Szétesett a török ellenzék

Publikálás dátuma
2018.08.10 18:19
Kemal Kilicdaroglu, a CHP elnöke - sokak szerint Muharrem Ince volt elnökjelöltnek kellene átvennie helyét.
Fotó: Anadolu Agency/ Murat Kaynak
Nem kellett hosszú idő a török ellenzéknek a széteséshez a június 24-én megrendezett elnök- és parlamenti választás után. Miután a voksoláson Recep Tayyip Erdogan elnök már az első fordulóban megszerezte az újraválasztáshoz szükséges többséget, a (majdnem) egységesen induló ellenzék már nem találta értelmét az összetartásnak.
Pedig példa nélküli az ország történetében, hogy egy voksoláson egy célért lépjenek fel a szekuláris, a nacionalista és a konzervatív pártok, kiegészülve a kurd HDP-vel. Csakhogy nem csupán Erdogan győzelmét nem sikerült megakadályozniuk, hanem a kormánypárt, az AKP az ultranacionalista MHP segítségével a parlamentben is megszerezte az abszolút többséget.
A legnagyobb ellenzéki tömörülésben, a szociáldemokrata CHP-ban hatalmi harc alakult ki. A Kemal Kilicdaroglu által irányított párt 22,4 százalékot kapott, miközben elnökjelöltjére, Muharrem Incére 30 százalék voksolt. Kilicdarogluval már sokadik vereségét szenvedte el ez a párt, sokan a leváltását követelik, mégpedig úgy, hogy Ince váltsa őt.
Ince nemcsak pártja, hanem egész Törökország nagy reménysége volt. S bár nem lett török elnök, a CHP-n belül mind többen őt tartják a szociáldemokraták igazi vezetőjének. Yasar Tüzün, a párt parlamenti képviselője is úgy vélte, „Incének kell átvennie a pártelnökséget, s újra felépítenie a CHP-t, hogy eséllyel vegye fel a harcot Erdogannal szemben”. A CHP-ban több száz aláírást gyűjtöttek az idő előtti kongresszus összehívásáért. Kilicdaroglu azonban nem támogatja ezt, hajthatatlanul azt állítja, ő nem is vesztett a voksoláson, így lemondása sem jöhet szóba.
Nem túl jó a hangulat a nacionalista MHP-ból kivált képviselők által alapított Iyi pártnál sem. Meral Aksener elnökjelölt volt a fiatal politikai formáció nagy reménysége, ám sem Aksener, sem a párt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: előbbi hét, utóbbi kilenc százalékot szerzett. Aksener közölte, távozik az augusztus 12-én esedékes kongresszuson, ám ezzel még aligha akadályozza meg a szétesést. Sokan hagyják el a süllyedő hajót. A párt egyik alapítója, Yusuf Halacoglu keserűen állapította meg: Törökországban súlyos válságba került az ellenzék.
A kurd HDP ugyan nem szerepelt rosszul, de komoly gondot jelent, hogy illusztris személyiségei börtönben ülnek.
2018.08.10 18:19
Frissítve: 2018.08.10 19:07

Véletlenül fejbe lőtte magát az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka

Publikálás dátuma
2018.12.16 21:29

Fotó: AFP/ ATTA KENARE
A veterán, aki egy katonai bázis parancsnoka is volt, gondatlanul tisztogatta fegyverét az iráni állami hírügynökség szerint.
Csak a fegyverét tisztította éppen Qodratollah Mansouri, az iráni Forradalmi Gárda tábornoka, az Irán és Irak közti, 80-as évekbeli háború veteránja, amikor az a fegyver elsült, és véletlenül eltalálta Mansurit. A tábornokot a fején érte a golyó, és belehalt sérülésébe - legalábbis ezt írja az IRNA iráni állami hírügynökség a Reuters szerint.
Mansuri egy észak-iráni katonai bázis vezetője volt.
2018.12.16 21:29

Ha karácsonyig nem támadnak az oroszok, nem marad az ukrán hadiállapot sem

Publikálás dátuma
2018.12.16 18:21

Fotó: AFP/
Porosenko szerint nem zavarhatja meg a közelgő választásokat a hadiállapot. Ám az orosz katonák alig tíz százalékát vonta vissza Ukrajna határaitól Putyin.
Nem hosszabbítják meg az Ukrajna tíz megyéjében bevezetett hadiállapotot - a rendkívüli állapot egy formáját - december 26-i lejárta után, ha nem történik nagy szabású támadás Ukrajna ellen Oroszország részéről - biztosított újfent Petro Porosenko ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.
Az államfő leszögezte: azon az elvi állásponton van, hogy nem zavarhatja meg a jövő márciusban sorra kerülő elnökválasztás kampányát a hadiállapot. Mint fogalmazott:
"amennyiben nem támadnak az orosz csapatok, megkezdődhet a készülődés a választásokra az ország egészében".
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sajnálatos módon Oroszország a hadiállapot bevezetése óta az ukrán határ közvetlen közelében a területén állomásoztatott csapatoknak mindössze csak a tíz százalékát vonta hátrébb, a java része továbbra is ott tartózkodik.
2018.12.16 18:21