Csendben visszavágták a vendégmunkások keretszámát

Publikálás dátuma
2018.08.08 08:00
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Négyezerrel kevesebb, az unión kívülről érkező munkás dolgozhat idén Magyarországon, mint tavaly. A kormány döntése leginkább az ukránokat érintheti.
Tavaly még 59 ezer, idén már csak 55 ezer harmadik országbeli  állampolgár dolgozhat egyidejűleg legálisan a magyar munkaerő-piacon. A korlátozást nem előzte meg nagy hírverés, az augusztus 7-i Magyar Közlöny egyik rövidke határozatából derül csak ki, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter csökkentette a limitet. 
Az év második felében hozott kormányzati döntés nehezen érthető. Bár a munkanélküliségi ráta csökkent, az építőiparban ma is olyan emberhiány van, ami szükségessé teszi a külső, főként szerb és ukrán munkaerő jelenlétét. Két évvel ezelőtt a nemzetgazdasági minisztérium még 450 millió forintos támogatást ígért „az ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatása” nevű programra – amiből aztán egy Kósa Lajoshoz érdekeltségeihez köthető cég részesült, munkaerő-toborzás fejében. A „harmadik országbeli” dolgozók száma jelentősen nőtt az utóbbi években, bár nem közelítette meg a maximális értéket: míg a Világgazdaság szerint a nemzetgazdasági tárca 2016 végén összesen 7600 ilyen munkavállalói engedélyt tartott nyilván, 2017 szeptemberében már 10760 munkavállalási engedélyt adott ki ezen a területen –  a szám pedig a HVG értesülése szerint december végéig közel 20 ezerre emelkedett. Ez persze még mindig nem éri el az 55 ezres plafont, de határozott bővülést látva nem tiszta, hogy a kormány miért vágja vissza a keretet. 
Elviekben magyarázat lehet, hogy a foglalkoztatók egyszerűen nem tartanak igényt már annyi harmadik országbeli munkásra –  az éves limitet ugyanis befolyásolja, a tárgyév előtt mekkora volt a bejelentett munkaerőigény havi átlaga.   Nehéz azonban elhinni, hogy ez a csökkentés indoka, amikor az építőiparban jelenleg is lasszóval fogják a munkásokat, és nem kizárt, hogy a tervezett debreceni BMW-gyárban is ukrán alkalmazottak dolgoznak majd. 2017 végén közel háromszor annyi harmadik országból érkező dolgozónak adtak munkavállalási engedélyt, mint egy évvel korábban, ami nem éppen a foglalkoztatási kedv visszaesését mutatja.
A helyzetet végképp megbonyolítja, hogy egy tavaly júliusi rendelet alapján az ukrán munkavállalók a hiányszakmában munkavállalói engedély nélkül is dolgozhatnak, a munkaadónak viszont be kell jelenteniük őket. Levélben kérdeztük meg a Pénzügyminisztérium sajtóosztályát,  hogy
  • Mi indokolta a keretlétszám négyezer fős megnyirbálását
  • Jelenleg hány, harmadik országból érkező munkás dolgozik engedéllyel Magyarországon
  • Miért augusztus elején jelentették be az elvileg egész évre érvényes létszámcsökkentést
  • A Horizon 2020 Nonprofit Kft. eddig hány ukrán munkavállaló hazai elhelyezkedését segítette elő
Ha a tárcától érkezik válasz, frissítjük cikkünket.
Frissítve: 2018.08.08 08:00

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.