provokáció;egészséügy;futball;szociális ágazat;

2018-08-11 16:00:00

Nagy N. Péter: Csujjogatós provokációk

Az egyik legkegyetlenebb és nálunk a világon párját ritkító gyakorisággal pusztító vastagbélrák-szűrést hanyagolja az egészségügyi kormányzat.

Vezetői nyílt provokációk sorával törik meg az ország gerincét. Cinkossá tesznek így mindenkit. Azt is, aki csak elnémul a csodálkozástól. Amint látja például ezt az egész nagy futball-varázslatot. A műsor Mészáros és Orbán stadionjaiban, többek között Mészáros (és Vajna) újságjai, tévéi által követve, Mészáros mezekben folyik. Elmulatott, elégetett közpénzen.

Magamutogatás

A hatalom nyílt lapokkal játszik. Nála minden kártya, nyugodtan terít. Mészáros jachtja ring a horvát kikötőben. Lesz az még óceánjáró is. Csak szegény ország kiváltságosai tudnak ilyen gazdagok lenni. Horvátország nem egyszerű kitérő. Ahogy a felcsúti kisvasutat továbbépítjük Bicskéig, ha nagyon tiltakoznak miatta, tréfált a maga módján Orbán, úgy már azt is tudjuk, hogy szaunából vagy jakuzziból is lehet majd meccset nézni a horvát NK Osijek stadionjában, amelynek felépítését a magyar állam hatmillió euróval (1,92 milliárd forint) támogatja. A tulaj Mészáros. Hát mi a jóistent kellene támogatnia egy államnak, amelyben az otthonápolásra nem tudnak keríteni még minimálbért sem, ahol nem képesek 30 fok alá hűteni a (köz)kórházi kórtermeket? Az új eszéki aréna a legmodernebb horvát stadion lesz. Megtörik az ellenállást.

Ez az 1.92 milliárd a stadionra persze nem tétel. A 24.hu írta meg 106 nappal az áprilisi választás után, hogy csak azóta Mészáros Lőrinc családjának cégei 92,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el egyedül vagy konzorciumban. Nyilván nem ennyi a hasznuk, de nem is annyi, mintha valódi versenyben nyernének. Vajon milyen gazdái lesznek ők a megszerzett vagyonnak? Mit remélhet például a műszaki innováció ezektől az egységektől? Vagy a vállalati kultúra?

 

Az embereknek ez a duhaj csúcsszintű provokálása meghozza a kedvet lent is a magamutogatásra. Egy lakossági fórumon jutott el oda még tavasszal Fazekas Sándor agrárminiszter, hogy ha nem marad a Fidesz hatalmon, akkor majd a magyaroknak rovarokat kell enniük, mert a keresztény Európa értékrendjét még az étkezésben is fellazítják a mássággal. Valóságos csujjogatós.

 

Cser Ágnes sem maradt el tőle. A Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke már az új hatalom támogatásának biztos tudatában közölte, hogy a csontritkulás egyik legjobb ellenszere az élőzene és tánc. Ennek akarnak teret adni, hogy segítsék azokat, akik az országos átlagot meghaladva, magas óraszámban dolgoznak. Szükség van a testi és lelki felüdülésre, amit ez a program megadhat nekik. Az Egészség Klubban heti rendszerességgel élőzenére táncolhatnának a közszférában foglalkoztatott munkavállalók. Szeretnék a nemzeti nagymama-nagypapa szolgálatot is elindítani. Ők vigyáznának a gyerekekre, amíg a szülő részt vesz a kulturális programon. Ezt tervezik Cser szerint – egészen komolyan.

Bőven kilóg

Ha valaki Kásler Miklós doktor és miniszter tízparancsolatát elvontnak találná a betegségek elkerülésére, itt van valami konkrét... Egy netes hozzászólást is idézek azonban: A másik megoldás az lenne, ha normálisan megfizetnék őket, hogy vonzó legyen a pálya, ha lenne külön személyzet a vér-ürülék feltakarítására, az ágyak áthúzására, a betegek mosdatására, ha nem negyven beteg jutna egy nővérre, hanem tíz, és ha nem heti hat napban kellene dupla műszakot vinniük, hanem mondjuk négy nap munkát három nap pihenés követne.

Provokáció a maga módján az is, hogy jachttal, vitorlással 73 kikötőt lehet a Balaton mellett használni, szabad strandból már csak 53 van. Az állami Magyar Turizmus Zrt. kizárólag a kikötők fejlesztésére ad pénzt, a szabad strandokra nem.

Megteheti.

Miként nevezzük azt, hogy amint elmúlik a választás, elveszik a dolgozóktól a cafeteriajuttatások javát? Provokáció?

A kormányzati politika egyik szellemi háttere, az amerikai Breitbart, alt-right vonal, amelynek meghatározó emberei, Steve Bannon és Milo Yiannopoulos nemrég Schmidt Mária meghívottai voltak. E frontnak életeleme a provokáció. Trump, amerikai elnök sokáig támaszkodott rájuk, máig is tanításaik szerint politizál. Bár ők jellemzően az ellenfelet és csak azon keresztül a nagyközönséget provokálják.

Nálunk ennyivel nem elégszenek meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég jelentette be, hogy javaslatára Magyarország kilép az ENSZ migrációs tárgyalásaiból. Nincs bizalma az irányukban. Nem érződött közéleti feszültség a lépés nyomán. Úgy fest, a gerincek, ha nem is roppantak meg feltétlenül, gazdáik féltik őket a terheléses próbától.

Ilyen helyzetbe kerülhet sok egészségügyi intézmény vezetője. Bevezetésként az alaphelyzet részletes ismertetése helyett. A HVG-ben jelent meg a minap: A Semmelweis Egyetemhez tartozó Ortopédiai Klinikán kért időpontot egyéves gyerekének kollégánk. Meg sem kérdezték, mi baja a gyereknek, csak kiadták a legelső szabad időpontot: 2019.02.21. 12.45. Segítségképpen fölírták: ez egy csütörtöki nap lesz.

Tudjuk, hogy ez a helyzet, s hogy aki teheti, menekül a magánpraxisokhoz. Most már az Állami Számvevőszék is tudja. A napokban nyilvánosságra hozott jelentése az egészségügyben pazarlást, sőt korrupciót, lehetetlen állapotokat jelzett. Domokos László elnök összefoglalása szerint anarchia és botrány az egészségügy gazdálkodása.

Lefordítanám: Zokogtok, hogy kevés a pénz? Ti lopjátok el! Ez a hatalom válasza az egészségügyi krízisre. A folytatás nyilván a központ gazdasági embereinek kivezénylése lesz, akik meglehet, spórolnak majd valamit, de aligha a betegek javára. Egy orvosból lett kórházigazgató száján nagyon nehezen jön ki a mondat, hogy ezt és ezt a beteget most nem gyógyítjuk, mert elfogyott a keret. Egy központi gazdasági főnöknek ez nem okoz nehézséget. Csak a betegeknek.

Arról az egészségügyről van szó, amelyet a kormánypárti politikusok néhány hónapja a választási kampányban még agyondicsértek, s amely szerintük világszínvonalú teljesítményre képes.

Megmagyarázhatatlan, ami ebben a szférában történik. Már bőven kilóg a szándékos provokáció erőtereiből. Miközben azért nehéz nem idesorolni a jelenséget, mely szerint az egyik legkegyetlenebb és nálunk a világon párját ritkító gyakorisággal pusztító vastagbélrák-szűrést hanyagolja az egészségügyi kormányzat. Oly mértékben, hogy nagy valószínűséggel elveszítjük az erre már felkínált uniós milliárdokat. Az egész rettenetes történetet pedig az a tény keretezi, hogy a rákgyógyászat egyik kulcsemberét, az országos intézet vezetőjét nevezték ki az ágazatért is felelős miniszternek.

Török gyerek

Csak látszólag ugrunk nagyot, amikor e provokációs körbe húzzuk be, hogy az immár az alaptörvény előírása szerint is büntetendő hajléktalanoknak – ha már háromszor érték tetten őket, amint közterületen tartózkodtak életformaszerűen - a lakóhelyükhöz legközelebb eső fogházban kell letölteniük büntetésüket.

De ha lenne lakóhelyük, akkor nem lennének hajléktalanok. Ha viszont lakóhelyüknek nevezhetjük a placcot, ahonnan begyűjtötték őket, akkor mi a baj? Se kiköpni, se lenyelni nem tudják őket, ami azzal a szociális hangoltsággal, ami a rendszert jellemzi, nem csodálható. Tudja-e valaki például, hol szavaztak a hajléktalanok, úgy 20-30 ezren? Ha regisztráltak, akkor ott – de csak listára. Hányan lehettek?

Rájuk ennyi gondja van az államnak, a külföldre költözőknek viszont utánanyúlnának. Kövér László házelnök (és a Fidesz egyik fontos vezetője) azt javasolja, hogy a befogadó államokat az Unió kötelezze a vendégmunkások otthoni képzési költségeinek megfizetésére, hogy "az idegen kultúrájú népesség tömeges bevándoroltatása helyett az őshonos európai népesség demográfiai katasztrófájának elkerülését célzó, összehangolható nemzeti politikákat" támogassa. Ugyanis 1990 óta több mint 25 millió szakképzett embert vontak ki Kelet-Közép-Európából, és 2050-ig ez a szám a becslések szerint további 20 millióval növekszik, mondta Kövér.

A provokáció remek, csakhogy ezeket az embereket nem kivonták, hanem odamentek maguktól. Ahogy mi sem kivontuk az Audit, a BMW-t, a Mercedest, az Opelt Németországból, ők idejöttek maguktól. Sokba kerülne, ha a német államnak vissza kellene őket fizetni.

"A csiga-biga gyere ki, ég a házad ideki" provokációs logikát a gazdaság ilyen durván nem alkalmazza, kimennek azok maguktól – bár a csehektől például nem. Nálunk az óvodai nevelést küldik harcba. Szeptembertől a nemzeti identitástudatot hangsúlyosabban kell erősíteni az Óvodai nevelés országos alapprogramjának nemrégiben elfogadott módosítása szerint. Pedig már most is ott van minden. Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja. Minden nap százszor elénekelhető. Ki tarthatná provokációnak épp ezt?