Csendben visszavágták a vendégmunkások keretszámát

Publikálás dátuma
2018.08.08 08:00
Képünk illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Négyezerrel kevesebb, az unión kívülről érkező munkás dolgozhat idén Magyarországon, mint tavaly. A kormány döntése leginkább az ukránokat érintheti.
Tavaly még 59 ezer, idén már csak 55 ezer harmadik országbeli  állampolgár dolgozhat egyidejűleg legálisan a magyar munkaerő-piacon. A korlátozást nem előzte meg nagy hírverés, az augusztus 7-i Magyar Közlöny egyik rövidke határozatából derül csak ki, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter csökkentette a limitet. 
Az év második felében hozott kormányzati döntés nehezen érthető. Bár a munkanélküliségi ráta csökkent, az építőiparban ma is olyan emberhiány van, ami szükségessé teszi a külső, főként szerb és ukrán munkaerő jelenlétét. Két évvel ezelőtt a nemzetgazdasági minisztérium még 450 millió forintos támogatást ígért „az ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatása” nevű programra – amiből aztán egy Kósa Lajoshoz érdekeltségeihez köthető cég részesült, munkaerő-toborzás fejében. A „harmadik országbeli” dolgozók száma jelentősen nőtt az utóbbi években, bár nem közelítette meg a maximális értéket: míg a Világgazdaság szerint a nemzetgazdasági tárca 2016 végén összesen 7600 ilyen munkavállalói engedélyt tartott nyilván, 2017 szeptemberében már 10760 munkavállalási engedélyt adott ki ezen a területen –  a szám pedig a HVG értesülése szerint december végéig közel 20 ezerre emelkedett. Ez persze még mindig nem éri el az 55 ezres plafont, de határozott bővülést látva nem tiszta, hogy a kormány miért vágja vissza a keretet. 
Elviekben magyarázat lehet, hogy a foglalkoztatók egyszerűen nem tartanak igényt már annyi harmadik országbeli munkásra –  az éves limitet ugyanis befolyásolja, a tárgyév előtt mekkora volt a bejelentett munkaerőigény havi átlaga.   Nehéz azonban elhinni, hogy ez a csökkentés indoka, amikor az építőiparban jelenleg is lasszóval fogják a munkásokat, és nem kizárt, hogy a tervezett debreceni BMW-gyárban is ukrán alkalmazottak dolgoznak majd. 2017 végén közel háromszor annyi harmadik országból érkező dolgozónak adtak munkavállalási engedélyt, mint egy évvel korábban, ami nem éppen a foglalkoztatási kedv visszaesését mutatja.
A helyzetet végképp megbonyolítja, hogy egy tavaly júliusi rendelet alapján az ukrán munkavállalók a hiányszakmában munkavállalói engedély nélkül is dolgozhatnak, a munkaadónak viszont be kell jelenteniük őket. Levélben kérdeztük meg a Pénzügyminisztérium sajtóosztályát,  hogy
  • Mi indokolta a keretlétszám négyezer fős megnyirbálását
  • Jelenleg hány, harmadik országból érkező munkás dolgozik engedéllyel Magyarországon
  • Miért augusztus elején jelentették be az elvileg egész évre érvényes létszámcsökkentést
  • A Horizon 2020 Nonprofit Kft. eddig hány ukrán munkavállaló hazai elhelyezkedését segítette elő
Ha a tárcától érkezik válasz, frissítjük cikkünket.
2018.08.08 08:00
Frissítve: 2018.08.08 08:00

Valaki elvitte az 1,8 milliárdos főnyereményt az ötös lottón

Publikálás dátuma
2018.09.22 19:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok:
  • 38 (harmincnyolc)
  • 43 (negyvenhárom)
  • 48 (negyvennyolc)
  • 53 (ötvenhárom)
  • 69 (hatvankilenc)
Joker: 665794
Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt, nyereménye 1 846 186 825; 4 találatos szelvényekre egyenként 2 156 195; 3 találatos szelvényekre egyenként 20 790; 2 találatos szelvényekre egyenként 1555 forintot fizetnek.
Szerző
2018.09.22 19:48
Frissítve: 2018.09.22 20:53

Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”

Publikálás dátuma
2018.09.22 17:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A szomorú, hűvös idő ellenére jókedvűen, családiasan telt Budapesten az idén hatodik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napja.  Szombat délután kettőkor, a VIII. kerületi Horváth Mihály téren mintegy 150-200-an gyűltek össze romák és nem romák egyaránt, hogy megmutassák, amit az egyik molinón is olvashattunk: mind egyformán vagyunk emberek. A rendezvény idei mottója pedig az: „Te is a nemzet része vagy!” A téren felállított színpadon a roma társadalom ma már nem élő, de továbbra is köztiszteletben álló tagjainak rövid életrajzát olvasták fel, tisztelegve emlékük előtt. Közben fiatal srácok spontán, gitárral kísért éneklésbe kezdtek az egyik padon – nem csak saját maguk a közelben állók szórakoztatására, ők ezzel tisztelegtek. Az eseményen megjelent Sermer Ádám, a Liberális Párt elnökhelyettese, az MSZP-s Lendvai Ildikó, valamint olyan közéleti személyiségek, mint Gulyás Márton és Mécs Imre. – Tiszteletet kell adni a cigányoknak. Én így hívom őket, hiszen a romák a cigányságnak csak egy része. Szerintem a cigány szó egy szép szó. Legyenek erre is büszkék, ne szégyelljék – fogalmazott Mécs. 
Három óra körül elkezdett kiürülni a Horváth Mihály tér, de senki sem hazafelé vette az irányt. Megindult ugyanis a felvonulási menet a Fővám tér felé, a Lónyai utcán haladva, érintve Péli Tamás roma festőművész emléktábláját. A vidám, zenés felvonulás közben olykor egy hangos, „Hova tartozunk?” kiáltást lehetett hallani, mire válaszul többen azt harsogták: „Ide tartozunk!” – Számtalanszor megkérdezték tőlem: mire vagyunk büszkék? Ma megkaphatták a választ: azokra a hősökre, akik sokat tettek és tesznek a romákért. Emlékezzetek Choli Daróczi Józsefre, aki idén veszítettünk el, Fehér Sándor hegedűművészre, aki a saját életét áldozta, hogy gyerekeket mentsen a süllyedő Concordia hajón. Nem feledkezhetünk meg László Máriáról, az első cigány politikusról, aki az ötvenes években emelt szót a romákért, és ezért megpróbálták elhallgattatni – erről Setét Jenő, a büszkeségnapot szervező Idetartozunk Egyesület elnöke beszélt a Fővám téri színpadon. Mint mondta, a nagy hősök mellett büszkék a hétköznapi hősökre is, például arra az 50 ezer cigány közmunkásra, akik napi nyolc órában dolgoznak azért, hogy a létminimumnál is jóval kevesebbet keressenek. Emlékeztetett a rendezvény fő üzenetére, hangsúlyozva: Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha senkit nem rekesztünk ki a társadalomból származása, vagyoni helyzete, politikai nézetei miatt. A rendezvényen bejelentették azt is: az egyesület roma történeti hónapot indít.
2018.09.22 17:30
Frissítve: 2018.09.22 18:08