelezett lokálpatriótái”. A cikkben az is szerepel: a támogató szeretné, hogy „a fiatalok hosszú távra tervezzenek a térségben, tanulmányaik után térjenek vissza, alapítsanak családot, otthont, munkájukkal gyarapítsák a Vál-völgyét és az országot”.
Szerző

Milliókért árulná el a kincstár, mennyit fizettek vissza a kamupártok

Publikálás dátuma
2018.08.03. 09:10
Illusztráció
Fotó: Népszava
A Transparency International meglepő választ kapott, amikor kikérte az adatokat. Bíróságon folytatódhat az ügy.
Egyelőre nem ismerhetjük meg azoknak a pártoknak az elszámolását, amelyek jelentős, akár több 100 milliós támogatást kaptak a 2018-as parlamenti választási kampányra. Bár a Transparency kikérte az erről szóló adatokat, a válaszokat elég drágán méri a Magyar Államkincstár – írja az Index. A portál felidézi, hogy a törvény szerint azok a pártok, amelyek nem érték el az 1 százalékot a választáson, kötelesek visszautalni mindent a Magyar Államkincstárnak (ugyanez vonatkozik azokra a jelöltekre, akik 2 százalék alatt maradnak). Minden pártnak pontos elszámolást kell benyújtania a támogatás felhasználásról a választási eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül, és a pártoknak az összes kifizetést igazoló bizonylatot be kell nyújtania. A Transparency International Magyarország nevében Ligeti Miklós június 20-án közérdekű adatigénylést adott be a MÁK-nak, amelyben az egyéni jelöltek, illetve a pártlistát álltó pártok támogatásának felhasználásáról benyújtott összes elszámolás és bizonylat másolatát kérte. Július elején viszont meglepő választ kapott: a MÁK jelezte, hogy megkezdi „az adatok kiadhatóságának jogi vizsgálatát”, ám mielőtt meghozná a döntést a kincstár, hogy kiadja-e az állami támogatás felhasználásáról szóló adatokat, előre kiszámolta, mennyibe kerülne az adatok kiadása. Kiderült, hogy 
5 414 856 forintért
adják ki az adatokat, vagyis 5,4 millió forintba kerül, hogy megtudjuk, a kamupártok hogy használták fel a százmilliós kampánytámogatásokat, melyeket az államtól kaptak. Ligeti Miklós úgy értelmezi a választ, hogy a kincstár nem vitatja az adatok közérdekű voltát és kiadhatóságát, azért állapította meg az adatkiadás összegét. Ligeti jelezte, hogy a megállapított 5,4 millió forintot „jelentősen eltúlzottnak” tartja.
„Ezen adatok összeállítása, figyelemmel a kért adatok Magyar Államkincstár számára ismert struktúrájára, valamint az összeállítás szintén ismert szempontjaira, nem okozhat számottevő munkaterhet”

– írta Ligeti, aki továbbra is kéri adatok kiadását. Ha a kincstár nem közli ezeket az adatokat, bíróságon folytatódik az ügy.
Szerző