Előfizetés

Egy vaníliajégrém hasalt el súlyosabban a teszten, bírságolhatnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.08. 10:33
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Édesítőszer jogszerűtlen használata miatt fizethet az előállító.
Dobozos vaníliajégkrémeket ellenőrzött Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Összesen 18 termék „került a kosárba”, amelyeknél a szakemberek glutén-, laktóz- és tejfehérje tartalmat is mértek – közölte a Nébih. A tájékoztatás szerint az egyik jégkrémnél a gyártmánylapban feltüntetett minimum értékhez képest alacsonyabb zsírtartalmat mértek, ezért a vállalkozót kötelezik a hiba kijavítására. Négy jégkrémnél pedig jelölési problémák miatt figyelmeztetik a felelős vállalkozókat. Komolyabb probléma egyetlen jégkrémmel adódott az édesítőszer jogszerűtlen használata miatt. Édesítőszert ugyanis – az előírások szerint – csak akkor lehet felhasználni, ha a termék csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélküli. Az érintett készítmény viszont cukrot tartalmazott, így a csökkentett energiatartalmú kitételnek kellett volna megfelelnie. Ez azonban nem teljesült, így az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, emellett a hatóság kötelezi a hiba javítására. A komolyabb súlyú édesítőszer használati hiba miatt körülbelül 300 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat az érintett előállító.

Késnek a vonatok a miskolci vonalon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.08. 09:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kigyulladt egy felsővezetékhez tartozó berendezés a péceli állomáson.
Újraindult a vonatközlekedés a Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon Rákosliget és Pécel között, ahol reggel letört egy vonat áramszedője. A péceli állomáson viszont kigyulladt egy felsővezetékhez tartozó berendezés, ezért továbbra is hosszabb a menetidő – közölte a Mávinform szerda délelőtt az MTI-vel. A közleményben azt írták, a berendezést áramtalanították, a vonatokat dízelmozdonyok segítik át az érintett szakaszon. Hozzátették, hogy a vonatfeltorlódás miatt a menetrendszerű közlekedés lassan, fokozatos áll helyre. Az utazók a vonatok helyett a BKK járatait is igénybe vehetik: az Örs vezér tere és Pécel között a 169E autóbusszal, az Örs vezér tere és Gödöllő között HÉV-vel, a Keleti pályaudvar és az Örs vezér tere között a 2-es metróval utazhatnak. A BKK járatain érvényes vasúti menetjegyekkel, bérletekkel és utazási igazolványokkal is lehet utazni – olvasható a közleményben. A Mávinform korábbi közleménye szerint szerda reggel nem jártak a vonatok Rákosliget és Pécel között, mert letört egy vonat áramszedője. A másik vágányon pályafelújítás miatt nem közlekednek a vonatok. Egyes gödöllői, hatvani elővárosi vonatok pedig ki is maradhatnak a menetrendből – írták akkor. Ezek miatt a Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon 30-60 perccel meghosszabbodott a menetidő. A műszaki ok miatt elakadt vonatot egy másik mozdony elhúzta a vonalszakaszról – tudatták. A MÁV arra kéri az utazókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a MÁV-csoport honlapján vagy a Vonatinfó applikáció segítségével.

Elutasították a tanárok által támogatott igazgatót, egy fideszes képviselő is pályázott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.08. 09:30

Fotó: Google Street View
Indoklás nem volt. Az elbírálás határideje lejárt, de még nem tudni, mi lesz.
Ketten pályáztak a Debreceni Ady Endre Gimnázium vezetésére: egyikük Rózsavölgyi Gábor, aki 32 éve tanít az intézményben, 2002 óta igazgató és a tantestület, a szülők, valamint a diákönkormányzat támogatását élvezi. A másik jelentkező Türk László történelemtanár, aki soha nem tanított az Adyban, sőt középiskolában sem, viszont fideszes önkormányzati képviselő. Az igazgatói kinevezésekről a minisztérium dönt, de korábban többször is hangsúlyozták, hogy figyelembe veszik a szülők, a diákok és a tantestület véleményét. Most nem ez történt: az oktatási államtitkár indoklás nélkül utasította el Rózsavölgyi pályázatát – írja a 444.hu. Egyébként az iskola honlapján olvasható összesítés szerint:  –a nevelőtestület tagjai közül 62-ből 61-en támogatják Rózsavölgyi vezetői programját, míg Türk elképzeléseit 56/6 arányban leszavazták. – a Szülői Választmány Rózsavölgyi pályázatát nyílt szavazással, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatja, Türkét 3 igen, 27 nem és 1 tartózkodással nem támogatja. – a Diákönkormányzat szintén egyhangúlag, 40 igen szavazattal támogatja Rózsavölgyit, Türk tőlük egyetlen igent sem kapott, a 38 nemre jutott 2 tartózkodás. Egyelőre nem derült ki, hogy Türk pályázatát elfogadták-e, vagy esetleg érvénytelen lett az eljárás. A kiírás szerint mindenesetre július 13. volt az elbírálás határideje.