A Mészáros-féle turul megeheti a magyar sportcégeket

Publikálás dátuma
2018.08.08 06:00

Fotó: / Molnár Ádám
Nem a 2Rule az első és egyetlen magyar sportmárka, legalább nyolc cég foglalkozik ezzel, és évi 3 milliárd forintot forgalmaznak évente. Ök viszont nem is álmodhattak olyan támogatásról, mint amit a Mészáros-cég kapott.
A multinacionális sportszergyártóknak egyelőre nincs különösebb félnivalójuk a Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha nemrég piacra dobott sportmárkájától, de a 2Rule könnyen elszívhatja a levegőt a régóta piacon lévő, ám állami támogatásban nem részesülő magyar sportruházati cégektől. A Mészáros-cég már eddig is százmilliókban mérhető médiatámogatást kapott, miközben lapunk egyetlen olyan magyar, régóta meglévő sportmárkát sem talált, amely számottevő állami, vagy államhoz közeli támogatásban részesült volna.
A 2Rule-t érő bírálatok után ráadásul a kormánypárt sajtója ellentámadásba váltott és most úgy próbálják beállítani a turult, mint az első és egyetlen magyar sportmárkát. „(...)Nem az az abszurd, hogy létrejön egy saját, magyar, nemzeti sportmárka, hanem az, hogy mindeddig ilyen nem létezett” – szögezte le nemrégiben Szöllősi György a sportújságírók szövetségének az elnöke és Mészáros Lőrinc cégének a tulajdonában lévő Nemzeti Sport főszerkesztője. Ezzel szemben a magyar piacon legalább 8 nagyobb, évtizedes múltú, magyar, részben vagy egészében sportruházati céget találni.

A „független” magyar sportruházati cégek forgalma lapunk összesítése szerint megközelíti a 3 milliárd forintot és – csak a márkatulajdonos cégek – összesen több száz főnek adnak munkát. Ha azonban hozzászámoljuk az cégek beszállítói körét is, úgy ennél több munkahelyet biztosítanak.
A cégek között van olyan, – ilyen például a 2010-ben újraélesztett, rendszerváltozás előtti időszak ikonikus sportmárkáját újra gyártó a Senior-Méta - amely magyar alapanyagot is használ, szembe a Turullal, melyről lapunk írta meg, hogy török és kínai alapanyagot használ és termékei mindössze ötödét készíti itthon.
Több vállalkozásnak széles referenciája van sportegyesületek, csapatok támogatásából: a Toti Sport mezét kézilabdás és ökölvívó csapatok viselik, a Diapolo a vízilabda válogatottat öltözteti, a szintén a retrohullámban felélesztett Tisza a magyar paralimpia csapat támogatója. Ez utóbbi pikantériája, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatója, Kővári Ágnes a Mészáros-márka tulajdonosa Magyar Sportmárka Zrt. ügyvezetője és társtulajdonosa is egyben. Azonban dacára, hogy a magyar sportszergyártó cégek évtizedes szakmai múlttal rendelkeznek, ám nem is álmodhattak olyan támogatásról, mint amit a Mészáros-cég kapott, amelyről lapunk derítette ki, hogy júliusban gyakorlatilag embrionális állapotban – honlap, webshop, márkabolt, biztos gyártói háttér nélkül – dobták piacra, ám ennek ellenére több NBI-es csapat és sportszövetség is  sietve kötött szerződést a felcsúti oligarcha cégével.
Kővári Ágnes a kormánypárti origo.hu-nak adott legújabb interjújában azt fejtegette, hogy a labdarúgáson túl kosárlabdában, kézilabdában és vívásban is be akarnak mutatkozni, de idővel nyitnak az utcai ruházat felé is. A néhány hete elmondása szerint még Jászberényben, Gombán, Kecskeméten, Rakamazon gyártató Turul vezetője szerint most a cég arról beszélt, hogy Szombathelyen, a fővárosban, Bátonyterenyén folyik a termelés, nem is akárhogyan: „a gyártást fejkamerával közvetítik a megrendelőknek és minden legyártott termékről online információkat adnak, amivel szerinte világelsők. Ugyanakkor tovább csúszik a Turul-shop megnyitója: korábban augusztus közepére ígérték a fővárosi márkaboltot, most már ezt a webshoppal együtt szeptember elején nyitnák csak meg.
Témák
turul
2018.08.08 06:00
Frissítve: 2018.08.08 06:27

Független jelölt nyert a bihartordai és a kelevízi időközin

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:51
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Bihartordán Serdült János Csabát választották, Kelevíz polgármestere pedig ismét Balatincz Krisztina lett.
Három független jelölt közül Serdült János Csabát választották Bihartorda polgármesterévé a vasárnapi időközi voksoláson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. Tóth Jánosné tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei település 758 választásra jogosult polgára közül 409 adta le szavazatát, minden voks érvényes volt. A három jelölt közül Serdült János Csaba 325, Németi Ferenc 56, Guth Zoltán 28 szavazatot kapott. A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán azért kellett polgármester-választást tartani, mert a települést vezető Módos Imre (Fidesz-KDNP) elhunyt. Ugyancsak vasárnap ismét Vargáné Balatincz Krisztinát (független) választották polgármesterré a somogyi Kelevíz községben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi időközi voksoláson. Hajdu Szabina, a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elmondta: a polgármester-választás győztese 118, míg szintén független vetélytársa, Vida János 64 érvényes szavazatot kapott. A tizenegy független képviselőjelöltből négyen szereztek mandátumot. A jegyző beszámolt arról is, hogy a Marcalihoz közeli, 339 lakosú Kelevíz 271 választópolgárából 182 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület idén június végén feloszlatta magát. A döntéshez a polgármester és a képviselők között kialakult feszültség, illetve az vezetett, hogy nem sikerült elfogadni Kelevíz zárszámadását.
2018.09.23 20:51
Frissítve: 2018.09.23 21:01

Eltemették a harmadik köztársaságot Nagy Imre szobránál

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Beszélgetést és politikai performanszot szervezett az Eleven Emlékmű csoport Nagy Imre szobrának tervezett áthelyezése miatt vasárnap délután. A demonstráción folyadékot öntöttek a szobor előtti medencébe, amelynek ettől elfeketedett a vize. Ezután elhelyezték a "harmadik köztársaság koporsóját". A perfomanszt azzal zárták, hogy felhúztak egy molinót Nagy Imre szobra mögé, amely a Műcsarnokot ábrázolta fekete oszlopokkal. Az épület 1989-ben az egykori miniszterelnök újratemetésén is így volt látható és ezzel a háttérrel mondta el Orbán Viktor kormányfő is 29 évvel ezelőtti beszédét. A performansz alatt a szervezők egy olyan hangmontázst játszottak be, amelyben Orbán 1989. június 16-i beszédét illetve Beethoven Egmont-nyitányát keverték össze, visszafelé. A „hatodik koporsóban a mi következő húsz évünk fekszik…” mondat többször is hallatszott. A politikai performansz előtt beszélgetésen Donáth Anna, Hegedűs István, Eörsi László, Rainer M. János, ifj. Rajk László és Ungváry Rudolf azt elemezték: mi az üzenete Nagy Imre szobrának áthelyezésének, 29 évvel a volt miniszterelnök újratemetése után. Az eseményen részt vevő körülbelül 50 ember között Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és Vágó István a DK, valamint Kunhalmi Ágnes az MSZP politikusa is feltűnt.
Szerző
Témák
Nagy Imre
2018.09.23 20:01