Tarlós: A felújított metrókba nem fér be a klíma

Publikálás dátuma
2018.08.03 14:43

Fotó: / Tóth Gergő
A 3-as metró felújított, orosz kocsijaiban a levegő bőven 30 fok felett van, a ventilátorok csak keverik a forró levegőt. A teljes felújítás után állítólag kevesebb hőt termelnek majd, és az alagútba is több friss levegő jut.
„A BKV nagy teljesítményű ventilátorokban gondolkozik” – jelentette ki Tarlós István főpolgármester a pénteki Budapestinfón arra a kérdésünkre, hogy miként oldanák meg a légkondicionálást a 3-as metró vagonjaiban. A nyári melegben az orosz Metrovagonmas által felújított, klíma nélküli kocsik utastere hamar átforrósodik, és szinte szaunává alakul át: a napokban az RTL stábja a klíma nélküli metróban a levegőben 33 fokot, a padlón pedig 40 fokot mért, szemben a klimatizált villamosokkal, ahol kellemes, 24-25 fok van. Tarlós István kérdésünkre úgy fogalmazott: már többször is elmondták, a felújított orosz metrókocsik tetőrészébe nem fér be a klímaberendezés. A főpolgármester ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a főváros felújítás helyett inkább új metrókocsikat vásárolt volna. Mint azt korábban megírtuk, csak az Orbán-kormány nyomására döntött Budapest a renoválás mellett.
A felújított kocsikkal egyébként számos probléma akadt, átadás után például sorra lerobbantak, ráadásul egy Moszkvában készült fotó tanulsága szerint elképzelhető, hogy az oroszok valójában nem felújított szerelvényeket adták vissza, hanem kicserélték azokat készleten lévő darabokra.
Az évtizedekkel ezelőtti metrótípus kialakítása azonban olyan, hogy szerkezetileg nem lehet klímaberendezést beszerelni. Helyette belső ventilátorokat alkalmaztak, ám az csak az alagút felforrósodott levegőjét keveri az utastérben.
A szerelvények egy olyan felújításra váró sínpályán futnak, ahol csak úgy lehet lefékezni, hogy közben további, komoly mennyiségű hőt termelnek. Változás ennek megfelelően majd akkor várható, amikor már a teljes alagutat felújították, a metrók fékberendezése kevesebb hőt termel, illetve a teljes alagút is rendelkezik a Tarlós István által most utalásszerűen említett ventilátoros légcserélő berendezésekkel. Ez azonban még az optimista várakozások szerint is éveket vehet igénybe, a teljes metró felújítását ugyanis 2020-ra ígérik. 
Tarlós István a 3-as metró renoválásával kapcsolatban azt mondta: az Európai Unió 557 millió euróban, azaz 180 milliárd forintban határozta meg a felújítás teljes elszámolható költségét. A főpolgármester a kormánynak azt fogja javasolni, hogy az 85 százalékban az unió támogassa metrófelújítást- ez 149 milliárd forintot jelent - a fennmaradó összeget pedig a kormány és Budapest állja. Tarlós István a lapunknak tett szerdai nyilatkozatáról – miszerint már 70 éves, emiatt „valószínűleg nem indul” a 2019-es önkormányzati választáson – nem kívánt bővebben beszélni. A főpolgármester mindössze megismételte: van még hátra egy beszélgetése Orbán Viktor miniszterelnökkel és csak utána fog véglegesen dönteni.
2018.08.03 14:43
Frissítve: 2018.08.03 15:05

Hadházy: Már százezres nagyságrendben írták alá a petíciót az Európai Ügyészségről

Publikálás dátuma
2018.10.17 08:52

Fotó: Facebook/hadhazyakos/
Ebben még nincs benne, amit pártok gyűjtöttek. Sokan letöltötték az internetről és kitöltették ismerőseikkel az íveket.
Hadházy Ákos szerint már százezres nagyságrendben aláírták az általa kezdeményezett „Ne hagyjuk büntetlenül!” nevű akciót – erről az Index kérdésére válaszolva beszélt a független képviselő. A politikus célja, hogy karácsonyig, de legkésőbb a tavaszi EP-választásokig összejöjjön egymillió aláírás, ezzel pedig nyomást gyakoroljon a kormányra és kikényszerítse, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A politikus bizakodó, szerinte még jó néhány helyen nem kezdték el gyűjteni az aláírásokat, illetve a pártoktól jövő hétre ígérték neki, hogy összesítik az eddigi eredményeket. A képviselő azt mondta, hogy az általa említett nagyjából százezer aláírásban még nincs benne, amit pártok gyűjtöttek. A politikus azt tapasztalta, hogy sokan letöltötték az internetről és kitöltették ismerőseikkel az íveket.
„Tegnapelőtt felhívott egy bácsi egy kis faluból, hogy már összegyűjtött 650-et, de majd akkor szeretné ideadni, ha megvan az ezer”
– mondta Hadházy.
Hozzátette: az aláírásgyűjtők közül többen arról számoltak be neki, hogy kormánypárti szimpatizánsok is aláírják az íveket, mert – mint mondják – „nem a korrupció miatt szavaztak a Fideszre”. Kampányt indít az európai ügyészséghez való csatlakozásért Hadházy Ákos: az LMP volt társelnöke egymillió, az európai ügyészséghez való csatlakozást támogató aláírás összegyűjtését tűzte ki célul, hogy a petíció erejével kényszerítsen ki lépéseket a kormánytól. Akciója mögé az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom is beállt. A Hadházy Ákos kezdeményezte európai ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtés mellett az LMP saját akciót indított. A párt elnöke, Keresztes László Lóránt Facebook-oldalán bejelentette: „Aláírásgyűjtést indítottunk! Csatlakoztunk a »Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést!« európai polgári kezdeményezéshez”. Erről itt írtunk bővebben.
2018.10.17 08:52
Frissítve: 2018.10.17 08:52

Budapesti hajójáratok szünetelnek az alacsony vízállás miatt

Publikálás dátuma
2018.10.17 08:34
A Duna állását jelző vízmérő a Vigadó térnél 2018. október 16-án
Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
Kedden egy 71 éves rekord dőlt meg a fővárosnál. A hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék.
A Duna alacsony vízállása miatt nem közlekedik a D11-es és a D12-es hajójárat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden közölte, hogy rekordalacsony a vízállás a Dunán. Az előrejelzések alapján a hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a Duna külföldi vízgyűjtőin, ezért további apadásra számítunk.
„Ma délelőtt 10 órakor Budapestnél 49 centiméter volt a vízállás, ez pedig 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint 1947. november 6-án”
– fogalmaztak.
Az OVF közleménye szerint egy 71 éves rekord dőlt meg Budapestnél, és valószínűleg a most következő pár napban még újabb negatív vízállás rekordok születnek.
2018.10.17 08:34
Frissítve: 2018.10.17 08:35