Népszava anno: Ledobták a második atombombát!

Publikálás dátuma
2018.08.10 12:00

Magyar tudós is dolgozott az atombombán. Hevesy György is részvett az atombomba előállításában. Hevesy Dániából szökött Svédországba a németek elől
Guamban kiadott különjelentés közli, hogy Nagasaki japán kikötőre ledobták a második, mintegy másfél kilogramm súlyú atombombát. (Nagasaki a japán anyaország déli részén van, szemben Koreával.) Részleteket még nem hoztak nyilvánosságra, de a bombázó legénysége kitűnő eredményekről számol be.

 A tokiói rádió közli, hogy a kormány elrendelte valamennyi japán város kiürítését. Szövetséges repülők röpcédulákon megadásra szólítják fel a japán népet. A tokiói kormány szinte szünet nélkül tanácskozik.

 Magyar tudós is dolgozott az atombombán

 Mint Londonból közlik, egy ismertnevű magyar tudós, Hevesy György is részvett az atombomba előállításában. Hevesy Dániából szökött Svédországba a németek elől.

 Népszava 1945. augusztus 10.
Témák
atombomba
Frissítve: 2018.08.10 12:00

Magyar hajósok tiltakozása a cseh követelések ellen

Publikálás dátuma
2019.03.14 15:00

Komárom és Baja között kizárólag a csehszlovák hajók láthassák el a forgalmat
A cseh imperializmus határtalan rablóétvágya, mint ismeretes, szemet vetett egyebek között a Dunára is.
A cseh imperializmus telhetetlen falánksága azt a vakmerő követelést támasztotta, hogy a Dunának a magyar hajózás részére még szabadon levő területén, vagyis Komárom és Baja között kizárólag a csehszlovák hajók láthassák el a forgalmat.

Követelésének vakmerőségét tetézte azzal, hogy a teljes magyar hajópark átadását is igényelte, hogy így a Dunán való hajózás kizárólagosságát és monopóliumszerű birtoklását megszerezze.

A magyar hajózás valamennyi érdekeltsége, a hajózási vállalatok és alkalmazottaik valamennyi kategóriája természetesen a legélesebben állást foglalt a cseh imperializmus törekvése ellen és a kormány is azt a helyes álláspontot foglalta el, hogy a csehek követelését vissza kell utasítani.
Népszava 1919. március 14.
Témák
1919
Frissítve: 2019.03.14 15:00

Windischgrätz herceg lakat alá kerül

Publikálás dátuma
2019.03.13 17:00

Jogtalanul elvont négymillió korona a herceg kezeihez tapadt
A budapesti büntetőtörvényszék az ügyészség indítványára hivatali sikkasztás címén vádat emelt Windischgrätz Lajos herceg ellen.
A vizsgálat eddigi adatai szerint ugyanis a burgonyadaraüzlet hasznából, jogtalanul elvont négymillió korona a herceg kezeihez tapadt, míg a Burgonyaközpont volt igazgatói és Marich miniszteri tanácsos, úgy látszik, mint bűntársak fognak felelni azért, hogy a sikkasztás kivitelében segédkeztek.

Mindez persze csak akkor lesz teljesen tisztázható, ha a herceg hazakerül svájci önkéntes száműzetéséből. Ezért a törvényszék lépéseket tett az Iránt, hogy a svájci kormánytól a herceg kiadatását kérjék.
Népszava 1919. március 13.
Témák
1919
Frissítve: 2019.03.13 17:00