Előfizetés

Nincs tünet, nincs baj – Tévhitek a szívbetegségről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.06. 14:41
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Számos tévhit kering a szív-érrendszeri betegségekről, amelyeket jobb eloszlatni – mondta dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.

Ha nincs tünet, nincs baj

Gyakori tévhit, hogy azt gondoljuk, ha nincs tünet, nem kell gyanakodni. A magas vérnyomást éppen azért nevezik csendes gyilkosnak, mert sokszor nem is tudunk a jelenlétéről. Számtalan esetben csak egy rutinvizsgálatnál derül ki: magasak az értékek. Sokan még a tüneteket – fejfájás, tompa, lehajláskor fokozódó fájdalom a tarkóban, a halántékban, romló koncentráció, egyensúlyérzék és látás, verejtékezés, -, sem veszik komolyan, pedig a magas vérnyomás korai felismerése és kezelése olyan komoly következményekről is megvédhet, mint a szívinfarktus, a stroke, vagy a vesekárosodás. 

Szívbeteg csak idős ember lehet

A fiatal kor nem zárja ki a betegséget, sőt egyre több a fiatal szívbeteg. Az életmódunk tele van rizikófaktorokkal, azok a legveszélyeztetettebbek, akik elhízással, cukorbetegséggel küzdenek, illetve nem mozognak és dohányoznak. Bizonyos genetikai okoknál fogva már gyermekkorban kialakulhatnak az erekben olyan plakkok, amelyek az érszűkülethez vezethetnek.

Elkerülhetetlen az öröklődés

Bár a genetikai hajlam öröklődik, a megbetegedés esélyét lehet csökkenteni. A megelőzésnek két alappillére van: a rendszeres kardiológiai kontroll és szükség esetén kezelés, valamint az életmód megváltoztatása – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.  

Nem függ össze a cukorbetegséggel

A cukorbetegség kezelése csökkentheti vagy késleltetheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, de a rizikó ebben az esetben is nagyobb, mint a nem cukorbetegeknél. Különösen igaz ez, ha olyan további rizikófaktorok is jelen vannak, mint a magas vérnyomás, az elhízás, illetve ha a cukorbetegséget nem kezelik.

A koleszterinszintet 40-50 éves kortól érdemes ellenőriztetni

  Az ajánlások szerint 20 éves kortól öt, 30 éves kortól legalább évente kell megmérni a koleszterin szintjét. Érdemes azoknak a fiataloknak évente ellenőriztetni magukat, akiknek családjában szív- és érrendszeri beteg van, hiszen akár már gyermekkorban is betegségek rizikófaktora lehet a magas koleszterinszint.   

A túl gyors szívverés „csak” a stressz jele

A szívritmus számtalan okból változhat, hiszen például edzés során felgyorsul, alváskor lelassul, az esetek többségében nem kell miatta aggódni. Ugyanakkor a szabálytalan szívverés lehet a szívritmuszavar jele is, amelyet viszont feltétlenül ki kell vizsgáltatni, mert kezelést igényelhet.

Szívbetegséggel nem lehet sportolni

Ez annyira nem igaz, hogy egy jól felépített életmód- és mozgásprogrammal még szívinfarktus után is sokkal jobbak a hosszú távú esélyek, mint az inaktívoknak. A biztonságos, hatékonyan egészséges életmód kidolgozásához érdemes szakember segítségét kérni – mondta a szakorvos.

Látványos fényjelenségben gyönyörködhetünk hétvégén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.06. 12:42
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Érdemes lesz az égre nézni a hétvégén, mert a Perseidák meteoreső eléri a maximumát.
A július 17-én Földhöz érkezett Perseidák augusztus 24-ig maradnak a bolygónknál, a leglátványosabb, óránként 60-70, de akár 150-200 fényjelenséget is eredményező meteorhullás augusztus 11-én és 12-én várható - írja a 24.hu az IFL Science alapján. 
A meteorraj abból a törmelékfelhőből épül fel, melyet a 109P/Swift-Tuttle üstökös hagy maga után. Az égitest keringési ideje 133 év.
Reméljük, az időjárás megfelelő lesz az égi jelenség követéséhez. A tökéletes látvány érdekében érdemes messzebb menni a város fényeitől. Türelmesnek is kell lennünk, mert a szemünknek nagyjából 30 percre van szüksége, hogy alkalmazkodjon a sötéthez.
Kapcsolódó
Holdfogyatkozás - Olvasson, hogy le ne maradjon!

Fájdalmas következményei lehetnek a fesztiválozásnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.04. 15:35
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Zajvédő füldugót is vigyen magával az, aki többnapos fesztiválra indul – tanácsolja dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus. Sokan kérnek ugyanis segítséget a zajos napok után sem szűnő fülzúgás miatt.

Fülzúgást és halláskárosodást is okozhat

Egy átmulatott éjszaka után gyakori, hogy a zajos szórakozóhelyet elhagyva is zúg, cseng a fül. De ez a legtöbb esetben egy nagy alvás után elmúlik. Van azonban, hogy napokig is tart vagy akár állandósul. Ha rendszeresen, nagy hangerőn hallgatunk zenét, a fülzúgás mellett romolhat is a hallás. 
„A tartós, 85 dB feletti hangerő valóban maradandó halláskárosodást okozhat, de tudnunk kell, hogy például egy koncerten akár 110 dB-el terhelik a fülünket.”

Mit tehetünk?

A mindennapi zenehallgatással kapcsolatban A Fül-orr-gégeközpont szakorvosa azt tanácsolja, hogy a zajártalom elkerülésének érdekében biztonságos hangerősséggel - 85dB alatt, és lehetőleg ne füldugóval, hanem fejhallgatóval, vagy még jobb, ha hangfalból – hallgatunk zenét. A zajterhelés után hagyjunk időt a kellő regenerálódásra hallóidegünknek. Koncertekre érdemes zajvédő füldugóval készülni, illetve két koncert között félrevonulni és a csendesebb programokat is meglátogatni.

Jó tudni!

A nagy zajban töltött időtartamok összegződnek. 

Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels

Mikor kell orvoshoz menni?

Ha a fülzúgás néhány nap alatt nem múlik el vagy halláspanasz, torz hallás is társul mellé, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz. Ilyenkor ügyeljünk az elegendő folyadékbevitelre, pihenésre, sokszor ez is segíti a keringést és a panaszok spontán javulását. Rövid ideje, vagyis max. 10 napja fennálló fülzúgás vagy halláspanasz esetén rendszerint gyógyszerekkel – szteroiddal és keringésjavítókkal – lehet kezelni a problémát - mondja dr. Fülöp Györgyi. 

A torok is bánhatja

A nagy háttérzaj, a por és a hideg italok nem kedveznek a toroknak, a hangszalagoknak. A fájdalomra, gyulladásra egyszerű és többnyire kéznél lévő megoldás, ha torokfertőtlenítő tablettákat szopogatunk, de még fontosabb, hogy kerüljük a fájdalmas nyálkahártya további irritációját. Nem tesz jót a forró, a hideg, a szénsavas, de a csípős ételek, maró italok sem segítik a gyógyulást. Ha a torokfájás pár napon belül nem javul, esetleg társul mellé rossz közérzet, étvágytalanság, fejfájás, láz vagy nyirokcsomó duzzanat, akkor javasolt orvoshoz fordulni.