Tarlós: A felújított metrókba nem fér be a klíma

Publikálás dátuma
2018.08.03 14:43

Fotó: Tóth Gergő
A 3-as metró felújított, orosz kocsijaiban a levegő bőven 30 fok felett van, a ventilátorok csak keverik a forró levegőt. A teljes felújítás után állítólag kevesebb hőt termelnek majd, és az alagútba is több friss levegő jut.
„A BKV nagy teljesítményű ventilátorokban gondolkozik” – jelentette ki Tarlós István főpolgármester a pénteki Budapestinfón arra a kérdésünkre, hogy miként oldanák meg a légkondicionálást a 3-as metró vagonjaiban. A nyári melegben az orosz Metrovagonmas által felújított, klíma nélküli kocsik utastere hamar átforrósodik, és szinte szaunává alakul át: a napokban az RTL stábja a klíma nélküli metróban a levegőben 33 fokot, a padlón pedig 40 fokot mért, szemben a klimatizált villamosokkal, ahol kellemes, 24-25 fok van. Tarlós István kérdésünkre úgy fogalmazott: már többször is elmondták, a felújított orosz metrókocsik tetőrészébe nem fér be a klímaberendezés. A főpolgármester ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a főváros felújítás helyett inkább új metrókocsikat vásárolt volna. Mint azt korábban megírtuk, csak az Orbán-kormány nyomására döntött Budapest a renoválás mellett.
A felújított kocsikkal egyébként számos probléma akadt, átadás után például sorra lerobbantak, ráadásul egy Moszkvában készült fotó tanulsága szerint elképzelhető, hogy az oroszok valójában nem felújított szerelvényeket adták vissza, hanem kicserélték azokat készleten lévő darabokra.
Az évtizedekkel ezelőtti metrótípus kialakítása azonban olyan, hogy szerkezetileg nem lehet klímaberendezést beszerelni. Helyette belső ventilátorokat alkalmaztak, ám az csak az alagút felforrósodott levegőjét keveri az utastérben.
A szerelvények egy olyan felújításra váró sínpályán futnak, ahol csak úgy lehet lefékezni, hogy közben további, komoly mennyiségű hőt termelnek. Változás ennek megfelelően majd akkor várható, amikor már a teljes alagutat felújították, a metrók fékberendezése kevesebb hőt termel, illetve a teljes alagút is rendelkezik a Tarlós István által most utalásszerűen említett ventilátoros légcserélő berendezésekkel. Ez azonban még az optimista várakozások szerint is éveket vehet igénybe, a teljes metró felújítását ugyanis 2020-ra ígérik. 
Tarlós István a 3-as metró renoválásával kapcsolatban azt mondta: az Európai Unió 557 millió euróban, azaz 180 milliárd forintban határozta meg a felújítás teljes elszámolható költségét. A főpolgármester a kormánynak azt fogja javasolni, hogy az 85 százalékban az unió támogassa metrófelújítást- ez 149 milliárd forintot jelent - a fennmaradó összeget pedig a kormány és Budapest állja. Tarlós István a lapunknak tett szerdai nyilatkozatáról – miszerint már 70 éves, emiatt „valószínűleg nem indul” a 2019-es önkormányzati választáson – nem kívánt bővebben beszélni. A főpolgármester mindössze megismételte: van még hátra egy beszélgetése Orbán Viktor miniszterelnökkel és csak utána fog véglegesen dönteni.
Frissítve: 2018.08.03 15:05

Ólommal van tele egy gazdagréti iskola vize, az egész környék mérgezéstől fél

Publikálás dátuma
2019.03.22 10:44
A gazdagréti általános iskola
Milliós tétel lehet a javítás: a szakembereknek egy hete hiába keresik, honnan kerül az ólom az ivóvízbe.
Már egy hete csak palackos vizet ihatnak a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola diákjai és dolgozói az ólomszennyezettség miatt, írja a Bors.
A mérések szerint az intézmény több pontján 22,6 mikrogrammnyi ólmot találtak egy liter csapvízben, ami a megengedett határérték kétszerese.
Az iskola igazgatója szerint nem a bejövő vízzel van a probléma, mivel ott még jó az ivóvíz minősége. "A szakértők szerint az iskolán belül van a probléma, de egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan hol. Azon va­gyunk, hogy minél előbb visszaálljon a rend" - nyilatkozta Brucker László. Az iskola 1986-ban épült, amikor már elvileg nem használtak ólmot a vízvezetékrendszerben.
"Jó, hogy ez kiderült, de vajon mióta isszák a gyerekek az ólmos vizet?"
– tette fel a kérdést egy az iskolával szemben lakó nő. Ugyan elvileg csak az intézmény érintett, de a lap úgy tudja, a környékbeliek is aggódnak, vajon náluk is jelen van-e a probléma. A közelben lévő másik iskolában is inkább csak palackos vizet isznak a gyerekek.
Egy szakértő szerint akár milliós tétel is lehet megtalálni és helyrehozni a hibát az iskolában. Szerinte vagy a csövek szennyezik az ivóvizet, vagy a meleg víz előállításánál kerül bele az oda nem illő anyag.

Néppárti felfüggesztés: Gulyás harcolt meg a kompromisszumért

Publikálás dátuma
2019.03.22 08:00
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter
Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
Informátoraink szerint nyilvánvaló, hogy most Orbán Viktor mérsékeltebb hangnemre vált a magyar kormánymédiában.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Elmar Brok, a CDU egyik nagy tekintélyű veterán politikusa tárgyalta le azt a határozati javaslatot az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlésén, aminek eredményeképpen végül az EPP vezetése és a magyar delegáció is komolyabb arcvesztés nélkül távozhatott Brüsszelből – tudtuk meg néppárti forrásból. Informátorunk szerint az ülés elején kifejezetten ellenséges volt a hangulat a magyar kormánypárttal szemben, mivel főleg a pártkizárását indítványozó és az azt támogató tagpártok képviselői szólaltak fel. - Idővel azonban egyre világosabbá vált, hogy a nagy pártok, a franciák, a spanyolok, a németek kizárást semmiképpen nem támogatnának, és kezdett megváltozni a légkör. Ekkor Gulyás Gergely és Elmar Brok megegyezett abban: a Fidesz maga kezdeményezi, hogy ne vegyen részt az EPP munkájában, ezt belefoglalják a határozati javaslatba, ami így már elfogadható lenne mindenkinek – mondta forrásunk. Brok a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa, az EP Külügyi-, valamint Alkotmányügyi Bizottságának is tagja, komoly szerepe volt a – végül el nem fogadott – uniós alkotmánytervezet kidolgozásában is. Arról szerda délelőtt lapunk írt először, hogy az utolsó pillanatban a Fidesz még az „önfelfüggesztést” is felajánlotta a Néppárt vezetésének. Forrásunk szerint „nyilvánvaló, hogy most Orbán Viktor mérsékeltebb hangnemre vált”, a magyar kormánymédiában. Informátorunk szavai szerint a pártban már nagyjából arra is kezdenek felkészülni, hogy a jövőben a felfüggesztés miatt nem lesz jelentős tisztséget betöltő fideszes az Európai Parlamentben, és a Néppártban sem. – Valljuk be, az, hogy Járóka Lívia az EP alelnöke lehetett, inkább volt köszönhető annak, hogy nő és roma, így sem a baloldal, sem a liberálisok nem szavazhattak le egy ilyen jelöltet. Ez egyszeri, ha úgy tetszik, kegyelmi pillanat volt – mondta. Abban azért szavai szerint bíznak, hogy később az EP szakbizottságaiban azért helyzetbe kerülhetnek még Fideszesek. A jogállamiságot vizsgáló "bölcsek tanácsával” kapcsolatban a Fideszben abban bíznak, hogy a testület alapvetően azokat az uniós jelentéseket használja majd fel, amikre Orbán Viktor is hivatkozott a szerda esti sajtótájékoztatóján, és amelyek több ügyben valóban nem tudtak konkrét uniós jogsértést megállapítani. – Ettől függetlenül ez nyilvánvalóan egy politikai testület is, így politikai vizsgálatot is folytat majd – fogalmazott forrásunk.
Frissítve: 2019.03.22 08:00