rendőrség;túlóra;

2018-08-03 10:40:19

Túlórapénz nélkül tömeges leszerelés jön a rendőrségnél

Januártól már nem fizetik ki a túlórát, ami komoly érvágás lehet az egyenruhásoknak. A kiszivárgó hírek szerint már százas nagyságrendben szerelnek le a rendőrök, de az ORFK szerint nincs gond.

Tömeges leszerelés jöhet a rendőrségnél – írja az ATV honlapja. Januártól ugyanis a túlórát nem fizetnék ki, hanem kiadnák szabadnapként, ami évente több százezer forint kiesést jelenthet. Kérdéses ugyanakkor, hogy a szabadnapokat ki tudják-e adni, hiszen éppen azért kell sokat túlórázniuk a rendőröknek, mert nincsenek elegen, így már most sem tudna szabadságra menni.

Zsaruellátó című Facebook-oldal tette közzé néhány napja, hogy elindult a leszerelési hullám a rendőrségnél is (a büntetés-végrehajtásnál már korábban kiderült, hogy ezer ember szerelt le). „Egy nap leforgása alatt, már 120 rendőr szerelt le” – írta a Zsaruellátó. A hozzászólások közt valaki azt írta: 24 éve rendőr, de már nem sokáig, mert a nettó fizetése 172 ezer forint. Egy másik kommentelő 14 év szolgálat után 220 órával keresett 210 ezer forintot. Ezért a férfi most kamionsofőr.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára az atv-hu-nak azt mondta: megtették az első lépéseket, egyeztettek az Országos Rendőrfőkapitánysággal (ORFK), és kezdeményezték a Belügyminisztériummal az érdekegyeztető összehívását. Az ORFK szerint viszont nincs leszerelési hullám a rendőrségnél. A hivatásos állomány feltöltöttsége 98 százalék. Magyarország közbiztonságát, a rendőrség szakmai feladatainak ellátását semmi nem veszélyezteti – fogalmaz a közlemény.

A Népszava információ szerint a leszerelési hullám folytatódik, a távozók létszáma már jóval nagyobb, mint amit a Zsaruellátó írt.