Visszavágtak az egészségügyi szervetek: az ÁSZ-elnök méltatlan és szakmaiatlan

Publikálás dátuma
2018.08.08 15:42

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) visszautasítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének egy hétfői lapinterjúban megjelent kijelentéseit - olvasható a két szervezet szerdai, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatából.
"Visszautasítjuk azt a megállapítást, amely szerint az egészségügyünket az »anarchia, botrány« summázattal lehet jellemezni"
- írja közleményében az MKSZ és az EGVE. Hozzáteszik: az ennyire kevés pénzből ennyire hozzáférhető, ilyen szintű ellátás ritkaságszámba megy.
Hogy pénzügyi szempontból anarchia és botrány lenne, azt Domokos László, az ÁSZ elnöke nyilatkozta - csakhogy még az erre igazolásként hozott példái is tévesek. A jelek szerint az egészségügy brutális forráshiányát kommunikációs trükkel fedné el a kormány: az ÁSZ segítségével azt a látszatot keltenék, hogy pénz ugyan van a rendszerben, csak nem jól használják fel.
A két szakmai szervezet vezetőit megdöbbentették a Domokos által megfogalmazott, "általánosításokon és téves feltételezéseken alapuló megállapítások", és visszautasítják a korrupciós vádakat. Hangsúlyozták, hogy a teljes egészségügyi ellátórendszer a beteg oldalán áll. Az ágazatban dolgozók áldozatos munkájának köszönhetően tudták fenntartani az ellátórendszer működését akkor is, amikor nemzetközi összehasonlításban az egészségügyre fordított közkiadásokban az utolsók között voltunk. Most már az ország teljesítménye lehetővé tette, hogy lényegesen több jusson a közpénzből az Európában egyik legbetegebb magyar lakosság gyógyítására, de ez még mindig nem elég - állapították meg.
Magyarország 2017-ben a GDP 5,2 százalékát fordította egészségügyi közkiadásokra. Az uniós átlag 7,2 százalék. Magyarországon az egy főre jutó egészségügyi közkiadás 600 euró, míg az uniós átlag 2000.
Úgy fogalmaztak: nehezen tudják értelmezni az ÁSZ-elnök méltatlan, szakmaiatlan, a kórházak lejáratására alkalmas példáit. A vécépapír-beszerzésnél feltételezésként leírt folyamat - azaz hogy közbeszerzés nélkül veszik a drágább termékeket - például már csak azért sem képzelhető el a kórházi gyakorlatban, mert ilyen téren egy kormányrendelet, valamint egy BM-rendelet szerint önálló beszerzést vagy közbeszerzést nem is folytathatnak le. Kötelességük az egészségügyi intézményeknek a büntetés-végrehajtási intézményektől a piaci ár felett venni a vécépapírt.
Domokosnak a sok nehézséggel küzdő sürgősségi ellátásra vonatkozó példája sem nem állja meg a helyét az MKSZ és az EGVE közleménye szerint. A cikkben leírt 12 órás ellátási idő helyett szigorú, szakmailag pontosan szabályozott, a beteg állapotától függ az osztályozás és az ellátási rangsorolás. Így van olyan beteg, akinél az ellátást azonnal el kell kezdeni, míg másnál akár több órát is halasztható - írták. Megjegyezték, ezek az osztályozási és ellátási rendek nemzetközi és hazai szakmai szabályozásokon alapulnak, amelyek véleményezésére az arra kijelölt szakmai grémiumok alkalmasak. Ugyanakkor egyetértenek azzal, hogy a sürgősségi ellátásnak az ország minden területén folyamatosan és elérhetően kell működnie - tették hozzá.
Állásfoglalásukban leszögezték: valóban közös érdek, hogy a magyar egészségügy hatékonyan működjön, és még fontosabb, hogy a betegek megkapják a szakmailag szükséges és lehetséges ellátásokat. Egyetértenek abban, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, de felhívják a figyelmet arra is, hogy az "élet törvényét" és "a beteg üdve a legfőbb törvény" elvét nemcsak az ellátórendszeren, az egészségügyben dolgozókon kell számon kérni, hanem a jogalkotón, az irányító és ellenőrző hatóságokon is.
A szervezetek meghívták az Állami Számvevőszék elnökét a Magyar Kórházszövetség következő elnökségi ülésére, hogy "felesleges, sőt káros" sajtóüzengetések helyett közös gondolkodással a valódi problémák feltárásán és megoldásán fáradozhassanak.
Közben a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség is hasonló tartalmú nyilatkozatot fogalmazott meg. A Weborvos című szakmai portálnak a szervezet elnöke kijelentette: a durva számvevőszéki kritika alkalmas arra, hogy megrendítse a betegeknek az állami ellátásba vetett bizalmát, amivel a fizetős magánellátás felé tereli őket. Pásztélyi Zsolt a szakmai portálnak elmondta, hogy a szeptember 19-21 között tartandó éves konferenciájukon napirendre tűzik a kérdést. A humántárca közleményben is megerősítette azt a lapunknak már hétfőn megküldött reagálást, hogy az ÁSZ kritikáját alátámasztó vizsgálati anyagok elemzésével már korábban megkezdték egy intézkedési terv kidolgozását az egészségügyi intézmények gazdálkodásának javítására. Arra azonban nem tért ki a minisztériumi üzenet, hogy kancellárokkal vagy felügyelők nélkül képzelik-e el a jövőt. Az ÁSZ is továbblépett, tájékoztatásuk szerint szerdán három további szakrendelő gazdasági ellenőrzése fejeződött be és tart a soproni, a szekszárdi, a hatvani és a Berettyóújfaluban működő kórház gazdálkodásának felülvizsgálata.
2018.08.08 15:42
Frissítve: 2018.08.08 16:22

Hadházy: Már százezres nagyságrendben írták alá a petíciót az Európai Ügyészségről

Publikálás dátuma
2018.10.17 08:52

Fotó: Facebook/hadhazyakos/
Ebben még nincs benne, amit pártok gyűjtöttek. Sokan letöltötték az internetről és kitöltették ismerőseikkel az íveket.
Hadházy Ákos szerint már százezres nagyságrendben aláírták az általa kezdeményezett „Ne hagyjuk büntetlenül!” nevű akciót – erről az Index kérdésére válaszolva beszélt a független képviselő. A politikus célja, hogy karácsonyig, de legkésőbb a tavaszi EP-választásokig összejöjjön egymillió aláírás, ezzel pedig nyomást gyakoroljon a kormányra és kikényszerítse, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A politikus bizakodó, szerinte még jó néhány helyen nem kezdték el gyűjteni az aláírásokat, illetve a pártoktól jövő hétre ígérték neki, hogy összesítik az eddigi eredményeket. A képviselő azt mondta, hogy az általa említett nagyjából százezer aláírásban még nincs benne, amit pártok gyűjtöttek. A politikus azt tapasztalta, hogy sokan letöltötték az internetről és kitöltették ismerőseikkel az íveket.
„Tegnapelőtt felhívott egy bácsi egy kis faluból, hogy már összegyűjtött 650-et, de majd akkor szeretné ideadni, ha megvan az ezer”
– mondta Hadházy.
Hozzátette: az aláírásgyűjtők közül többen arról számoltak be neki, hogy kormánypárti szimpatizánsok is aláírják az íveket, mert – mint mondják – „nem a korrupció miatt szavaztak a Fideszre”. Kampányt indít az európai ügyészséghez való csatlakozásért Hadházy Ákos: az LMP volt társelnöke egymillió, az európai ügyészséghez való csatlakozást támogató aláírás összegyűjtését tűzte ki célul, hogy a petíció erejével kényszerítsen ki lépéseket a kormánytól. Akciója mögé az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum Mozgalom és a Jobbik is beállt. A Hadházy Ákos kezdeményezte európai ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtés mellett az LMP saját akciót indított. A párt elnöke, Keresztes László Lóránt Facebook-oldalán bejelentette: „Aláírásgyűjtést indítottunk! Csatlakoztunk a »Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést!« európai polgári kezdeményezéshez”. Erről itt írtunk bővebben.
2018.10.17 08:52
Frissítve: 2018.10.17 09:27

Budapesti hajójáratok szünetelnek az alacsony vízállás miatt

Publikálás dátuma
2018.10.17 08:34
A Duna állását jelző vízmérő a Vigadó térnél 2018. október 16-án
Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
Kedden egy 71 éves rekord dőlt meg a fővárosnál. A hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék.
A Duna alacsony vízállása miatt nem közlekedik a D11-es és a D12-es hajójárat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden közölte, hogy rekordalacsony a vízállás a Dunán. Az előrejelzések alapján a hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a Duna külföldi vízgyűjtőin, ezért további apadásra számítunk.
„Ma délelőtt 10 órakor Budapestnél 49 centiméter volt a vízállás, ez pedig 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint 1947. november 6-án”
– fogalmaztak.
Az OVF közleménye szerint egy 71 éves rekord dőlt meg Budapestnél, és valószínűleg a most következő pár napban még újabb negatív vízállás rekordok születnek.
2018.10.17 08:34
Frissítve: 2018.10.17 08:35