Elhunyt Bartus Miklós

Publikálás dátuma
2018.08.03. 14:23
Fotó: Shutterstock
A 19-szeres magyar bajnok síző hetvenkilenc éves korában halt meg.
A Budapesti Honvéd korábbi versenyzője sportolói pályafutása után oktatóként és edzőként dolgozott. 1978 és 1984 között a női alpesi válogatott technikai edzőjeként tevékenykedett, 1989-tól pedig a Síoktatók Országos Szövetségének vezető oktatója volt. Az éveken át szakkommentátorként is foglalkoztatott Bartus Miklós 2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét „a sísport és síturizmus népszerűsítésében és a hazai síoktatásban végzett kiemelkedő munkájáért”. 
Témák
Bartus Miklós

Úszó Eb - Sós Csaba tíz dobogós helyezést vár

Publikálás dátuma
2018.08.03. 10:00

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A szövetségi kapitány a két évvel ezelőtt elért 20 dobogós helyezés felét jelölte meg elvárásként a pénteken kezdődő glasgow-i úszó Európa-bajnokságon.
A 2016-os londoni kontinensversenyt tíz arannyal, négy ezüsttel és hat bronzzal zárta a magyar csapat, az érmek összesített számát tekintve ennél csak a 2012-es debreceni Eb – melynek rendezését Antwerpen visszalépése után beugróként vállalta el a magyar szövetség – volt sikeresebb (9,10,7). Ehhez képest a szövetségi kapitány ezúttal tíz dobogós helyezés elérését jelölte meg hivatalos célként, ennél kevesebbel a 2008-as eindhoveni Eb-n (3,4,2) zárt legutóbb a magyar küldöttség kontinensversenyt.
A londoni Eb óta rengeteg esemény történt a sportágban, sor került két elnökváltásra – a 23 évig irányító Gyárfás Tamást váltotta a politikai hátszéllel érkező Bienerth Gusztáv, utóbbit nyolc hónap után követte tavaly ősszel Wladár Sándor, az 1980-as moszkvai olimpián aranyérmes hátúszó –, s bár az eredményeire eddig nem lehetett panasz, az úszósport mégis elveszítette Hosszú Katinkát, abból a szempontból mindenképpen, hogy szó szerint teljesen külön utakon jár, Glasgow-ba is a csapattól függetlenül utazott el, versenyprogramját még a szakvezetés előtt is sokáig titkolta. Végül kiderült, hogy egyéniben 100 és 200 m háton, illetve 200 m vegyesen indul. A neve után megjelenő magyar zászlón kívül nincs kötődése az együtteshez, ami pontosan mutatja, hogy nagyon komoly gondok vannak a magyar úszósportban, mert ezt a helyzetet Wladár sem tudja kezelni.
Elképzelhető, hogy Sós Csaba ezeket ismerte fel, amikor az előző Eb-n elért 20 helyett ezúttal beérné tíz éremmel is. A csapat összeállításában ugyanis nem történt akkora változás, amely indokolná ezt a rendkívüli visszafogottságot. Visszavonult Gyurta Dániel, de az olimpiai bajnok világklasszis nem volt ott két évvel ezelőtt a szigetországi Eb-n. 
Hosszú 2016-ban négy arany- és egy ezüstéremmel zárt, edzettségi állapotáról, formájáról az utóbbi időben kevesebbet lehet tudni, mint üzleti ügyeinek és magánéletének az alakulásáról, ami biztos: sokkal zaklatottabb volt a felkészülése, mint két évvel korábban, de az ő prognosztizálható gyengébb szereplése sem indokolja ezt a visszafogott várakozást. Korábbi edzőjével, Dave Salóval készült az Egyesült Államokban, az Eb-re viszont már a Svájcban élő Petrov Árpáddal utazik, aki a későbbiekben együtt dolgozik Hosszúval. Ez nem lehet magyarázat a rendkívül visszafogott várakozásra.
Különösen azért nem, mert tagja a csapatnak a köztudatba a tavalyi budapesti világbajnokságon berobbant – a sportágon belül ez persze nem okozott akkora meglepetést – Kenderesi Tamás, Kozma Dominik, Milák Kristóf, akiktől nem csupán érmeket, hanem győzelmeket is lehet remélni. Kenderesi 200 m pillangón egy bronzzal tért haza már Londonból is, Kozma ott még nem jutott döntőbe egyetlen számban sem, Milák pedig csupán tizenhat esztendős volt, nem állt rajthoz az Eb-n. Utóbbi július elején az érettségire készülve, állítása szerint gyengébb formában is négy aranyat nyert Helsinkiben a korosztályos kontinensbajnokságon, az elmúlt hetekben viszont már kizárólag Glasgow-ra koncentrált.
A névsor alapján a küldöttség semmivel sem tűnik gyengébbnek a londoninál, ezért talán joggal bízunk benne, hogy csak nagyon óvatos volt a szövetségi kapitány, nem pedig a jövőt látta előre.

A magyar csapat

A létszám az utolsó pillanatban módosult, a tervezett harminc helyett végül az alábbi huszonhat úszó vesz részt az Eb-n: férfiak: Biczó Bence, Bohus Richárd, Cseh László, Gyurta Gergely, Holló Balázs, Holoda Péter, Horváth Dávid, Kenderesi Tamás, Kozma Dominik, Lakatos Dávid, Milák Kristóf, Németh Nándor, Telegdy Ádám, Verrasztó Dávid. Nők: Burián Kata, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána, Sztankovics Anna, Verrasztó Evelyn. Váltótagok: Balog Gábor, Grátz Benjámin, Lobanovszkij Maxim. Az úszó Európa-bajnokságon 47 ország 645 versenyzője indul, az eseményről 120 újságíró tudósít, s 45 tv-társaság közvetít, Magyarországon az M4 Sport és a magyar nyelvű Eurosport számol be az eseményekről.

Frissítve: 2018.08.03. 10:01

Csak szépségtapasz volt az újpesti bombagól

Publikálás dátuma
2018.08.03. 06:55

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az idegenbeli 4-0 után csütörtökön Budapesten 3-1-re kapott ki a Sevillától az Újpest, amely ezzel a vereséggel a 2. forduló után búcsúzott a labdarúgó Európa-liga selejtezőjétől. A mérkőzést közel tízezren látták a helyszínen.
Csütörtök este egy kicsit mindenkinek sietős volt a Szusza Ferenc Stadion környékén.
Alig néhány perccel a Sevilla elleni visszavágó kezdete előtt a külső szemlélő a Mildenberger utca felől közelítve akár azt is hihette volna, hogy futóversenybe csöppent, annyian tették meg feltűnően sietősen a buszmegállótól az aréna felé vezető utat (akadt, aki futólépésben cserélte mezre a pólóját). Mindeközben a Megyeri úti beléptetőkapunál, azaz a másik oldalon is hosszú sor kígyózott; az arénából kiszűrődő hangok alapján komoly hangulat kezdett alakulni, erről pedig senki nem akart lemaradni.
A csapatokat a sevillai mérkőzés eredménye és a várható kimenetel ellenére is nagyjából 9500 néző és látványos élőkép fogadta, a spanyolok pirosban, a Magyar Kupa idei győztese pedig fehérben kezdett. Érdekes módon a kezdeti lelkesedésnek nyoma sem volt a lelátón, miután útjára indult a labda; a kapu mögötti szurkolótáboron belüli feszültség miatt néhány kivételes pillanattól eltekintve eleinte szinte csend honolt a stadionban, ami azért több mint furcsa volt egy tömött lelátók előtt zajló találkozón.
A kivételek egyike volt Zsótér Donát helyzete a 27. percben (a középpályás oldalhálót talált), majd két perccel később Nagy Dániel lehetősége. A némaságot igazán az egyik spanyol riporter jellegzetes, dél-amerikai szpíkereket idéző gólörömre törte meg: a 35. minutumban volt is rá ok, Pablo Sarabia ugyanis egy kontratámadás végén jobbal a jobb alsóba lőtt. Ezzel 1-0-ra, összesítésben pedig már 5-0-ra vezetett az Európa-ligát 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is megnyerő, a tavasszal még a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében vitézkedő Sevilla.
A második játékrész kezdetén az sem segített eltüntetni a felek közti nyilvánvaló különbségeket, hogy az ultrák is „megérkeztek” a meccsbe, a hangos biztatás ellenére ugyanis Sarabia öttel a fordulás után másodszor is mattolta a házigazda védelmét. Az egész szituáció egy, a felező környékén eladott labdával kezdődött – hiába, ebben a párharcban az Újpest a futball egy egészen más szintjét tapasztalhatta meg, mint amivel hétről hétre szembesül az NB I-ben.
Miközben a spanyolok egy-egy trükkel, addig a hazaiak kósza próbálkozásokkal szolgálták ki a közönséget, nem nehéz kitalálni, melyik váltott ki több emóciót a tribünökön helyet foglalókból. Végül összejött a szépítés: alig negyed órával a vége előtt az egyébként ballábas Zsótér jobbja sült el úgy 20 méterről, nagy gól volt! Mit sem számított, hogy nem ez a találat, hanem a hajrában eredményes Luis Muriel gólja alakította ki a 3-1-es végeredményt, az összesített 1-7 ellenére is hálás volt az újpesti közönség. Arról a szépségtapasszal felérő Zsótér-bombáról és az azt követő ünneplésről alighanem sokan, sokáig fognak beszélni még...
Lényegében nem történt semmi egyéb, csupán az, ami már a sorsolás pillanatában is tudható volt: a Sevilla még „takaréklángon égve” is könnyedén jutott tovább. Az Újpestnek marad a magyar NB I (vasárnap a Kisvárda vendégeskedik a Szusza-stadionban) és a „dicsőség” – noha a játékosok csupán egy hétig kóstolhattak bele abba, milyen is a topfutball, bevették a híres-neves ellenfél kapuját. 
Látva a sportág hazai változata és az európai élvonal közti differenciát, ez is valami.
Szerző
Frissítve: 2018.08.03. 09:10