Így taníthatók a legkönnyebben a kutyakölykök

Publikálás dátuma
2018.08.07. 12:12
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
A nyolchetes kiskutyák képesek egy új feladat megoldását megtanulni az emberektől, de a felnőtt fajtársaiktól is - derítették ki az ELTE Etológia Tanszékén működő Családi Kutya Program kutatói.
Az újdonsült kutyagazdák igyekeznek a családhoz került kutyakölyköt rávenni a családi szokások betartására. Az ELTE Etológia Tanszékén működő Családi Kutya Program kutatói kimutatták, hogy a 8 hetes kiskutyák képesek egy új feladat megoldását megtanulni az emberektől, és felnőtt fajtársaiktól egyaránt - írja a TudományPláza.
A kutatók jutalomfalatot rejtettek el egy problémadobozban, majd megmutatták a különböző fajtából származó kutyakölyköknek, hogy kell azt kinyitni. A feladat megoldását a kísérletvezetők, vagy egy előre betanított felnőtt kutya mutatta be. Ezután a kölykökre bízták, hogy mit tesznek.
„Azok a kiskutyák, akiknek volt lehetőségük megtekinteni, amint egy ember vagy egy kutya kinyitja a problémadobozt, sokkal gyorsabban oldották meg önállóan a feladatot, mint azok, akik ilyen tapasztalat híján voltak”

– ismertette a legfontosabb megfigyelést Claudia Fugazza, a kutatás vezetője.

Emlékeznek is

Az ismételten elvégzett tesztekből kiderült, hogy a kiskutyák többsége emlékezett a megoldásra, és a korábbi alkalomhoz hasonlóan gyorsan ki is nyitották a dobozt. A kísérlet bebizonyította: már egy rövid szociális tapasztalatról is stabil emléknyom alakul ki egy kölyökkutya elméjében.
„Nagyon meglepődtünk az eredményen, így elhatároztuk, hogy jobban utánanézünk a lehetséges okoknak. Miután összehasonlítottuk, hogy egy-egy kiskutya mennyi időt tölt az anyja által, illetve az idegen kutya által bemutatott feladatmegoldás megfigyelésével, kiderült, több ideig nézik az ismeretlen kutyát, mint az anyjukat”

– mondta Pogány Ákos, a tanulmány egyik társszerzője.

Ennek az lehet az oka, hogy az ismeretlen kutya újdonság a kölyköknek, jobban érdeklődnek iránta, és ezért több lehetőségük van tanulni tőle – tette hozzá Pogány Ákos. Ezek az eredmények akár egy új tanítási, kiképzési módszer lehetőségét is felvetik.
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
„A kölyökkutyák szociális tanulási képességeire is lehetne alapozni, amikor kutyakiképzésről van szó”

– érvelt Miklósi Ádám, az Etológia Tanszék tanszékvezetője.

Az lehet a legkönnyebb és legtermészetesebb módja a kölyökkutyák tanításának, ha egyszerűen megmutatjuk nekik, mit hogyan kell csinálni, majd pedig bátorítjuk őket. Persze vannak kivételek, például a szobatisztaság.
Szerző
Frissítve: 2018.08.07. 12:13

Látványos fényjelenségben gyönyörködhetünk hétvégén

Publikálás dátuma
2018.08.06. 12:42
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Érdemes lesz az égre nézni a hétvégén, mert a Perseidák meteoreső eléri a maximumát.
A július 17-én Földhöz érkezett Perseidák augusztus 24-ig maradnak a bolygónknál, a leglátványosabb, óránként 60-70, de akár 150-200 fényjelenséget is eredményező meteorhullás augusztus 11-én és 12-én várható - írja a 24.hu az IFL Science alapján. 
A meteorraj abból a törmelékfelhőből épül fel, melyet a 109P/Swift-Tuttle üstökös hagy maga után. Az égitest keringési ideje 133 év.
Reméljük, az időjárás megfelelő lesz az égi jelenség követéséhez. A tökéletes látvány érdekében érdemes messzebb menni a város fényeitől. Türelmesnek is kell lennünk, mert a szemünknek nagyjából 30 percre van szüksége, hogy alkalmazkodjon a sötéthez.
Szerző
Témák
meteoreső

A britek állandóan a mobiljukon lógnak - És mi?

Publikálás dátuma
2018.08.04. 10:10
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Szinte tíz percet sem bírnak ki a britek a mobiltelefonjuk nélkül, átlag 12 percenként „ránéznek” készülékükre.
 Az elmúlt évtizedben kialakult a digitális függőség kultúrája, a felnőttek negyven százaléka az ébredés utáni első öt percben biztosan ellenőrzi telefonját - írta az MTI a brit távközlési felügyelet (Ofcom) jelentése alapján.  
Az okostelefonok rendkívül elterjedtté váltak a szigetországban: míg 2008-ban csak az emberek 17 százalékának volt, addig manapság már 78 százalékának van. A 16 és 24 év közöttiek körében még ennél is magasabb, 95 százalékos ez az arány. A felmérés szerint az emberek 71 százaléka sohasem kapcsolja ki a telefonját, 78 százalék pedig úgy gondolja, élni sem tudna nélküle.
A 35 év alattiak 65 százaléka rögtön az ébredés után a mobiljáért nyúl, 60 százalék pedig még a lefekvés előtti öt percben is használja készülékét.
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Az Ofcom évente közölt adatai szerint 2017-ben először csökkent a mobilhívások időtartama, az emberek egyre inkább az internetes üzenetküldő szolgáltatásokat, köztük például a WhatsAppot és a Facebook Messengert használják. A nők többet interneteznek a telefonjukon, mint a férfiak, különösen a 18-34 év közötti korosztály.
„Az elmúlt tíz évben megváltozott az emberek élete az okostelefonok elterjedésével, az internethez való jobb hozzáféréssel és az új szolgáltatásokkal. Legyen szó akár a rugalmas munkáról, a hírfogyasztásról vagy az internetes vásárlásról, sokkal több dolgot tudunk menet közben intézni, mint korábban valaha”

– fogalmazott az Ofcom piackutatási vezetője.

Ian Macrae hozzátette, míg sokan állandó kísérőjükként nagy becsben tartják az okostelefonjukat, néhányan túlterhelőnek érzik az internetet vagy épp ellenkezőleg, frusztrálónak, ha nincsenek fent a világhálón.

Függővé tesz

Mint megírtuk, már az internet terjedésének kezdetén, a 90-es években kimutatták, nagyon gyorsan függővé lehet válni, az okostelefon és a rajta használt alkalmazások addiktívak.  Már a kisgyerekeket is „beszippantja". A szakértő szerint nem a teljes absztinencia a cél, hanem a keretek közötti kütyühasználat.
Szerző
Frissítve: 2018.08.04. 10:11