Visszavágtak az egészségügyi szervetek: az ÁSZ-elnök méltatlan és szakmaiatlan

Publikálás dátuma
2018.08.08 15:42

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) visszautasítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének egy hétfői lapinterjúban megjelent kijelentéseit - olvasható a két szervezet szerdai, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatából.
"Visszautasítjuk azt a megállapítást, amely szerint az egészségügyünket az »anarchia, botrány« summázattal lehet jellemezni"
- írja közleményében az MKSZ és az EGVE. Hozzáteszik: az ennyire kevés pénzből ennyire hozzáférhető, ilyen szintű ellátás ritkaságszámba megy.
Hogy pénzügyi szempontból anarchia és botrány lenne, azt Domokos László, az ÁSZ elnöke nyilatkozta - csakhogy még az erre igazolásként hozott példái is tévesek. A jelek szerint az egészségügy brutális forráshiányát kommunikációs trükkel fedné el a kormány: az ÁSZ segítségével azt a látszatot keltenék, hogy pénz ugyan van a rendszerben, csak nem jól használják fel.
A két szakmai szervezet vezetőit megdöbbentették a Domokos által megfogalmazott, "általánosításokon és téves feltételezéseken alapuló megállapítások", és visszautasítják a korrupciós vádakat. Hangsúlyozták, hogy a teljes egészségügyi ellátórendszer a beteg oldalán áll. Az ágazatban dolgozók áldozatos munkájának köszönhetően tudták fenntartani az ellátórendszer működését akkor is, amikor nemzetközi összehasonlításban az egészségügyre fordított közkiadásokban az utolsók között voltunk. Most már az ország teljesítménye lehetővé tette, hogy lényegesen több jusson a közpénzből az Európában egyik legbetegebb magyar lakosság gyógyítására, de ez még mindig nem elég - állapították meg.
Magyarország 2017-ben a GDP 5,2 százalékát fordította egészségügyi közkiadásokra. Az uniós átlag 7,2 százalék. Magyarországon az egy főre jutó egészségügyi közkiadás 600 euró, míg az uniós átlag 2000.
Úgy fogalmaztak: nehezen tudják értelmezni az ÁSZ-elnök méltatlan, szakmaiatlan, a kórházak lejáratására alkalmas példáit. A vécépapír-beszerzésnél feltételezésként leírt folyamat - azaz hogy közbeszerzés nélkül veszik a drágább termékeket - például már csak azért sem képzelhető el a kórházi gyakorlatban, mert ilyen téren egy kormányrendelet, valamint egy BM-rendelet szerint önálló beszerzést vagy közbeszerzést nem is folytathatnak le. Kötelességük az egészségügyi intézményeknek a büntetés-végrehajtási intézményektől a piaci ár felett venni a vécépapírt.
Domokosnak a sok nehézséggel küzdő sürgősségi ellátásra vonatkozó példája sem nem állja meg a helyét az MKSZ és az EGVE közleménye szerint. A cikkben leírt 12 órás ellátási idő helyett szigorú, szakmailag pontosan szabályozott, a beteg állapotától függ az osztályozás és az ellátási rangsorolás. Így van olyan beteg, akinél az ellátást azonnal el kell kezdeni, míg másnál akár több órát is halasztható - írták. Megjegyezték, ezek az osztályozási és ellátási rendek nemzetközi és hazai szakmai szabályozásokon alapulnak, amelyek véleményezésére az arra kijelölt szakmai grémiumok alkalmasak. Ugyanakkor egyetértenek azzal, hogy a sürgősségi ellátásnak az ország minden területén folyamatosan és elérhetően kell működnie - tették hozzá.
Állásfoglalásukban leszögezték: valóban közös érdek, hogy a magyar egészségügy hatékonyan működjön, és még fontosabb, hogy a betegek megkapják a szakmailag szükséges és lehetséges ellátásokat. Egyetértenek abban, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, de felhívják a figyelmet arra is, hogy az "élet törvényét" és "a beteg üdve a legfőbb törvény" elvét nemcsak az ellátórendszeren, az egészségügyben dolgozókon kell számon kérni, hanem a jogalkotón, az irányító és ellenőrző hatóságokon is.
A szervezetek meghívták az Állami Számvevőszék elnökét a Magyar Kórházszövetség következő elnökségi ülésére, hogy "felesleges, sőt káros" sajtóüzengetések helyett közös gondolkodással a valódi problémák feltárásán és megoldásán fáradozhassanak.
Közben a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség is hasonló tartalmú nyilatkozatot fogalmazott meg. A Weborvos című szakmai portálnak a szervezet elnöke kijelentette: a durva számvevőszéki kritika alkalmas arra, hogy megrendítse a betegeknek az állami ellátásba vetett bizalmát, amivel a fizetős magánellátás felé tereli őket. Pásztélyi Zsolt a szakmai portálnak elmondta, hogy a szeptember 19-21 között tartandó éves konferenciájukon napirendre tűzik a kérdést. A humántárca közleményben is megerősítette azt a lapunknak már hétfőn megküldött reagálást, hogy az ÁSZ kritikáját alátámasztó vizsgálati anyagok elemzésével már korábban megkezdték egy intézkedési terv kidolgozását az egészségügyi intézmények gazdálkodásának javítására. Arra azonban nem tért ki a minisztériumi üzenet, hogy kancellárokkal vagy felügyelők nélkül képzelik-e el a jövőt. Az ÁSZ is továbblépett, tájékoztatásuk szerint szerdán három további szakrendelő gazdasági ellenőrzése fejeződött be és tart a soproni, a szekszárdi, a hatvani és a Berettyóújfaluban működő kórház gazdálkodásának felülvizsgálata.
2018.08.08 15:42
Frissítve: 2018.08.08 16:22

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el. Állítólag egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
A Blikk információja szerint egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült. Pontosan még nem lehet tudni, érintkezett-e valaki a veszélyes szállítmánnyal. Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazo tartállyal. Úgy tudjuk, irídium izotópról van szó. A katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek. A Zoom.hu értesülése szerint a Turkish Airlines egyik gépe legálisan szállított sugárzó anyagot, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. 
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:29

Férfi ifjúsági vízilabda-vb - Döntetlent játszott az oroszokkal a magyar csapat

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:47
Illusztráció
Fotó: AFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV
A házigazda magyar válogatott szerdán 9-9-es döntetlent játszott az orosz csapattal a szombathelyi férfi ifjúsági vízilabda-világbajnokságon.
Horváth János együttese, amely csoportja második helyén végzett, csütörtökön 20 órától az amerikaiakkal találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.
Eredmény (a hazai szövetség honlapjáról):
Magyarország-Oroszország 9-9 (1-2, 3-2, 2-1, 3-4)
A magyarok szombaton 22-11-re verték a kínaiakat, vasárnap 15-12-re kaptak ki a görögöktől, majd kedden 30-1-re múlták felül az argentinokat.
Szerző
Témák
vízilabda
2018.08.15 21:47