Újra van víz Nyíradonyban

Publikálás dátuma
2018.08.08. 21:00

Fotó: Shutterstock
A legnagyobb hőség idején zárták el tucatnyi család ivóvízét: akadt olyan ház, ahol tizenhét gyerek van, főzéshez, mosáshoz elengedhetetlen a víz. Úgy értesültünk, hogy szerda délután a Bokrétás utcában megjelentek a vízművek munkagépei, és visszakötötték az elzárt vizet.
Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő a helyszínen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: kezdeményezte a belügyminiszternél, vizsgálják meg, hányan kerülhetnek még hasonló helyzetbe az országban épp a legkegyetlenebb meleg idején, s megismételte pártja korábbi javaslatát, miszerint minden magyar családnak alanyi jogon járjon egy köbméter víz. Az áldatlan állapotokra először Gurmai Zita szocialista képviselő hívta fel a figyelmet, aki Kunhalmi Ágnessel közösen Nyíradonyban emlékezett meg a roma holokausztról. Miután a helyszínen értesült arról, hogy a hőségriadó közepette közel száz ember nem jut vízhez, és senki nem segít rajtuk, a rendőrség ügyeletét hívta: ezt követően vitt a város néhány zsugorfóliás palackot a Bokrétás utcába, s nyitottak meg egy korábban elzárt közkutat. A szocialista politikusok nem vitatták, hogy a tartozást ki kell fizetni, ám szerintük kegyetlenség épp a legnagyobb melegben elzárni a vizet. - Épp a családok évében, épp a kereszténydemokráciát zászlajára tűző kormány tesz ilyet – mondták Nyíradonyban. A vízkorlátozást, illetve szüneteltetést csak a legvégső esetben alkalmazzák, ezt megelőzően mindenkinek lehetőséget biztosítanak a tartozások rendezésére, akár közvetlenül a tervezett intézkedés megkezdése előtt, a helyszínen is – reagált közleményben a vízszolgáltatásért felelős, szolnoki székhelyű Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. Közölték: 30 napon túli díjhátralék esetén küldik az első, majd újabb 90 nap után második fizetési felszólító levelüket, s ezt követően indítják el a korlátozás-szüneteltetési eljárást. Nyíradonyi ügyfeleik több hónap alatt, olykor akár több százezer forintos, tartós kintlévőséget halmoztak fel, ám hiába keresték őket, nem érkezett jelzés a fizetési szándékukról. Nyíradony önkormányzata mindehhez annyit tett hozzá: az érintett utcában három közkifolyó található, melyből kettő szünetelés nélkül működik, a harmadikat pedig az önkormányzat kezdeményezésére üzembe helyezték. A hőségriadóra tekintettel a polgármester pet-palackos ásványvíz osztását rendelte el. Helyiektől úgy értesültünk, hogy a Bokrétás utcában megjelentek a vízművek munkagépei,és visszakötötték az elzárt vizet. A cég a közeljövőben minden érintettel  megállapodik a tartozás részletekben történő fizetéséről.
Szerző
Frissítve: 2018.08.09. 12:08

Legalább 100 embert mentett ki a tűzoltóság a pesti bulinegyed egy szállodájából

Publikálás dátuma
2018.08.08. 20:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Felizzott a konyhai elszívó, majd a tetőtéri kivezetés is, és elárasztotta a füst a Kazinczy utcai épületet.
Ki kellett üríteni egy vendéglátóhelyet és a fölötte lévő szállodát Budapest VII. kerületében, a Kazinczy utcában, miután szerda este fél 8 körül izzani kezdett a konyhai elszívó - írja a katasztrófavédelem.
A füst miatt a vendéglátóhelyről tíz, a hotelből pedig száz embert kísértek ki a fővárosi hivatásos tűzoltók.

Az elszívó csövének megbontásával és lehűtésével kezdték a munkát. Az épületet ez után átvizsgálták helyszínre riasztott fővárosi hivatásos tűzoltók, és nem is hiába:
A konyha után a szálloda padlásterében, az elszívó kivezetésénél is felfedeztek, majd megszüntettek egy izzást.

A tetőt is meg kellett bontaniuk a munkához, amivel este 8 után végeztek.
Szerző
Témák
tűzeset

Ahol kipótolják a hivatalnokok cafetériáját

Publikálás dátuma
2018.08.08. 20:30

Fotó: Németh András Péter
Saját költségvetéséből vállalja a XV. kerületi önkormányzat a juttatás magasabb adóterheit, hogy az alkalmazottak nettó jövedelme jövőre se csökkenjen.
A polgármester-választásra készülő fővárosi kerület 570 önkormányzati dolgozója jól jár a politikai vetélkedéssel, hiszen az országban az elsők között értesülhettek róla: ők 2019-ben is változatlan feltételekkel kapják tovább a béren kívüli juttatást, mert munkáltatójuk, a palotai önkormányzat saját zsebből megfizeti a megemelt adót. A hírt az alpolgármester jelentette be, aki a szeptemberi időközi választáson a baloldal által támogatott polgármesterjelöltként indul. Németh Angéla elmondta, idén 113 millió forint értékben biztosítanak cafetériát a dolgozóknak és 40-50 millió forintot kell költeniük arra, hogy megőrizzék a juttatások nettó értékét. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség(MASZSZ) elnöke a tájékoztatón ezzel kapcsolatban elmondta: a béren kívüli juttatások ügyében folyamatosan keresik a kapcsolatokat a munkaadókkal, beleértve az önkormányzatokat is. Az érdekvédő szerint különösen aggályos, hogy a béren kívüli juttatások szűkítéséről nem jött létre semmilyen társadalmi párbeszéd, miközben a munkaadók és a munkavállalók képviselői is egyetértettek abban: a cafetéria rendszerének ilyen átalakítása senkinek nem szolgálja az érdekeit.