Erős széllel és felhőszakadással érkezik meg a hidegfront

Publikálás dátuma
2018.08.09 16:38
illusztráció
Fotó: AFP/ Atsushi Taketazu
Pénteken még másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben a hőség miatt, de már csapadék is jöhet. Lassan csökkenni kezd a hőmérséklet.
Térségünk egyre inkább egy nyugat-európai frontrendszer előterébe kerül, sőt péntek délután az északnyugati területeket már egy hidegfront is eléri. A napsütést arrafelé ezért egyre több gomolyfelhő zavarhatja, amelyekből záporra, zivatarra is számítani lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.   Pénteken nagyrészt napos, gyengén fátyol-, illetve gomolyfelhős idő várható, majd kora délutántól az északnyugati, nyugati országrészben és az Északi-középhegység térségében erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. A nap második felétől – elsősorban a Dunántúlon, annak is főként az északnyugati felén – alakulhat ki zápor, zivatar, felhőszakadás és jégeső kíséretében. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, majd késő délutántól északnyugaton északnyugatira fordul és megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 24 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben egy-két fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű.   A fővárosra és Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Hét megyében (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala) felhőszakadás és heves zivatar miatt is figyelmeztetnek.
Szombaton a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett több órára kisüt a nap. A Dunántúlon több helyen, keleten helyenként zápor, zivatar valószínű. Az északira, északnyugatira forduló szél megélénkül, olykor megerősödik, de zivatarok környezetében is lehetnek átmenetileg erős, illetve viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 25, északkeleten, keleten 33 fok körül alakul. Nyolc megyében (Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok) hőség miatt, öt megyében (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala) pedig felhőszakadás veszélye miatt figyelmeztetnek.
Vasárnap a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok lesz a napsütés, de néhol kialakulhat zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között valószínű. A hőség miatt hat megyére (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok) adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, az érintett területeken a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű. 
2018.08.09 16:38
Frissítve: 2018.08.09 16:38

„Nem lesz változás” – üzente Andy Vajna a TV2 dolgozóinak

Publikálás dátuma
2018.10.18 16:38

Fotó: Tények/Facebook/
A TV2 csoport jövőjéről – várható tulajdonosváltásáról – megjelent hírekre reagáló körlevelet kaptak csütörtökön a csatorna munkatársai a cég HR igazgatóságáról. A levélben az állt, ez a tulajdonos, Andy Vajna üzenete:  „A TV2 vezetésében nem lesz változás. Büszke vagyok az eddig elért sikerekre, jól halad a menedzsmenttel közösen kialakított hosszútávú stratégia végrehajtása. Óriási hátránnyal indultunk, ma már a TV2 Csoporté a legnézettebb csatornaportfólió a teljes lakosságban. A TV2 Csoport eredményessége megkérdőjelezhetetlen.” A fenti üzenet a tulajdonosváltást nem cáfolja, a vezetés állandóságáról szóló rész viszont arra a hírre vonatkozhat, amely szerint még az idén távozna a társaság kötelékéből Dirk Gerkens vezérigazgató és az által képviselt üzleti kör is, mivel velük szemben megingott a bizalom.
2018.10.18 16:38

A meccsre repkedő Orbánnal magyarázzák el, miért fontos foci a populistáknak

Publikálás dátuma
2018.10.18 15:54

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Burger Barna
Az Independent nagy cikket szentelt a magyar miniszterelnök fociimádatának, illetve annak, hogy használja a sportot néhány hozzá hasonló, jobboldali populista.
A brit lap Orbán Viktor magyar miniszterelnök magánrepülős londoni meccsnézésének (a Chelsea nyert 1:0-ra a Vidi ellen) felidézésével kezdi annak bemutatását, mennyire fontos szerepet játszik a labdarúgás a kormányfő életében – akit a cikk szerint gyakran „veszélyes autokrataként” jellemeznek, „erős fasiszta hajlamokkal”.  A szerző részletesen bemutatja, hogy a fiatal korában maga is igazolt játékosként focizó Orbán 2010 után mennyi pénzt öl a magyar futballba, sőt, már a szomszédos országokéba is, illetve hogyan ültette a jelentősebb klubok élére a saját bizalmi embereit. A szerző szerint a futballszurkolók és a stadionok biztonsági őrei fontos szerepet játszottak abban a mozgalomban, amely végül újra hatalomba segítette a kormányfőt.  Magyarországon komoly nosztalgia él az 1950-es évek sikerei iránt, Orbán víziójában pedig egy sikeres futballnemzet szerepel, amelynek klubjai és akadémiái behálózzák a Trianon előtti magyar területeket is. A futball hatalma pont ebben áll: mély, törzsi érzéseket ébreszt fel az emberekben, különösen a munkásosztálybeli, elégedetlenséggel teli férfiakban, akik ideális célpontjai a populista politikának.  Miközben Orbán a hatalmának megszilárdítására használja a focit, Brazíliában az elnökválasztás első fordulóját megnyerő Jair Bolsonaro a sport segítségével próbálja megszerezni azt.  A „brazil szörny” néven ismert populista politikust több labdarúgó világsztár is támogatja, mint például Ronaldinho, Rivaldo, Cafu, Kaka vagy Lucas Moura. Ez ott komoly változást jelent, hiszen a futball évtizedekig távol tartotta magát a politikától.  Az olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini olyannyira nemzeti ügynek tekinti a focit, hogy meg is magyarázta, miért bukott el hazája válogatottja a világbajnokságon: mivel túl sok külföldi játszik a Serie A-ban. A megoldás is azonnal adott volt: korlátzni kell a külföldi játékosok számát. 
2018.10.18 15:54