Előfizetés

Darabonként 119 ezer forintért vesz huszárcsákót a rendőrség

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.08.09. 14:50
Huszárok a Nemzeti Vágta egyik sorsolásán a Hősök terén
Fotó: Németh András Péter
A globális felmelegedésre is gondolhattak, hiszen közel 20 millió forintért sivatagi kalapokat is beszereztek.
Meglepő bevásárlólistát találtunk a police.hu ezzel foglalkozó aloldalán: mint a Készenléti Rendőrség legutóbb közzétett szerződéscsomagjában szerepel, a hatóság 5,59 millió forintért rendelte meg 50 huszárcsákó elkészítését, a vélhetően protokollcélokra szánt csákókért pedig darabonként 119 ezer forintot fizetnek a munkát vállaló Tiara Ruházati Bt.-nek.
Az ár borsosnak tűnik, tekintve, hogy első Google-keresésünkre találtunk olyan hagyományőrző egyesületet , ami jóval olcsóbban kínál hasonló ruhadarabokat: 15 ezer forintért vállalják egy alap legénységi csákó elkészítésért, de egy teljesen felszerelt törzstiszti csákóért is csak 73500 forintot kérnek. Nem biztos persze, hogy beszerzés túlárazott, hiszen a készítési költségeket akár egy igényesen megmunkált fémdísz, forgó is megdobhatja. Egy új készítésű, átlagos díszítésű 48-as huszárcsákó 40-50 ezer forintba kerül, de tisztinél az ár felmehet 70 ezer forint körüli értékre, egy tábornoki csákón pedig annyi sújtás, díszítőelem van, hogy akár 170 ezer forintot is elkérhetnek érte - mondta lapunknak Páli Csaba, a Fehérvári Huszárok Egyesületének egyik vezetője.
A csákónál több értelme van a napi gyakorlatban is használt védőfelszerésnek: készenlétiek 18,1 millió forintért rendeltek „BV” (vélhetően büntetés-végrehajtási) sivatagi kalapokat a rendvédelemnek formaruhákat is készítő Adorján Tex Kft.től – hogy mennyit, az nem derült ki a tájékoztatásból. A legdrágább tételt listán a több mint 26 ezer könnyfakasztó habos spré jelentette a listáról, közel 144,7 millió forintért. A tételek között azonban egy rejtélyes luxusbeszerzést is találtunk: rendőrség két, különleges kialakítású VIP-járművet is vásárolt a kormány kedvenc beszállítójától, a Porsche Hungária Kft.-től, összesen 59, 4 millió forintért.
Levélben fordultunk az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatához, hogy megismerjük a hiányzó részleteket: milyen célból, és miért ennyiért vett huszárcsákókat a készenléti csoport.  Tudni szerettük volna, mit jelent a járművek speciális kialakítása, és miért volt szükség még két új autóra – azután, hogy szervizcsomaggal együtt  46 milliárdért szereztek be rendőrségi járműveket egy olyan gigatender keretében, amivel a Porsche Hungária is jól járt.     Válaszaikból kiderült, hogy sivatagi kalapból mintegy 5900 darabot rendeltek a déli határon dolgozó rendőröknek, a ruhadarabokat pedig a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága gyártatta le. A nagy értékű autóbeszerzésre pedig a védett személyek szállítása miatt volt szükség, mivel ez is a Készenléti Rendőrség feladatai közé tartozik.

A honvédnek drága szablya jár

Májusban hasonlóan túlárazottnak tűnő beszerzést találtunk honvédségnél is: honvédelmi tárca Védelemgazdasági Hivatala összesen 32, 7 millióért szerzett be 300 gyalogtiszti szablyát, a díszkardokat viszont becslésünk szerint 109 ezer forintos darabár feléért is megvehették volna. 

Ombudsman – Aggályos a diákhitel változtatása, az apáknak is járna a támogatás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.09. 14:43

Fotó: Népszava
Székely László felkérte Kásler Miklóst, hogy módosítsák a vonatkozó rendeletet.
Nem felel meg az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményének a hallgatói hitelszerződésről szóló kormányrendeletnek az a része, amely a diákhitel-tartozással rendelkező nőket jutalmazza - derül ki az alapvető jogok biztosának oldalán friss jelentésébőla hírt a napi.hu szúrta ki. Székely László ombudsman szerint nincs alkotmányos indoka annak, hogy a gyereket nevelő édesapa miért nem veheti igénybe a támogatást egyedülálló szülőként, szemben azzal az esettel, amikor az egyedülálló anyának jár ez a kedvezmény.
„A jogalkotói mérlegelés eredménye nem felel meg az ésszerűség követelményének, hiszen a családok támogatása annak függvényében tér el, hogy melyik szülőnek van még vissza nem fizetett hallgatói hiteltartozása”

– olvasható a jelentésben. Az ombudsman álláspontja szerint az a megoldás felelne meg az egyenlő bánásmód követelményének, amely szerint ha az anyának már nincs vagy nem is volt tartozása, de az apának van, akkor az apa esetében is igényelhető legyen a támogatás. Az ombudsman az alapjogi aggályok elhárítása érdekében felkérte Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterét, hogy úgy módosítsák a vonatkozó rendeletet, hogy a diákhitel törlesztésével kapcsolatos kedvezményeket valamennyi érintett család igényelhesse.

Kevesen éltek a lehetőséggel

Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing és kommunikációs igazgatója a napi.hu-val közölte: 2018. január 1-je óta 323 két gyermeket vállaló édesanya számára 222,4 millió forint összegben biztosítottak 50 százalékos Diákhitel elengedést, míg 207 édesanyának 264,6 millió forint összegben engedték el teljes Diákhitel tartozását, mivel három vagy annál több gyermeket vállalt. Összesen 105 ezer nő ügyfelük van.

Ryanair-sztrájk – Több budapesti járatot is töröltek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.09. 13:22

Fotó: PAU BARRENA / AFP
Pénteken a svéd, a belga, a holland, a német és az ír bázisokon lévő pilóták tartanak munkabeszüntetést.
Budapesti járatokat is törölt a Ryanair a légitársaságnál pénteken, több országban zajló munkabeszüntetés miatt – írja az MTI. A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint az ír fapados légitársaság pénteken 21 budapesti járatot üzemeltet, ezek közül eddig hármat töröltek. Nem indul el reggel a 196-os járat Berlinbe, a 219-es Nürnbergbe, illetve a 19 óra 55 perckor induló 8416-os járat Brüsszel-Charleroi-ra. Pénteken a svéd, a belga, a holland, a német és az ír bázisokon lévő pilóták sztrájkolnak majd, a Ryanair Kenny Jacobs marketing vezető szerda esti állítása szerint a 2400 pénteki járatból eddig több mint 400 járatot törölt. A németországi pilóták szakszervezete (Vereinigung Cockpit – VC) szerdán közölte: a munkaadót terheli a felelősség azért, mert sztrájkhoz vezet a fizetésekről és a munkakörülményekről folytatott egyeztetés, mivel a Ryanair vezetősége kizár minden olyan intézkedést, amely a személyi jellegű költségek emelkedéséhez vezet.        A Ryanairnél legutóbb múlt héten volt több országra kiterjedő munkabeszüntetés. Az írországi pilóták, valamint a spanyol, a portugál, az olasz és a belga fedélzeti személyzet sztrájkja miatt több száz járatot töröltek. A pilóták a fizetésekről, illetve a munkakörülmények javításáról vitatkoznak munkaadójukkal, aki közölte, semmilyen javaslatot nem fogad el, amely a személyi jellegű ráfordítások emelkedésével járna.