Vörös pandaikrek születtek Nyíregyházán

Publikálás dátuma
2018.08.09. 13:43
Illusztráció: Facebook/Nyíregyházi Állatpark
Egészséges a Nyíregyházi Állatparkban kilenc hete született vörös macskamedve ikerpár - derül ki az állatkert Facebook-bejegyzéséből.
A vörös macskamedve néven is ismert faj igen ritkán szaporodik zárt tartási körülmények között, így a kilenchetes nőstény ikerpár igazi szenzációnak számít.  
A kölykök közös kifutóban élnek a szüleikkel. A Pozsonyból érkezett Ting-ting és a dublini Szecsuán négy éve él együtt.  A kölykök szürke bundával látták meg a napvilágot, az első hetekben teljesen magatehetetlenek voltak, a szemük is csukva volt. Ebben az időszakban az anyaállat szinte egész nap a kicsinyeivel van, most már csak szoptatáskor keresi fel őket. A már vörös bundás kilenchetes kölykök gyorsan növekednek, egyre érdeklődőbbek, az orvosi vizsgálat szerint a nőstények egészségesek.
Illusztráció: Facebook/Nyíregyházi Állatpark
A vörös macskamedve (Ailurus fulgens) néven is ismert állatok, a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, és tömött aljszőrzet alkotja, amely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos, hosszú farkukat, fejpárnának vagy takarónak is használják.
A vörös macskamedvenév az állatok medvére emlékeztető külsejére utal, amelyek ugyanolyan jól másznak fára - a félig behúzható karmaik segítségével -, illetve nyalogatják magukat tisztára, mint a macskák. Táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is. A mellső végtagjukon hat ujjuk van. Az utolsó a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat. A nap bármely szakában aktívak lehetnek, de átlagosan csupán annak 56 százalékát töltik ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult ki - olvasható a Nyíregyházi Állatpark Facebook-bejegyzésében.
Jelenleg alig tízezer egyed él vadon, számuk az utolsó ötven évben körülbelül negyven százalékkal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése illetve az orvvadászat miatt.
Szerző

Fagyival hűsölnek az állatok a Budakeszi Vadasparkban

Publikálás dátuma
2018.08.09. 10:10
Illusztráció: Facebook/Budakeszi Vadaspark
Fotó: Facebook/Budakeszi Vadaspark
A tartós hőség az állatokat is megviseli. A kánikulában ezért jégbe fagyott gyümölcsválogatással könnyíti meg a Budakeszi Vadaspark a lakók életét. A hűsítő finomságok nemcsak ínycsiklandó csemegeként szolgálnak, de a nyári melegben könnyen felboruló vízháztartást is stabilizálják.
Az állatoknak kínált „gyümölcsfagyik” nemcsak játékos csemegék, de elősegítik a belső hűtést, és a vízpótlást is. Az emberekhez hasonlóan az állatok számára is kiemelten fontos a vízháztartás folyamatos egyensúlya, ráadásul a meleg időszakban az állatok akár a testtömegük egyötödének megfelelő mennyiségű vizet is elfogyaszthatnak. A Budakeszi Vadaspark gondozói ezért nyáron napi több alkalommal is feltöltik az itatókat friss, tiszta vízzel, amiben az állatok akár fürdőzhetnek is.
A hőségben az állatok etetése is több odafigyelést igényel: kevesebb húst és több lédús takarmányt kapnak a lakók, így sok dinnye, alma, barack, bogyós gyümölcs is fogy ilyenkor.
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
A vadaspark gondozói is felhívják a figyelmet, hogy ne a déli napsütésben vigyék sétálni kedvenceinket, és a tűzforró, felhúzott ablakú autóban semmiképpen se hagyják az állatot. A házban élő kedvencek esetében pedig a folyamatos folyadék utánpótlás mellett fontos, hogy egész nap megfelelő legyen a szoba hőmérséklete.
Szerző

Áramütött gólyát "üldöztek" a megmentői Dunabogdányban

Publikálás dátuma
2018.08.08. 17:17
Illusztráció: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Sérült gólyát mentettek a szentendrei tűzoltók hétvégén Dunabogdányban.
A madárvédők gyanúja szerint a dunabogdányi gólyafészek egyik fiókáját áramütés érhette, ezért a tűzoltóktól kértek segítséget. Miután az áramszolgáltató feszültségmentesítette a villanyoszlopot, a tűzoltók emelővel megközelítették a fészkét, ahonnan azonban kirepült a sérült szárnyú állat. Rövid hajszát követően sikerült befogni, és ma már jó kezekben gyógyul - olvasható a katasztrófavédelem Facebook-oldalán.
Szerző